Kesihatan

Bolehkah Maut, Adakah Kepialu Berjangkit? Inilah penjelasannya!

Kepialu adalah penyakit yang mematikan. mengikut Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit (CDC), kadar kematian akibat kepialu di peringkat global mencapai 21 juta kes setiap tahun. Inilah yang membuat ramai orang bertanya sama ada typhus berjangkit atau tidak.

Jadi, adakah benar demam kepialu adalah penyakit berjangkit? Apakah simptom yang perlu diperhatikan? Ayuh, lihat ulasan penuh di bawah!

Apakah jenis?

Demam kepialu atau kepialu adalah penyakit yang disebabkan oleh jangkitan bakteria Salmonella typhi. Penyakit ini adalah gangguan kesihatan yang boleh mengancam nyawa.

Dipetik dari Berita Perubatan Hari Ini, 25 peratus daripada semua kes kepialu yang tidak dirawat akan membawa maut. Sehingga setelah didiagnosis menghidap demam kepialu, penghidap mesti mendapat rawatan yang tepat. Sekiranya dikesan lebih awal, rawatan antibiotik dapat mempercepat penyembuhan.

Kebimbangan ini membuat sebilangan orang bertanya sama ada kepialu menular atau tidak. Penyakit ini, juga dikenal sebagai demam kepialu, biasanya terjadi di negara-negara dengan sistem sanitasi yang buruk.

Adakah kepialu menular?

Ya, kepialu adalah penyakit berjangkit. Dipetik dari Garis Kesihatan, bakteria Salmonella typhi Ia hidup hanya pada tubuh manusia dan disebarkan melalui makanan dan air yang tercemar.

Orang yang menghidap kepialu dapat menyebarkan bakteria melalui air kencing dan tinja. Walaupun dalam beberapa kes, gejala mungkin tidak muncul pada awal jangkitan. Oleh itu, penghantaran sering tidak disedari.

Anda boleh menangkap demam kepialu dari makanan atau minuman yang tercemar, tidak mencuci tangan setelah keluar dari bilik mandi, dan hubungan rapat dengan seseorang yang menghidapnya. Daging mentah juga sering menjadi medium penularan jangkitan bakteria ini.

Bagaimana Salmonella hidup dalam badan?

Bakteria Salmonella typhi masuk ke dalam mulut dan menjalani kitaran hidup satu hingga tiga minggu di dalam usus. Selepas itu, bakteria akan melalui dinding usus dan kemudian dibawa ke aliran darah.

Dari aliran darah, bakteria mula menyebar ke tisu dan banyak organ.

Malangnya, sistem imun tidak cukup berkesan untuk memusnahkan bakteria ini. Ini adalah kerana Salmonella typhi hidup di sel inang, tidak dapat ditembusi oleh sistem imun.

Gejala yang perlu diperhatikan

Penting untuk segera mengenali gejala tifus yang muncul sehingga mereka dapat segera mendapatkan rawatan perubatan. Gejala kepialu biasanya muncul antara 6 dan 30 hari selepas pendedahan pertama kepada bakteria.

Tanda kepialu yang paling biasa adalah demam tinggi hingga 40 darjah Celsius. Sekiranya tidak dirawat dengan segera, keadaannya boleh bertambah buruk. Bukan hanya demam, bintik-bintik merah jambu akan muncul di banyak bahagian badan, terutama leher dan perut.

Masih ada beberapa gejala kepialu yang perlu diperhatikan, iaitu:

 • Badan menjadi sangat lemah
 • Sakit perut
 • Kesukaran membuang air besar atau sembelit
 • Sakit kepala
 • Pening dan muntah

Dalam kes yang teruk dan tidak dirawat, usus boleh merobek dan berlubang. Keadaan ini boleh menyebabkan peritonitis, iaitu jangkitan pada tisu yang melapisi bahagian dalam perut. Peritonitis adalah komplikasi yang dapat meningkatkan risiko kematian.

Baca juga: Ciri-ciri kepialu semakin baik, kenali tanda-tanda berikut!

Langkah-langkah untuk mencegah penyebaran kepialu

Terdapat beberapa perkara yang dapat dilakukan untuk meminimumkan penularan tifus, termasuk:

Vaksin

Sebelum melakukan perjalanan ke kawasan berisiko tinggi, vaksinasi dapat menjadi pencegahan yang berkesan. Vaksinasi boleh diberikan secara lisan atau melalui suntikan. Walaupun tidak memberikan perlindungan 100%, vaksin masih dapat meminimumkan risiko jangkitan Salmonella typhi.

Elakkan jangkitan

Penularan kepialu sering berlaku tanpa menyedarinya, terutama melalui makanan atau minuman yang tercemar. Berikut adalah beberapa perkara yang dapat membantu anda untuk mengelakkan jangkitan kepialu:

 • Semasa dalam perjalanan, cubalah minum air botol sahaja
 • Sekiranya anda tidak mempunyai air botol, rebus air sekurang-kurangnya satu minit sebelum minum
 • Berhati-hati ketika makan apa sahaja yang datang dari orang lain
 • Elakkan buah-buahan dan sayur-sayuran mentah
 • Kupas buahnya sendiri dan jangan memakan kulitnya
 • Elakkan produk tenusu yang tidak dipasteurisasi
 • Jauhi makanan mentah atau kurang masak
 • Basuh tangan anda setelah keluar dari bilik mandi dan sebelum makan
 • Elakkan menyentuh mulut dan hidung jika anda belum mencuci tangan
 • Jangan mendekati orang yang menghidap demam kepialu

Baiklah, itu adalah kajian sama ada kepialu berjangkit atau tidak. Untuk mengurangkan risiko penyebaran bakteria, berhati-hati seperti yang disebutkan di atas, ya!

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui Good Doctor dalam perkhidmatan 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!