Kesihatan

Ketahui Kaedah Sunat Moden: dari Laser hingga Pengapit

Sunat adalah prosedur perubatan untuk menghilangkan kulup, yang merupakan kulit yang menutupi hujung zakar. Dengan kemajuan teknologi, kini terdapat pelbagai kaedah berkhatan moden yang boleh menjadi alternatif.

Prosedur sunat boleh dilakukan pada bayi baru lahir, kanak-kanak, remaja, dan juga orang dewasa.

Untuk mengetahui pelbagai jenis kaedah berkhatan moden yang ada sekarang, mari kita lihat ulasan berikut.

Manfaat kesihatan berkhatan

Dari sudut perubatan dan bagi masyarakat umum, berkhatan sebenarnya mempunyai banyak faedah, anda tahu. Lancarkan Garis KesihatanBerikut adalah beberapa faedah berkhatan:

  • Mengurangkan risiko jangkitan saluran kencing pada masa bayi
  • Kemungkinan mengurangkan risiko barah zakar, walaupun barah ini jarang berlaku
  • Mengurangkan risiko penyakit kelamin, termasuk penularan HIV dari wanita ke lelaki
  • Dapat mengurangkan risiko barah serviks dan beberapa jangkitan pada pasangan wanita
  • Mencegah balanitis, balanopostitis, paraphimosis, dan phimosis
  • Memudahkan kebersihan alat kelamin

Baca Juga: Adakah Ukuran Zakar Anda Biasa? Ayuh, kenali bentuk dan teksturnya

Bagaimana kaedah berkhatan dilakukan?

Semasa berkhatan yang baru lahir, anak akan berbaring di punggung dengan tangan dan kakinya diikat. Anestesia diberikan melalui suntikan atau krim untuk mematikan zakar.

Terdapat beberapa teknik untuk melakukan solat sunat. Pemilihan teknik mana yang digunakan bergantung pada pilihan dan pengalaman doktor.

Banyak pilihan kaedah berkhatan moden

Inovasi kaedah berkhatan moden semakin berkembang, terutamanya untuk mengurangkan kesakitan semasa operasi dan mempercepat proses penyembuhan.

Terdapat dua jenis utama, iaitu penggunaan penjepit atau penjepit dan laser. Inilah ulasannya:

1. Pengapit Gomco

Alat khas yang disebut probe digunakan untuk memisahkan kulup dari kepala zakar. Seterusnya, alat berbentuk loceng diletakkan di atas kepala zakar dan di bawah kulup.

Kulit kemudian ditarik ke atas loceng, dan penjepit diketatkan di sekelilingnya untuk mengurangkan aliran darah ke kawasan tersebut. Pisau bedah digunakan untuk memotong dan menghilangkan kulup.

2. Pengapit Plastibell

Prosedur ini dilakukan dengan alat berbentuk loceng yang disebut plastibell. Alat ini diletakkan di bawah kulup dan di atas kepala zakar. Jahitan kemudian diikat secara langsung di sekitar kulup untuk memotong bekalan darah ke kulup.

Satu pisau bedah kemudian digunakan untuk memotong kulit khatan tambahan. Cincin plastik tetap digunakan, kira-kira 6 hingga 12 hari kemudian ia akan jatuh dengan sendirinya.

Kaedah ini biasanya digunakan untuk bayi dan juga kanak-kanak berumur 12 tahun. Salah satu kelebihannya ialah anda tidak memerlukan pembalut selepas operasi.

3. Pengapit Pintar

SmartKlamp terdiri daripada tiub dalaman yang terpisah dengan bahagian pengunci luar dan lengan pengunci di sebelah.

Setelah penjepit di tempatnya, kelebihan kulup dikeluarkan menggunakan tiub dalam dengan plat asas sebagai panduan. Dengan alat ini bahagian kelenjar dan frenulum dilindungi.

4. Cincin Shang

Ini adalah penemuan terbaru dari China. Cincin shang terdiri daripada dua cincin sepusat yang sesuai di antara kulup.

Alat ini dikatakan sebagai alat penggunaan tunggal yang berkesan digunakan untuk program berkhatan secara besar-besaran dalam pencegahan HIV. Prosedur ini mudah dipelajari tanpa memerlukan kemahiran khas.

Malangnya, alat ini juga mempunyai kekurangan. Kelemahan utama adalah ketiadaan pelindung untuk melindungi kelenjar, sehingga meningkatkan risiko amputasi kelenjar.

5. Laser

Berkhatan laser berbeza dengan kaedah berkhatan tradisional, yang menggunakan gunting perubatan atau pisau bedah. Prosedur sunat laser adalah prosedur invasif minimum tanpa pendarahan, yang menjadikan penyembuhan lebih cepat dan lebih mudah.

Dalam sunat laser, alat dengan laser akan memotong kulup. Oleh itu, pesakit biasanya tidak mengalami pendarahan atau kesakitan semasa prosedur.

Prosedur ini mengambil masa kira-kira 20 minit dan dilakukan di bawah anestesia tempatan, umum, atau tulang belakang.

Apa pun kaedah berkhatan yang anda pilih, pastikan anda berjumpa dengan doktor terlebih dahulu, okey? Pilih yang paling sesuai dengan keperluan dan sejarah perubatan anak anda. Pertimbangkan juga pengalaman dan kualiti kemudahan kesihatan di mana berkhatan berada.

Pastikan untuk memeriksa kesihatan anda dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Jaga kesihatan anda dan keluarga anda dengan berunding secara berkala dengan rakan doktor kami. Muat turun aplikasi Doktor Baik sekarang, klik pautan ini, OK!