Kesihatan

Ketorolac

Ketorolac adalah kelas ubat anti-radang bukan steroid (NSAID). Ubat ini boleh didapati dalam beberapa bentuk dos.

Ubat ini dipatenkan untuk pertama kalinya pada tahun 1976 dan mula dilesenkan untuk penggunaan perubatan pada tahun 1989.

Berikut ini adalah maklumat lengkap mengenai ketorolac, cara menggunakannya, dos dan faedahnya.

Untuk apa ketorolac?

Ketorolac adalah ubat anti-radang bukan steroid (NSAID) yang digunakan untuk merawat kesakitan dan keradangan.

Ubat ini biasanya digunakan untuk jangka pendek, iaitu kurang dari 6 hari. Khususnya, disyorkan untuk merawat kesakitan sederhana hingga teruk.

Ketorolac boleh didapati dalam beberapa bentuk dos tablet. sembur, suntikan, dan titisan mata.

Apa fungsi dan faedah ketorolac?

Ketorolac berfungsi untuk menekan kesakitan dengan mengurangkan hormon yang menyebabkan keradangan dan kesakitan di dalam badan.

Kesannya biasanya diperoleh selepas satu jam dan boleh bertahan hingga 8 jam.

Dalam dunia perubatan, ubat ini digunakan untuk merawat masalah kesihatan berikut:

Kesakitan selepas operasi

Ketorolac adalah ubat anti-radang nonsteroid (NSAID) dengan kesan analgesik yang kuat dan kesan sampingan yang agak rendah.

Sejumlah ujian klinikal rawatan kesakitan pasca operasi pada kanak-kanak dan orang dewasa telah menunjukkan bahawa ketorolac sama berkesannya dengan analgesik opioid utama, seperti morfin, dan lebih berkesan daripada codeine.

Apabila digabungkan dengan ubat opioid, ketorolac menunjukkan kesan ketara yang dapat menjimatkan penggunaan ubat opioid. Oleh itu, dos penggunaan opioid dapat lebih rendah.

Pemulihan fungsi usus selepas pembedahan perut terbukti berlaku lebih cepat di ketorolac daripada pada pesakit yang dirawat dengan opioid.

Ketorolac secara tidak langsung menghalang siklooksigenase dan mengurangkan reaksi hipersensitiviti tisu yang berlaku dengan pembedahan.

Oleh itu, ketorolac sangat sesuai untuk rawatan kesakitan pasca operasi pada kanak-kanak dan orang dewasa, sama ada sendiri atau dalam kombinasi dengan opioid atau anestetik tempatan.

Senggugut

Senggugut, juga dikenali sebagai sakit haid atau kekejangan haid, adalah sakit semasa haid. Kesakitan biasanya berlaku pada waktu haid bermula.

Gejala biasanya berlangsung kurang dari tiga hari. Kesakitan biasanya di pelvis atau bahagian bawah perut. Gejala lain mungkin termasuk sakit belakang, cirit-birit atau loya.

Dalam satu kajian, ubat anti-radang bukan steroid (NSAID) telah terbukti dapat mengurangkan kesakitan senggugut dengan menghalang sintesis prostaglandin yang menyebabkan kontraksi rahim.

Sekiranya diketahui bahawa kesakitan teruk berlaku semasa haid, ketorolac boleh disyorkan sebagai ubat alternatif.

Titis mata

Ketorolac oftalmik (untuk mata) digunakan untuk melegakan gatal pada mata yang disebabkan oleh alahan bermusim dan keradangan.

Ketorolac oftalmik juga digunakan untuk mengurangkan pembengkakan, kesakitan, dan pembakaran setelah pembedahan katarak atau pembedahan pembiasan kornea.

Ubat ini juga dapat diberikan semasa pembedahan mata untuk menghilangkan rasa sakit, menjadikannya lebih efektif dalam mencegah peradangan pasca operasi mata.

Titisan mata dikaitkan dengan penurunan edema selepas pembedahan katarak, dan lebih berkesan sebagai ubat tunggal daripada sebagai kombinasi opioid-ketorolac.

Titisan mata ketorolac juga telah digunakan untuk merawat kesakitan akibat lecet kornea.

Jenama dan harga Ketorolac

Berikut adalah beberapa nama umum dan nama dagang ketorolac yang telah beredar di Indonesia:

Nama generik

 • Tablet Ketorolac 10 mg yang dihasilkan oleh Berno, biasanya dijual dengan harga Rp. 3,570 / tablet.
 • Tablet Ketorolac 10 mg dihasilkan oleh NULAB, anda boleh mendapatkannya dengan harga Rp. 3,909 / tablet.
 • Tablet Ketorolac 10 mg yang dihasilkan oleh Novell Pharma, biasanya dijual dengan harga Rp.4488 / tablet.
 • Suntikan ketorolac 10 mg, biasanya dijual dengan harga sekitar Rp 60,750-Rp 121,500 / ampul.
 • Suntikan Ketorolac 30 mg, biasanya dijual dengan harga sekitar Rp 108,257-Rp 216,513 / ampul.

Nama dagang / paten

 • Xevolac 10 mg, persediaan tablet mengandungi ketorolac tromethamine yang anda dapat dengan harga Rp 8,430 / tablet.
 • Rindopain 10 mgAnda boleh mendapatkan tablet ketorolac tromethamine dengan harga Rp 5.710 / tablet.
 • Torasic 10 mg tablet yang mengandungi 10 mg ketorolac yang biasanya dijual dengan harga Rp 7.495 / tablet.
 • Farpain 10mg, persediaan tablet mengandungi ketorolac tromethamine 10 mg yang anda dapat dengan harga Rp.7914 / tablet.

Bagaimana cara menggunakan ketorolac?

Ketorolac biasanya diberikan terlebih dahulu sebagai suntikan, dan kemudian sebagai ubat oral (melalui mulut). Suntikan diberikan ke otot, atau ke urat melalui IV yang akan diberikan oleh profesional perubatan.

Ikuti semua arahan yang tertera pada label pembungkusan ubat. Jangan gunakan ubat lebih lama daripada yang sepatutnya. Sebaiknya gunakan dos yang disyorkan paling rendah semasa rawatan.

Ketorolac tidak boleh digunakan selama lebih dari 5 hari, termasuk suntikan atau tablet. Penggunaan jangka panjang ubat ini boleh menyebabkan masalah buah pinggang atau pendarahan.

Ketorolac oftalmik digunakan 2 hingga 4 kali sehari, bergantung pada keadaan anda. Ikuti arahan dos doktor anda dengan berhati-hati. Penggunaan titisan mata NSAID yang berpanjangan boleh menyebabkan kerosakan penglihatan yang serius.

Penggunaan ketorolac sebagai titisan mata

Untuk pembedahan katarak, anda boleh mula menggunakan titisan mata 1 hari sebelum pembedahan dan teruskan sehingga 2 minggu selepas itu. Untuk pembedahan pembiasan kornea boleh diberikan 4 kali sehari sehingga 4 hari selepas pembedahan.

Jangan gunakan kanta lekap semasa anda menggunakan titisan mata ini. Ingatlah untuk selalu mencuci tangan anda sebelum dan sesudah menggunakan ubat ini, terutamanya untuk titisan mata.

Cara menggunakan titisan mata:

 • Miringkan kepala anda ke belakang sedikit dan tarik kelopak mata bawah anda untuk membuat poket kecil. Pegang penitis di atas mata dengan hujung menghadap ke bawah. Cari ke atas, jauh dari penitis dan jatuhkan.
 • Tutup mata anda selama 2 atau 3 minit dengan kepala ke bawah, tanpa berkedip atau menyipit. Tekan perlahan jari anda ke sudut dalam mata anda selama kira-kira 1 minit, untuk mengelakkan cecair kembali ke kelenjar air mata.

Peraturan untuk menggunakan ketorolac sebagai titisan mata

Gunakan hanya jumlah titisan yang ditetapkan oleh doktor anda. Sekiranya menggunakan lebih daripada satu tetes, tunggu kira-kira 5 minit antara tetes.

Sekiranya menggunakan ubat ini selepas pembedahan mata, gunakan titisan hanya pada mata yang telah dikendalikan.

Jangan menyentuh hujung penitis mata atau meletakkannya terus pada mata. Penitis yang tercemar boleh menjangkiti mata dan boleh menyebabkan masalah penglihatan yang serius.

Setiap botol (botol) suntikan ini atau ubat mata hanya untuk satu kali penggunaan. Buang selepas digunakan, walaupun masih ada sisa di dalam botol.

Simpan pada suhu bilik dari kelembapan, panas dan cahaya matahari. Jangan membeku. Pastikan botol ditutup rapat apabila tidak digunakan. Sekiranya botol ubat mempunyai kantung foil, simpan botol di dalam kantung dan lipat hujungnya sehingga rapat.

Berapakah dos ketorolac?

Dos dewasa

Kesakitan sederhana hingga teruk

 • 1 semburan (15.75 mg) di setiap lubang hidung setiap 6-8 jam.
 • Dos maksimum: 126 mg setiap hari.

Profilaksis dan pengurangan keradangan mata selepas operasi

 • Ketorolac 0,5 peratus penyelesaian oftalmik: Masukkan 1 tetes ke mata yang terkena 4 kali sehari bermula 24 jam selepas pembedahan mata, berterusan selama 2 minggu selepas operasi
 • 0,45 peratus larutan ketorolac: Masukkan 1 tetes ke mata yang terkena mulai 24 jam sebelum pembedahan mata hingga hari pembedahan, berterusan selama 2 minggu selepas operasi
 • Penyelesaian Ketorolac 0.4 peratus: Masukkan 1 tetes ke mata yang terkena 4 kali sehari seperti yang diperlukan sehingga 4 hari selepas pembedahan.

Kesakitan selepas operasi

 • Dos awal diberikan seperti kesakitan sederhana hingga teruk
 • Sebagai terapi susulan, dos parenteral (IM / IV) diberikan secara oral dengan dos awal 20 mg diikuti dengan 10 mg setiap 4-6 jam jika diperlukan.

Dos warga tua

Kesakitan sederhana hingga teruk

 • 1 semburan (15.75 mg) hanya dalam 1 lubang hidung setiap 6-8 jam
 • Dos maksimum: 63 mg setiap hari

Kesakitan selepas operasi

 • Sebagai terapi lanjutan dari dos parenteral (IM / IV) dapat diberikan secara lisan dengan dos awal 10 mg diikuti dengan 10 mg setiap 4-6 jam jika diperlukan.
 • Dos maksimum 40 mg setiap hari

Dos anak

Kesakitan sederhana hingga teruk

 • Berat badan melebihi 50 kg: 1 semburan (15.75 mg) hanya dalam 1 lubang hidung setiap 6-8 jam
 • Dos maksimum: 63 mg setiap hari

Kesakitan selepas operasi

 • Berat badan lebih dari 50 kg dapat diberikan secara oral dengan dos awal 10 mg diikuti dengan 10 mg setiap 4-6 jam jika diperlukan
 • Dos maksimum: 40 mg setiap hari dengan tempoh rawatan maksimum 5 hari (kombinasi oral dan parenteral)

Adakah ketorolac selamat untuk wanita hamil dan menyusu?

A.S. Pentadbiran Makanan dan Dadah mengklasifikasikan ubat ini dalam Kategori C.yang bermaksud bahawa kajian pada haiwan eksperimen telah menunjukkan risiko kesan sampingan pada janis. Walau bagaimanapun, kajian terkawal pada wanita hamil masih belum mencukupi.

Penggunaan ubat didasarkan pada faktor bahawa faedah yang diperoleh lebih besar daripada risiko yang mungkin timbul.

Ubat ini terbukti dapat diserap dalam susu ibu sehingga dikontraindikasikan untuk ibu menyusu.

Apakah kesan sampingan ketorolac yang mungkin?

Kesan sampingan serius yang mungkin berlaku selepas menggunakan ketorolac adalah seperti berikut:

 • Reaksi alergi (gatal-gatal, sukar bernafas, bengkak muka atau tekak)
 • Reaksi kulit yang teruk (demam, sakit tekak, terbakar di mata, sakit kulit, ruam merah atau ungu yang merebak dan menyebabkan kulit melepuh dan mengelupas)
 • Tanda-tanda serangan jantung atau strok: sakit dada merebak ke rahang atau bahu, mati rasa secara tiba-tiba di satu sisi badan, ucapan kabur, kaki bengkak, sesak nafas
 • Tekanan darah tinggi
 • Masalah jantung
 • Masalah jantung
 • Gangguan buah pinggang
 • Sel darah merah rendah (anemia)
 • Najis berdarah
 • Batuk darah atau muntah yang kelihatan seperti kopi
 • Penglihatan terjejas, mata merah dan gatal

Kesan sampingan biasa yang mungkin berlaku:

 • Pedih ulu hati, sakit perut, loya, muntah
 • Cirit-birit
 • Sembelit
 • Denyutan jantung perlahan
 • Kurang kencing
 • Ujian fungsi hati yang tidak normal
 • Tekanan darah meningkat
 • Kesakitan atau kerengsaan di hidung
 • Selsema
 • Mata berair
 • Kerengsaan tekak
 • Ruam

Amaran dan perhatian

Ketorolac dapat meningkatkan risiko serangan jantung atau strok yang fatal, walaupun anda tidak mempunyai faktor risiko. Jangan gunakan ubat ini sebelum atau selepas pembedahan pintasan jantung (cantuman pintasan arteri koronarit, atau CABG).

Ketorolac juga boleh menyebabkan pendarahan perut atau usus, yang boleh membawa maut. Keadaan ini mungkin berlaku tanpa gejala pada awal penggunaan ubat ini, terutamanya pada orang dewasa yang lebih tua.

Jangan gunakan ubat ini jika anda mempunyai sejarah alergi sebelumnya terhadap ubat ini. Anda harus memberitahu doktor anda jika anda mempunyai sejarah penyakit berikut:

 • Penyakit buah pinggang yang teruk
 • Gangguan pendarahan atau pembekuan darah
 • Kecederaan kepala tertutup atau pendarahan di otak
 • Ulser gastrik, perforasi, atau pendarahan usus
 • Asma
 • Pengekalan cecair
 • Kolitis ulseratif atau penyakit Crohn
 • Pernah mengalami serangan asma atau reaksi alergi yang teruk setelah mengambil aspirin atau NSAID
 • Semasa anda merokok

Perkara lain yang juga perlu anda perhatikan mengenai penggunaan ketorolac termasuk:

 1. Pentoxifylline atau probenecid mungkin berinteraksi dengan ketorolac dan tidak boleh digunakan pada masa yang sama.
 2. Jangan gunakan semburan hidung ketorolac jika anda sudah menggunakan aspirin atau NSAID lain, atau menggunakan bentuk ketorolac lain seperti suntikan atau tablet.
 3. Beritahu doktor anda jika anda hamil. Menggunakan ketorolac selama 3 bulan terakhir kehamilan boleh membahayakan bayi anda yang belum lahir. Ketorolac juga boleh meningkatkan risiko pendarahan rahim.
 4. Ketorolac boleh mempengaruhi ovulasi yang berkaitan dengan masa subur wanita sehingga boleh terkena sementara. Hidung Ketorolac tidak diluluskan untuk digunakan oleh sesiapa yang berumur di bawah 2 tahun.
 5. Elakkan ubat ini di mata, kecuali tetes mata. Sekiranya ini berlaku, bilas dengan larutan air atau garam. Hubungi doktor anda jika anda mengalami kerengsaan mata selama lebih dari 1 jam.
 6. Elakkan minum alkohol kerana boleh meningkatkan risiko pendarahan perut

Periksa dengan doktor anda sebelum menggunakan ubat lain untuk gejala sakit, demam, bengkak, atau selesema atau selesema. Ubat ini mungkin mengandungi bahan yang serupa dengan ketorolac, seperti aspirin, ibuprofen, ketoprofen, atau naproxen.

Beritahu doktor anda tentang semua ubat lain yang anda ambil, terutamanya:

 • Litium
 • Methotrexate
 • Pengencer darah - warfarin, Coumadin, Jantoven;
 • Ubat tekanan jantung atau darah, termasuk diuretik
 • Ubat kejang - carbamazepine, phenytoin.

Sentiasa menjaga kesihatan dan keluarga anda dengan berunding secara berkala dengan rakan doktor kami. Muat turun aplikasi Doktor Baik sekarang, klik pautan ini, OK!