Kesihatan

Mengenal Emfisema, Penyakit Maut yang Menyerang Paru-paru

Emfisema adalah penyakit yang berlaku kerana pemusnahan kantung udara (alveoli) secara beransur-ansur di paru-paru.

Bersama dengan asma dan bronkitis kronik, emfisema juga termasuk dalam kumpulan penyakit paru-paru yang dikenali sebagai penyakit paru obstruktif kronik (COPD).

Baca juga: Bintik-bintik Merah pada Kulit, Ayo, kenal pasti jenis dan penyebabnya

Emfisema adalah penyakit paru-paru obstruktif kronik

Penyakit paru obstruktif kronik (COPD) adalah penyakit yang dicirikan oleh aliran udara yang terhad di saluran udara yang tidak dapat masuk dan keluar sepenuhnya dengan betul.

Kesukaran mengeluarkan udara dari paru-paru boleh menyebabkan sesak nafas atau rasa letih kerana berusaha lebih keras untuk bernafas.

Pada tahun 2002, bahkan COPD menjadi penyebab utama kematian kelima di dunia dan bronkitis kronik dan emfisema menjadi penyebab yang paling menyumbang.

Emfisema adalah penyebab utama kematian

Keadaan paru-paru yang terkena emfisema. Foto: //www.britannica.com

Memetik dari jurnal perubatan Universiti Lampung, emfisema adalah penyumbang terbesar kes penyakit paru obstruktif kronik.

Jurnal itu mengatakan bahawa menurut tinjauan pesakit COPD di 17 Puskesmas di Jawa Timur, prevalensi emfisema paru adalah 13.5 persen, bronkitis kronik 13.1 persen, dan asma 7.7 persen.

Di samping itu, menurut Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO), pada tahun 2002 COPD merupakan penyebab kematian kelima utama di dunia. Sebenarnya, WHO meramalkan bahawa pada tahun 2030 COPD akan menjadi penyebab kematian ketiga terbesar di dunia.

Emfisema juga merupakan penyakit pernafasan yang boleh menyebabkan kerosakan pada alveoli paru.

Semasa anda menghembuskan nafas, alveoli yang rosak tidak berfungsi dengan baik dan udara lama terperangkap. Sehingga tidak ada ruang masuk udara segar yang kaya dengan oksigen.

Penyebab emfisema

Penyebab utama emfisema adalah pendedahan kepada perengsa udara yang berlaku dalam jangka masa yang panjang.

Sebahagian daripadanya seperti:

Asap

Merokok adalah faktor nombor satu yang menyebabkan emfisema. Merokok bukan sahaja merosakkan tisu paru-paru, tetapi juga mengganggu saluran udara.

Keadaan ini menyebabkan keradangan dan kerosakan pada silia yang melapisi tiub bronkial. Ini menyebabkan saluran udara bengkak, pengeluaran lendir, dan kesukaran membersihkan saluran udara. Semua perubahan ini boleh menyebabkan sesak nafas.

Menurut American Lung Association, merokok membunuh lebih dari 480,000 orang Amerika setahun, dan 80 peratus kematian tersebut disebabkan oleh COPD disebabkan oleh emfisema.

Merokok ganja

Merokok ganja atau ganja untuk jangka masa panjang juga boleh menyebabkan emfisema.

Halaman kesihatan, WebMD.com melakukan wawancara dengan Christopher Gallagher, penolong profesor klinikal di University of Pennsylvania Cancer Center.

Dalam wawancara itu, Chris mengatakan bahawa klinik mereka menemui beberapa kes orang muda merokok ganja tanpa sejarah merokok tembakau. Mereka didiagnosis dengan masalah paru-paru yang menjadi emfisema.

“Pengguna ganja rekreasi telah mendiagnosis kes barah paru-paru. Sudah tentu wajar untuk mengesyaki bahawa ada hubungan antara merokok ganja dan perkembangan emfisema, ”katanya.

Pencemaran udara

Jurnal Persatuan Perubatan Amerika mengeluarkan kajian yang mengatakan bahawa pendedahan kepada pencemaran udara boleh menjadi penyebab seseorang mengalami emfisema.

Kajian yang dilakukan antara tahun 2000 dan 2018, mendapati bahawa perkembangan penyakit emfisema boleh berlaku pada orang yang terdedah kepada pendedahan pencemaran udara yang bahkan tidak merokok.

Kajian ini mengkaji gabungan kesan kesihatan beberapa pencemar udara seperti zarah udara (PM2.5), nitrogen oksida, dan karbon hitam pada emfisema.

Kajian diukur melalui pengimejan paru-paru dan ujian fungsi paru-paru yang melibatkan lebih daripada 7,000 peserta lelaki dan wanita.

Orang yang paling berisiko menghidap emfisema

Menurut American Lung Association, pada tahun 2011 lebih daripada 4.5 juta orang di Amerika Syarikat mengalami emfisema. Majoriti orang ini berumur lebih dari 65 tahun. Lelaki dan wanita mempunyai risiko yang sama untuk menghidap penyakit ini.

Sebilangan orang dengan faktor risiko tertinggi

Perokok aktif

Bagi perokok aktif, tembakau adalah penyebab utama emfisema di paru-paru mereka. Semakin banyak anda merokok, semakin tinggi risiko anda menghidap emfisema.

Perokok pasif

Pendedahan dan pelepasan tembakau yang dikeluarkan oleh tembakau kepada perokok pasif juga meningkatkan risiko perokok pasif untuk menghidap penyakit emfisema.

Perokok Ganja

Perokok ganja biasa dalam jangka masa yang panjang juga boleh menyebabkan emfisema.

Orang yang tinggal di kawasan yang terdedah kepada pencemaran

Orang yang tinggal atau bekerja di kawasan yang terdedah kepada pencemaran tinggi, asap kimia, atau perengsa paru-paru berisiko meningkat menghidap emfisema.

Faktor genetik

Faktor genetik juga boleh menjadi penyebab orang mengembangkan emfisema sejak awal. Walau bagaimanapun, juga diakui bahawa kes genetik emfisema masih jarang berlaku.

Faktor usia

Sebilangan besar orang dengan emfisema berkaitan dengan tembakau mula mengalami gejala penyakit antara usia 40 dan 60 tahun.

Pendedahan kepada asap atau habuk di tempat kerja

Sekiranya anda menyedut asap dari bahan kimia tertentu atau habuk dari bijirin, kapas, kayu atau produk perlombongan, anda cenderung menghidap emfisema. Risiko ini lebih besar jika anda juga merokok.

Pendedahan pencemaran dalaman dan luaran

Menghirup pencemaran dalaman, seperti asap dari bahan bakar pemanasan, dan juga pencemaran luar seperti ekzos kenderaan bermotor, meningkatkan risiko terkena emfisema.

Gejala emfisema

Pada pesakit dengan emfisema, volume paru-paru akan lebih besar daripada pada orang yang sihat, kerana karbon dioksida yang harus dikeluarkan dari paru-paru terperangkap di dalamnya.

Akibatnya, tubuh tidak mendapat oksigen yang diperlukan, menyukarkan penghidap emfisema. Pesakit juga akan mengalami batuk kronik dan sesak nafas.

Dalam beberapa kes, banyak orang mengalami emfisema selama bertahun-tahun tanpa menyedarinya. Selalunya, gejala yang dialami hanya akan berlaku apabila 50 peratus atau lebih tisu paru-paru telah rosak.

Sehingga itu, mungkin anda boleh berwaspada jika anda adalah orang yang mempunyai faktor risiko dan mengalami beberapa gejala ringan seperti:

 • Mengi
 • Asphyxiate
 • Susah bernafas
 • Mudah berasa letih
 • Pengurangan berat
 • Peningkatan pengeluaran lendir
 • Pengeluaran lendir jangka panjang
 • Sesak nafas, terutamanya semasa senaman ringan
 • Batuk jangka panjang atau "batuk perokok"
 • Denyutan jantung lebih cepat daripada biasa
 • Batuk, terutamanya semasa bersenam atau melakukan aktiviti fizikal

Diagnosis emfisema

Apabila anda mengalami simptom awal emfisema, doktor masih tidak dapat mengetahui apakah anda benar-benar menghidap penyakit ini. Kerana diagnosis penyakit emfisema tidak dapat dibuat berdasarkan gejala saja.

Doktor anda perlu melakukan beberapa ujian untuk menentukan sama ada anda mempunyai emfisema atau tidak. Beberapa ujian yang mungkin dilakukan adalah:

Menggunakan stetoskop

Pada peringkat awal, doktor mungkin melakukan ujian sederhana. Ujian dilakukan dengan mengetuk dada dan mendengar dengan stetoskop untuk bunyi berongga.

Sekiranya ada, ini bermaksud udara terperangkap di dalam paru-paru.

X-ray

Walaupun penggunaan sinar-X tidak berguna untuk mengesan tahap awal emfisema. Walau bagaimanapun, sinar-X dapat membantu mendiagnosis kes sederhana atau teruk.

Penggunaan sinar-X boleh dilakukan melalui sinar-X dada biasa atau CAT (tomografi berbantukan komputer). Setelah ujian selesai, bacaan akan dibandingkan dengan sinar-X paru-paru sihat atau normal.

X-ray sering digunakan untuk mendiagnosis emfisema. Foto: Freepik.com

oksimetri nadi

Ujian oksimetri nadi juga dikenali sebagai ujian ketepuan oksigen. Pulse oximetry digunakan untuk mengukur kandungan oksigen dalam darah. Ujian ini dilakukan dengan memasang monitor ke jari, dahi, atau cuping telinga seseorang.

Ujian fungsi spirometri dan paru (PFT)

Ujian fungsi spirometri dan paru (PFT) adalah salah satu ujian yang paling berguna untuk menentukan halangan saluran udara.

Spirometri atau PFT menguji volume paru-paru dengan mengukur aliran udara semasa pesakit menghirup dan menghembuskan nafas.

Ujian ini dilakukan dengan menarik nafas dalam-dalam dan kemudian menghembus ke dalam tiub yang disambungkan ke mesin khas.

Gas darah arteri

Ujian gas darah arteri ini mengukur jumlah oksigen dan karbon dioksida dalam darah dari arteri. Ini adalah ujian yang sering digunakan ketika emfisema semakin teruk. Ujian ini membantu dalam menentukan sama ada pesakit memerlukan oksigen tambahan.

Ujian makmal untuk mendiagnosis emfisema

Ujian makmal akan menguji darah anda untuk menentukan seberapa baik paru-paru anda menyampaikan oksigen dan mengeluarkan karbon dioksida dari aliran darah.

Tahap penyakit emfisema

Apabila anda didiagnosis dengan emfisema, doktor anda mungkin memberi anda beberapa input dan maklumat mengenai tahap emfisema yang anda alami.

Beberapa tahap penyakit emfisema yang biasanya terjadi adalah:

berisiko

Tahap emfisema berisiko adalah keadaan yang berlaku pada orang yang bernafas normal pada masa ujian.

Namun, kemungkinan terdapat gejala ringan seperti batuk yang berterusan dan peningkatan pengeluaran lendir.

Tahap cahaya

Emfisema kelas ringan adalah keadaan yang berlaku pada orang yang menunjukkan halangan aliran udara ringan semasa ujian pernafasan.

Dalam keadaan ini, anda akan mengalami simptom termasuk batuk yang berterusan dan pengeluaran lendir yang berlebihan. Walaupun begitu, anda mungkin tidak merasakan kesan kekurangan udara.

Tahap sederhana

Dalam beberapa kes, orang dengan tahap sederhana adalah orang yang mula mencari bantuan perubatan kerana mereka merasakan penurunan aliran udara.

Gejala yang dirasakan pada tahap ini biasanya sesak nafas semasa melakukan aktiviti fizikal.

Tahap berat badan

Orang dengan emfisema yang teruk akan menunjukkan gejala aliran udara yang terhad.

Rawatan emfisema

Emfisema dan beberapa COPD tidak dapat disembuhkan. Walaupun begitu, beberapa jenis rawatan dapat membantu melegakan simptom dan memperlambat perkembangan penyakit ini.

Beberapa jenis rawatan yang boleh dilakukan adalah:

Dadah

Penggunaan ubat untuk mengatasi emfisema bergantung kepada keparahan gejala anda. Beberapa jenis ubat yang disyorkan adalah:

Bronkodilator

Ubat ini dapat membantu melegakan batuk, sesak nafas, dan masalah pernafasan dengan mengendurkan saluran udara.

Ubat ini digunakan untuk membantu membuka saluran udara dan memudahkan pernafasan.

Steroid penyedut

Steroid yang digunakan untuk rawatan emfisema adalah steroid yang dihirup atau dihirup penyedut. Steroid dihirup sebagai penyembur aerosol untuk mengurangkan keradangan dan dapat membantu melegakan sesak nafas.

Antibiotik

Antibiotik boleh digunakan jika anda mempunyai jangkitan bakteria, seperti bronkitis akut atau radang paru-paru, antibiotik sesuai.

Terapi

Terdapat beberapa jenis terapi yang dapat dilakukan untuk menghilangkan gejala emfisema, seperti:

Terapi pemulihan pulmonari

Program pemulihan pulmonari akan memberi anda beberapa teknik untuk melakukan senaman pernafasan yang akan membantu mengurangkan sesak nafas yang anda rasakan.

Terapi pemakanan

Pada peringkat awal emfisema, banyak orang perlu menurunkan berat badan, sementara orang dengan emfisema tahap akhir sering kali perlu menambah berat badan.

Oleh itu, anda perlu mendapatkan nasihat untuk menambah pemakanan yang betul.

Terapi oksigen

Dalam keadaan emfisema yang teruk dengan kadar oksigen darah rendah, anda boleh menggunakan oksigen secara berkala di rumah.

Ramai orang menggunakan oksigen 24 jam sehari. Biasanya diberikan melalui tiub kecil yang masuk ke lubang hidung anda.

Pembedahan sebagai rawatan untuk emfisema

Langkah pembedahan akan diberitahu oleh doktor untuk melihat keparahan penyakit emfisema yang anda alami.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!