Kesihatan

Bayi Belum 3 Bulan, Ibu Hamil Lagi? Ini adalah pengiraan tempoh subur setelah melahirkan

Sebilangan wanita hamil semula sejurus selepas melahirkan. Ini pasti membuat anda tertanya-tanya bilakah tempoh subur sebenarnya setelah melahirkan. Mari lihat penjelasan lengkapnya.

Baca Juga: Fakta Di Sebalik Kehamilan Kriptik: Terdapat Gejala Kehamilan Tetapi Hasil Ujiannya Negatif

Pengiraan tempoh subur selepas melahirkan

Dipetik dari Berita Perubatan Hari Ini, kadang-kadang ovulasi berlaku sebelum haid, jadi juga mungkin wanita hamil sebelum mengalami tempoh selepas bersalin yang pertama.

Berikut ini adalah penjelasan lengkap mengenai berapa lama wanita hamil lagi selepas melahirkan.

1. Ovulasi dan nifas pertama

Ovulasi berlaku apabila ovari melepaskan telur untuk persenyawaan. Sekiranya telur tidak disenyawakan, tubuh akan melepaskan telur, lapisan rahim, dan darah semasa haid.

Ovulasi mesti berlaku agar seorang wanita hamil, dan haid adalah tanda bahawa seorang wanita telah ovulasi. Ovulasi pada wanita untuk pertama kalinya antara 45 hingga 94 hari selepas melahirkan.

Sebilangan besar wanita tidak ovulasi sehingga sekurang-kurangnya 6 minggu setelah melahirkan, tetapi beberapa ovulasi lebih awal.

Biasanya wanita yang tidak menyusui ovulasi lebih awal selepas melahirkan daripada wanita yang menyusui.

Walau bagaimanapun, kitaran ovulasi pertama wanita mungkin berlaku sebelum dia mempunyai tempoh selepas bersalin pertama. Ini bermaksud bahawa mungkin bagi seorang wanita untuk hamil sebelum haidnya bermula lagi.

Kehamilan menyebabkan banyak perubahan hormon, dan tubuh memerlukan masa untuk kembali normal. Bagi banyak wanita, sebahagian haid selepas bersalin menjadi tidak teratur.

2. Bolehkah anda hamil semasa menyusu?

Penyusuan susu ibu sering mencegah ovulasi, tetapi tidak selalu. Wanita yang menyusui secara eksklusif selama 6 bulan cenderung tidak hamil pada masa ini berbanding wanita yang tidak menyusui.

Sebilangan wanita menggunakan tempoh penyusuan ini sebagai kaedah melambatkan kehamilan. Doktor memanggilnya kaedah amenorea laktasi.

mengikut Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit (CDC), tiga faktor berikut mesti ada untuk kaedah amenorea laktasi untuk mempunyai peluang terbaik untuk mencegah kehamilan:

  • Bayi mesti berumur di bawah 6 bulan. Selepas 6 bulan, penyusuan susu ibu menjadi kurang kerap, meningkatkan risiko ovulasi akan kembali.
  • Ibu harus menyusui secara eksklusif atau hampir secara eksklusif. Penyusuan susu ibu atas permintaan dengan selang waktu tidak lebih dari 4-6 jam antara penyusuan adalah strategi yang paling berkesan.
  • Ibu tidak mempunyai haid setelah melahirkan

Baca juga: Mengetahui Puncak Zaman Kesuburan Wanita, Inilah Tanda-Tanda

3. Jeda masa untuk hamil lagi setelah melahirkan

Mendapatkan kehamilan semula sebaik sahaja melahirkan dianggap terlalu awal, boleh meningkatkan risiko bahaya kepada wanita dan bayinya. Pemulihan dari kelahiran memerlukan masa, terutamanya jika komplikasi dialami.

mengikut Pertubuhan Kesihatan Dunia (WHO), pilihan terbaik adalah menunggu 24 bulan sebelum berusaha melahirkan bayi lagi. Amal March of Dimes cadangkan menunggu sekurang-kurangnya 18 bulan.

Wanita yang mengalami keguguran, kelahiran mati, pendarahan, atau kelahiran dengan pembedahan mungkin perlu menunggu lebih lama.

Bercakap dan berjumpa dengan doktor anda untuk mendapatkan bantuan dalam menentukan kehamilan anda selepas bersalin.

Sekiranya anda tidak faham, anda juga boleh bertanya kepada doktor mengenai tempoh subur selepas kehamilan.

Ada pertanyaan lebih lanjut mengenai tempoh subur selepas melahirkan? Sila berbincang secara langsung dengan doktor kami untuk berunding. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!