Kesihatan

6 Cara Menjaga Kesihatan Reproduksi Lelaki dan Wanita

Baik lelaki dan wanita, organ pembiakan adalah bahagian tubuh yang mesti dijaga dengan sihat. Setakat ini, sebilangan orang mungkin hanya memperhatikan aspek kebersihan. Sebenarnya, masih banyak cara untuk mengekalkan kesihatan pembiakan yang penting untuk dilakukan.

Bagaimana menjaga kesihatan pembiakan? Apakah akibatnya jika anda mengabaikannya? Ayuh, lihat ulasan penuh di bawah!

Cara menjaga kesihatan organ pembiakan

Selain dapat meminimumkan kejadian penyakit, kesihatan pembiakan juga mempengaruhi aktiviti seksual dan tahap kesuburan. Berikut adalah enam cara untuk mengekalkan kesihatan pembiakan yang boleh anda gunakan:

1. Minum air secukupnya

Cara pertama untuk menjaga kesihatan pembiakan adalah dengan pengambilan cecair yang mencukupi. Kekurangan cecair atau dehidrasi boleh mengganggu proses metabolik badan.

Dilaporkan dari garis kesihatan, Pengambilan cecair yang mencukupi dapat mencegah pelbagai gangguan sistem pembiakan, salah satunya adalah jangkitan saluran kencing. Penyakit ini tidak melihat jantina. Walau bagaimanapun, wanita lebih terdedah kepada keadaan ini.

Dengan memastikan pengambilan cecair yang mencukupi, pembentukan air kencing akan menjadi lebih optimum. Air kencing dapat membantu tubuh mengeluarkan sisa dan sisa yang mungkin berbahaya.

Jumlah pengambilan cecair yang disyorkan untuk orang dewasa ialah lapan gelas 230 ml sehari, bersamaan dengan 2 liter air.

Baca juga: Jangan malas minum air! Lihat Faedah untuk Tubuh di sini

2. Menjaga kebersihan kawasan kemaluan

Organ genital adalah bahagian sistem pembiakan yang terlibat secara langsung dengan dunia luar. Dari sini, kuman, bakteria, dan virus boleh masuk dan bergerak jauh ke saluran kencing dan bahagian badan yang lain.

Oleh itu, sangat penting untuk menjaga kebersihan kawasan kelamin. Jangan biarkan peluh berkumpul, kerana boleh menjadi pusat kuman dan bakteria.

Berikut adalah cadangan Kementerian Kesihatan mengenai menjaga kebersihan kawasan kelamin:

 • Gunakan tuala yang kering, bersih, lembut, dan tidak lembap.
 • Pilih seluar dalam dengan bahan yang mudah menyerap peluh.
 • Tukar seluar dalam sekurang-kurangnya dua kali sehari.
 • Bagi wanita, selepas membuang air kecil, bersihkan alat kelamin dari depan ke belakang supaya kuman dan bakteria dari dubur tidak dibawa ke organ pembiakan.
 • Bagi lelaki, berkhatan atau berkhatan dapat meminimumkan kejadian barah zakar dan penularan jangkitan kelamin.

3. Rajin dalam sukan

Cara seterusnya untuk menjaga kesihatan reproduktif adalah dengan melakukan senaman secara teratur. Kajian yang diterbitkan dalam Jurnal Reproduktif dan Bioperubatan dijelaskan, senaman boleh memberi kesan positif pada organ pembiakan lelaki dan wanita.

Pada lelaki, senaman dapat membantu mengatasi disfungsi ereksi dan meningkatkan proses pembentukan sperma atau spermatogenesis. Kedua-dua perkara ini sangat mempengaruhi tahap kesuburan lelaki.

Bagi wanita, aktif boleh membantu melegakan pelbagai masalah yang timbul semasa haid, seperti kekejangan atau sakit perut. Sekiranya kitaran haid tidak teratur, latihan juga boleh menjadi penyelesaian untuk mengatasi masalah ini.

4. Hadkan merokok dan alkohol

Tidak sedikit lelaki dan wanita yang kerap merokok dan mengambil alkohol. Sebenarnya, dua perkara ini boleh memberi kesan serius kepada kesihatan organ pembiakan. Rokok dan alkohol kedua-duanya mengandungi bahan yang dikategorikan sebagai 'memusnahkan'.

Dilaporkan dari Saintis Berita, Pada wanita, merokok dan alkohol boleh menyebabkan ketidakseimbangan hormon estrogen dan progesteron, rasa sakit semasa haid, dan mempercepat gejala menopaus.

Manakala pada lelaki, merokok dan pengambilan alkohol dapat memicu mati pucuk atau disfungsi ereksi, menurunkan testosteron, dan memberi kesan serius pada tahap kesuburan.

Terdapat kesan yang lebih berbahaya daripada beberapa kesan buruk di atas, iaitu risiko penyakit jantung, strok, dan gangguan kardiovaskular yang lain.

Baca juga: Awas! Minum alkohol yang kerap boleh mencetuskan 8 penyakit berbahaya ini

5. Dapatkan tidur yang cukup

Tidur adalah masa yang tepat untuk badan memulihkan atau memulihkantetapkan semula fungsinya yang terbaik, termasuk organ pembiakan.

Menurut sebuah penerbitan di Perpustakaan Perubatan Nasional Amerika Syarikat, kekurangan tidur boleh menyebabkan ketidakseimbangan hormon seks pada lelaki dan wanita.

Lalu, berapa lama tempoh tidur yang baik untuk orang dewasa? Kementerian Kesihatan menjelaskan bahawa tempoh tidur yang ideal untuk lelaki dan wanita dewasa (18-40 tahun) adalah 7 hingga 8 jam sehari.

6. Perhatikan corak dan pengambilan makanan

Cara terakhir untuk menjaga kesihatan pembiakan adalah dengan memperhatikan corak dan pengambilan makanan, iaitu dengan:

 • Banyak sayur-sayuran dan buah-buahan
 • Elakkan lemak trans dan lemak buruk
 • Tingkatkan pengambilan makanan yang mengandungi serat
 • Rajin makan makanan laut
 • Elakkan makanan yang mengandungi bahan pengawet
 • Hadkan pengambilan gula dan garam, tetapi jangan tinggalkan sama sekali
 • Pengambilan karbohidrat bukan sahaja dari beras

Itulah enam cara untuk mengekalkan kesihatan pembiakan yang boleh anda gunakan. Bukan hanya meminimumkan berlakunya penyakit, menjaga organ pembiakan juga dapat menyokong aktiviti seksual dan tahap kesuburan anda. Kekal sihat, ya!

Jaga kesihatan anda dan keluarga anda dengan berunding secara berkala dengan rakan doktor kami. Muat turun aplikasi Good Doctor sekarang, klik pautan ini, ya! Sekarang, semua maklumat kesihatan ada di hujung jari anda!

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found