Kesihatan

Kenali 4 Zon Titik Refleksologi Kaki yang Mempengaruhi Organ Anda!

Pastikan untuk memeriksa kesihatan anda dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Rundingan mengenai gangguan fungsi badan dengan rakan doktor pakar kami. Muat turun aplikasi Doktor Baik sekarang, klik pautan ini, OK!

Sebilangan orang percaya bahawa beberapa titik refleksologi kaki dapat menjadikan tubuh lebih santai. Bukan hanya itu, manfaat refleksologi kaki juga dipertimbangkan untuk membantu mengatasi tekanan. Ia juga dipercayai dapat membantu menjaga kesihatan organ tubuh.

Tetapi apa sebenarnya refleksologi kaki, bagaimana ia berbeza dengan urutan lain dan bagaimana anda membimbing refleksologi? Untuk menjawab soalan-soalan ini, mari lihat penjelasan lengkap di bawah.

Baca Juga: Sakit Gigi Tiba-tiba? Meringankan Gejala dengan Refleksologi pada Masa Ini!

Apakah titik refleksologi kaki?

Refleksologi adalah teknik mengurut pada badan. Berlainan dengan jenis urut lain, refleksologi mempunyai titik-titik tertentu pada badan. Anda perlu mengetahui intinya sebelum mengurutnya, untuk memberikan hasil maksimum kepada organ tertentu di dalam badan.

Dilaporkan dari WebMD, refleksologi memberi pengaruh pada organ atau bahagian badan melalui rangsangan sistem saraf. Maka rangsangan ini akan dihantar ke sistem saraf pusat.

Hasilnya akan menjadikan badan lebih santai. Ia juga dianggap dapat membantu meningkatkan aliran darah, pernafasan, dan tindak balas imun yang akan mempengaruhi organ dalam badan.

Refleksologi boleh dilakukan di pelbagai bahagian badan, tetapi salah satu faedah yang paling terkenal adalah refleksologi kaki. Walaupun urut dilakukan pada kaki, manfaatnya dapat dirasakan di pelbagai bahagian dan organ tubuh.

Memahami teori refleksologi kaki

Walaupun refleksologi berasal dari Mesir dan China Kuno, seorang doktor dari barat, William H. Fitzgerald mengembangkan teori pantulan dan memperkenalkan zon pantulan pada tahun 1915 yang lalu.

Kemudian teori zon pantulan ini dikembangkan semula, hingga kini ia dikenali sebagai pantulan moden. Walaupun ia terus berkembang, terdapat empat titik zon bagi refleksologi kaki yang terkenal.

4 zon refleksologi kaki kanan dan kiri

Pembahagian titik refleksologi kaki dan kesannya pada organ badan. (Sumber: reflexologyinstitute.com)

Titik pantulan kaki kiri atau kanan adalah seperti peta yang menunjukkan gambaran semua organ di bahagian kaki. Secara umum, terdapat 4 zon titik refleks di kaki kanan atau kiri yang menghasilkan faedah yang berbeza, iaitu:

1. Zon kepala

Anda boleh menemui refleksologi kaki untuk sakit kepala di hujung kaki, bermula dari jari kaki hingga ke tepi lengkungan jari.

Tekan lokasi refleksologi kaki untuk sakit kepala ini untuk meningkatkan peredaran darah di leher dengan berkesan untuk mengurangkan sakit kepala anda.

Dilaporkan oleh Doctoroz.com, ada dua cara untuk memaksimumkan refleksologi kaki untuk sakit kepala ini, iaitu:

 • Anda boleh mengurut dengan gerakan memutar pada jari kaki.
 • Basahkan tuala dengan air yang sangat suam, peras dan geserkannya di antara jari kaki anda. Lakukan gergaji untuk merangsang saraf antara jari kaki dan mengaktifkan refleks untuk kepala dan leher selama 30 saat 2 hingga 3 kali sehari.

2. Zon dada

Anda akan merasakan faedah refleksologi pada organ di sekitar dada. Termasuk manfaat untuk jantung dan paru-paru, jika anda mengurut titik di bahagian bawah jari kaki hingga ke tengah telapak kaki.

3. Zon perut

Manakala titik refleksologi kaki tengah akan memberi kesan pada organ di bahagian perut. Refleksologi pada bahagian ini boleh memberi kesan kepada organ seperti ginjal, pankreas dan organ lain dari sistem pencernaan.

4. Zon pelvis

Terakhir, jika refleksologi dilakukan di sekitar tumit, ia akan memberi kesan pada badan atau organ di sekitar pelvis. Sekiranya anda mempunyai masalah dengan pinggang, rektum, kaki, anda memerlukan refleksologi di zon ini.

Variasi refleksologi kaki kiri dan refleksologi kaki kanan

Peta titik refleksi kaki kanan dan kiri yang lebih terperinci. Foto: //www.foot-pain-explored.com

Anda mungkin menjumpai peta titik pantulan di kaki kanan atau kiri yang lebih terperinci daripada yang dinyatakan di atas.

Pada pandangan pertama, titik pantulan di kedua kaki kiri dan kanan mungkin kelihatan sama, lokasi organ boleh serupa, tetapi beberapa peta dapat menunjukkan organ yang lebih terperinci di kaki.

Inilah panduan titik refleksologi kaki yang boleh anda cuba di rumah

Terdapat banyak jenis refleksologi yang boleh dilakukan pada kaki. Tetapi tiga jenis urut berikut anda boleh mencuba sendiri di rumah dan anda dapat merasakan faedahnya untuk kesihatan.

Refleksologi kaki untuk melegakan sakit badan

Caranya mudah, anda hanya duduk di atas kerusi, kemudian letakkan bola di bawah telapak kaki anda. Anda boleh menggunakan bola tenis atau golf. Kemudian anda boleh menggulung bola dengan telapak kaki anda. Luangkan masa beberapa minit untuk melegakan kesakitan umum.

Refleksologi kaki untuk sakit belakang bawah

Tekan dan urut bahagian tepi tapak kaki. Anda boleh mengurutnya dari bahagian bawah jari ke tumit. Lakukan beberapa kali untuk melegakan sakit belakang bawah.

Refleksologi kaki untuk mengatasi kegelisahan

Masih dengan mata urut di telapak kaki. Tetapi kali ini anda hanya perlu mengurut bahagian bawah ibu jari, hingga ke tengah telapak kaki. Perkara ini akan membantu mengatasi kegelisahan anda.

Refleksologi kaki untuk mengurangkan kesakitan akibat sindrom pramenstruasi atau PMS

Melakukan refleksologi pada kaki bukan sahaja melegakan kesakitan pada kaki, refleksologi kaki juga dapat dilakukan untuk merawat kesakitan akibat PMS.

Kaedahnya cukup mudah, anda sudah melakukannya, tekan salah satu lekuk kaki, tepat di tepi permukaan kaki. Kemudian, tekan bahagian tengah jari kaki dengan tangan yang lain.

Kelebihan titik urut seperti ini adalah untuk melegakan kelenjar ovari, rahim, dan hipotalamus di otak.

Refleksologi kaki untuk tidur nyenyak

Adakah anda sering menghadapi masalah tidur? Anda boleh tahu bahawa melakukan refleksologi kaki dengan menekan kedua-dua jari kaki besar mungkin adalah penyelesaiannya. Anda menekan di bahagian bawah hujung jari kaki. Selepas itu urut seluruh permukaan ibu jari untuk merehatkan badan.

Anda harus tahu bahawa kaedah ini dapat memberi rasa tenang dan relaks kepada beberapa orang yang menderita insomnia.

Baca juga: Tidak perlu pergi ke spa, kaedah urutan bayi ini boleh dilakukan di rumah

Faedah refleksologi

Refleksologi kaki dipercayai dapat mengatasi kegelisahan, sakit umum dan sakit belakang. Selain itu, secara meluas, refleksologi juga diketahui mempunyai banyak faedah lain.

Berikut adalah senarai luas manfaat refleksologi:

 • Melegakan sakit kepala dan migrain
 • Senak
 • Artritis
 • Insomnia
 • Ketidakseimbangan hormon
 • Kecederaan sukan
 • Gangguan haid
 • Masalah pencernaan
 • Serta sklerosis berganda.

Kebaikan refleksologi kaki

Bagi refleksologi kaki, beberapa faedah berpotensi adalah:

 • Mengurangkan tekanan dan kegelisahan
 • Mengurangkan kesakitan atau kesakitan
 • Meningkatkan mood
 • Memperbaiki keadaan badan secara keseluruhan

Satu kajian di East California University, Amerika Syarikat menemui manfaat refleksologi kaki bagi pesakit dengan barah payudara dan paru-paru.

Salah satu kelebihan yang dihasilkan dari pantulan telapak kaki adalah perasaan gelisah pada peserta setelah melakukan urutan refleksologi selama 30 minit.

Perbezaan antara urut dan refleksologi kaki

Walaupun kedengarannya serupa, urutan dan refleksologi kaki berbeza, anda tahu. Berikut adalah perbezaannya:

Refleks kaki

Dalam refleksologi kaki, seorang ahli refleksologi atau ahli refleksologi akan bekerja di kawasan kaki untuk meningkatkan kesihatan organ-organ yang dihubungkan secara khusus dengan zon titik urut.

Urut kaki

Sementara itu, untuk urutan kaki secara berkala, tukang urut hanya memanipulasi otot, dan tisu lembut di sekitar kaki untuk meningkatkan peredaran, melegakan kesakitan dan menyembuhkan kecederaan yang berlaku di kawasan tersebut.

Adakah masa tertentu untuk mengelakkan refleksologi kaki?

Walaupun kaedah ini dianggap selamat untuk dilakukan, tetapi anda harus mengetahui syarat-syarat tertentu, ya. Sekiranya anda mengalami beberapa perkara di bawah, anda harus mengelakkan melakukan refleksologi kaki untuk sementara waktu:

 • Anda pulih dari kecederaan kaki.
 • Mempunyai sejarah gout.
 • Mempunyai sejarah penyumbatan aliran darah akibat gangguan pembekuan darah.
 • Adakah mengandung.
 • Mempunyai sejarah penyakit kronik yang merosakkan kaki dan artritis.

Sekiranya anda ingin mencubanya untuk rawatan, pastikan untuk melakukannya dengan pakar, OK! Demikian beberapa maklumat mengenai titik refleksologi kaki.

Pastikan untuk memeriksa kesihatan anda dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Rundingan mengenai gangguan fungsi badan dengan rakan doktor pakar kami. Muat turun aplikasi Doktor Baik sekarang, klik pautan ini, OK!

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found