Kesihatan

Buka Jahitan Caesarean, Tindakan Ini Yang Harus Anda Lakukan!

Sebilangan wanita mungkin mempunyai pengalaman dengan pembedahan caesar untuk keselamatan ibu dan bayi. Tetapi kadang-kadang, jahitan sesar terbuka tidak disedari.

Nah, berikut adalah tanda dan cara menangani jahitan caesar terbuka yang perlu anda perhatikan, Moms.

Apakah bahagian caesar?

Bahagian caesar (C-section) adalah prosedur pembedahan yang digunakan untuk melahirkan bayi melalui sayatan di perut dan rahim.

Bahagian C mungkin dirancang terlebih dahulu jika anda mengalami komplikasi kehamilan atau mempunyai bahagian C sebelumnya, dan tidak mempertimbangkan kelahiran vagina selepas bahagian C (VBAC).

Sebilangan wanita mungkin melalui proses penyembuhan jahitan bahagian-C dengan baik, tetapi ada juga yang mengalami bahagian terbuka C di tengah proses penyembuhan.

Punca jahitan caesar terbuka

Melancarkan penjelasan dari halaman Garis Kesihatan, berikut menyebabkan jahitan terbuka atau pecah kerana beberapa sebab:

Ketegangan dan tekanan

Kadang-kadang terlalu banyak tekanan pada perut boleh menyebabkan jahitan melonggarkan atau terkoyak. Sebab lain juga boleh disebabkan oleh membawa barang yang berat, menaiki banyak tangga, atau berolahraga terlalu awal setelah melakukan bahagian C.

Apabila OB-GYN mengatakan untuk tidak mengangkat barang yang lebih berat daripada bayi dalam tempoh pemulihan, lebih baik mematuhinya dengan ketat.

Proses penyembuhan pembedahan yang buruk

Kadang-kadang badan tidak sembuh sebagaimana mestinya. Penyembuhan luka yang teruk boleh berlaku disebabkan oleh faktor genetik atau keadaan perubatan yang mendasari. Contohnya, diabetes atau kegemukan boleh mempengaruhi penyembuhan luka.

Ini boleh menyebabkan penyembuhan tidak rata atau menyebabkan sayatan terpisah dan terbuka.

Nekrosis

Tidak mendapat cukup darah dan oksigen ke kawasan ini juga boleh menyebabkan penyembuhan luka yang buruk.

Dalam beberapa kes, sel-sel kulit di pinggir sayatan mungkin mati kerana tidak mendapat cukup oksigen dan nutrien.

Keadaan ini dikenali sebagai nekrosis. Sel-sel mati tidak dapat tumbuh dan bergabung bersama untuk menyembuhkan luka menyebabkan pembukaan sayatan caesar.

Jangkitan

Jangkitan di tapak sayatan sesar akan melambatkan atau menghentikan penyembuhan dengan betul. Jangkitan boleh berlaku dari bakteria atau jenis kuman lain.

Walaupun mendapatkan antibiotik sebelum pembedahan adalah rawatan biasa, anda biasanya tidak mendapat antibiotik selepas menjalani pembedahan C biasa.

Apabila anda mengalami jangkitan, badan anda terlalu sibuk melawan kuman, sehingga tidak dapat menyembuhkan kawasan dengan baik pada masa yang sama.

Apa yang perlu dilakukan semasa operasi caesar terbuka?

Seperti yang dilaporkan dari halaman Garis KesihatanWalau bagaimanapun, rawatan untuk jahitan caesar terbuka bergantung pada titik lokasi dan anda harus segera berjumpa doktor.

Sekiranya tanda jahitan luaran terbuka, doktor akan memberikan suntikan tempatan untuk menghilangkan rasa sakit di kawasan itu dan kemudian mengeluarkan kulit atau tisu di sekitarnya. Kemudian kawasan yang baru dibuka akan dijahit kembali.

Namun, jika anda mempunyai jangkitan atau sel kulit mati di sekitar kawasan tersebut, bahagian caesar harus dibersihkan lebih jauh sebelum dapat ditutup kembali.

Dalam kes yang paling teruk, anda mungkin perlu menjalani pembedahan untuk menutup jahitan terbuka ini. Dalam kes yang sangat jarang berlaku, rahim mungkin perlu dikeluarkan jika sangat rosak atau dijangkiti. Pembedahan untuk membuang jahitan terbuka disebut histerektomi.

Baca juga: Prosedur Pembedahan Cesarean dan Julat Kos

Cara mencegah jahitan caesar daripada terbuka

Anda tidak boleh selalu mencegah cesarean dari pembukaan atau komplikasi lain, tetapi langkah berjaga-jaga dapat membantu semasa anda sembuh dan pulih.

Berikut adalah beberapa petua mengenai cara mencegah jahitan caesar, seperti yang dijelaskan oleh: Garis Kesihatan:

 • Dapatkan rehat yang mencukupi untuk beberapa minggu pertama.
 • Dapatkan pemakanan yang betul, termasuk banyak buah-buahan dan sayur-sayuran.
 • Elakkan mengangkat atau menolak sesuatu yang lebih berat daripada bayi.
 • Elakkan berdiri terlalu lama.
 • Elakkan senaman yang berat.
 • Elakkan memakai pakaian yang ketat.
 • Gunakan sokongan postur yang betul untuk perut ketika duduk atau berbaring.
 • Elakkan hubungan seks selama 4 hingga 6 minggu, atau lebih lama jika anda merasa tidak dapat melakukannya.
 • Elakkan menggosok atau menekan bahagian jahitan pembedahan.
 • Sekiranya anda sembelit, minta pencahar. Mengalami tekanan boleh menyebabkan rasa sakit bertambah teruk dan memberi tekanan pada bahagian caesar.
 • Jaga kebersihan bahagian caesar dengan menukar pembalut mengikut keperluan.

Selain langkah-langkah di atas, senaman ringan seperti berjalan kaki atau peregangan dapat membantu mengekalkan aliran darah. Lebih banyak darah dan oksigen ke kawasan itu baik untuk penyembuhan secara keseluruhan selepas bahagian C.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baikdi sini!