Kesihatan

Bagaimana Mengatasi Kemurungan pada Remaja, Ibu Bapa Perlu Tahu!

Masa remaja adalah tempoh peralihan bagi seseorang yang terdedah kepada tekanan dan kemurungan. Memerlukan cara yang istimewa dan melibatkan ibu bapa dalam mengatasi kemurungan pada remaja.

Kesan kemurungan pada remaja dapat membuat mereka merasa tertekan, gangguan kecemasan, dan dalam keadaan terburuk adalah ideasi bunuh diri.

Keadaan ini boleh mempengaruhi kehidupan mereka di rumah, persekitaran, keluarga, dan sekolah. Untuk mengetahui cara mengatasi kemurungan pada remaja, lihat ulasan di bawah.

Baca juga: Gangguan Depresi: Jenis, Gejala dan Rawatan

Apa yang menyebabkan kemurungan pada remaja?

Tidak diketahui dengan tepat apa yang menyebabkan kemurungan, tetapi pelbagai masalah mungkin berlaku. Lancarkan Klinik MayoBerikut adalah beberapa faktor yang boleh menyebabkan kemurungan pada remaja:

 • kimia otak. Neurotransmitter adalah bahan kimia otak yang membawa isyarat ke bahagian otak dan badan yang lain. Apabila bahan kimia ini tidak normal atau terganggu, fungsi reseptor saraf dan sistem saraf berubah, menyebabkan kemurungan.
 • Hormon. Perubahan keseimbangan hormon badan mungkin terlibat dalam menyebabkan atau mencetuskan kemurungan.
 • Sifat Bawaan. Depresi lebih sering terjadi pada orang yang saudara-mara darahnya, seperti ibu bapa atau datuk nenek, juga mengalami keadaan ini.
 • Trauma awal kanak-kanak. Kejadian traumatik semasa kecil, seperti penderaan fizikal atau emosi, atau kehilangan ibu bapa, boleh menyebabkan perubahan pada otak yang membuat seseorang lebih mudah mengalami kemurungan.
 • Mempelajari corak pemikiran negatif. Kemurungan remaja mungkin berkaitan dengan membiasakan diri untuk merasa tidak berdaya, daripada belajar merasa mampu mencari jalan keluar untuk menghadapi cabaran hidup.

Cara mengesan kemurungan pada remaja

Ibu bapa biasanya sukar untuk mendiagnosis gejala kemurungan pada anak-anak mereka.

Kadang-kadang, gejala kemurungan sering dikelirukan dengan perasaan khas baligh dan penyesuaian remaja. Walau bagaimanapun, kemurungan lebih daripada sekadar kebosanan atau tidak berminat di sekolah.

Melancarkan American Academy of Child and Adolescent Psychiatry (AACAP), berikut adalah beberapa tanda kemurungan pada remaja:

 • Muncul sedih, mudah marah, atau menangis
 • Perubahan selera makan atau berat badan
 • Penurunan minat terhadap aktiviti yang sebelumnya mereka gemari
 • Penurunan tenaga
 • Kesukaran menumpukan perhatian
 • Perasaan bersalah, tidak berharga, atau tidak berdaya
 • Perubahan besar dalam tabiat tidur
 • Sentiasa mengeluh kerana bosan
 • Bercakap mengenai bunuh diri
 • Pengunduran diri dari rakan atau aktiviti selepas sekolah
 • Prestasi sekolah yang merosot

Baca Juga: Tekanan Atau Kemurungan, Apa Perbezaannya?

Gejala mana yang normal dan yang tidak?

Sangat sukar untuk menentukan sama ada gejala kemurungan pada remaja adalah normal atau tidak. Cara terbaik ialah bercakap dengan mereka.

Dengan bercakap, ibu bapa dapat menilai sama ada remaja dapat menguruskan perasaan mereka atau tidak dengan sendiri. Sekiranya tidak, bincangkan untuk mencari jalan penyelesaian terbaik.

Tahukah anda, kemurungan yang biasanya bermula antara usia 15 hingga 30 tahun, kadang-kadang boleh berlaku dari ahli keluarga.

Sebenarnya, kemurungan remaja mungkin lebih biasa di kalangan kanak-kanak yang mempunyai sejarah kemurungan keluarga. Jadi peranan keluarga penting untuk mengatasi kemurungan pada remaja.

Cara mengatasi kemurungan pada remaja

Bagi anda yang masih remaja dan merasa tertekan, anda boleh melakukan beberapa perkara di bawah untuk mengatasi kemurungan yang anda alami.

1. Bercakap mengenai masalah anda dengan orang dewasa

Jangan simpan semua masalah anda kepada diri sendiri, cubalah membincangkannya dengan orang dewasa yang anda percayai. Ia boleh menjadi ibu bapa, guru, atau psikologi.

Adalah sukar untuk mencuba berkongsi perasaan anda dengan orang lain, terutamanya ketika anda merasa tertekan, malu, atau tidak berharga. Penting untuk diingat bahawa bukan anda sahaja yang mengalami ini.

Bercakap mengenai masalah ini tidak bermaksud anda lemah, cacat, atau tidak ramah. Menerima perasaan anda dan membukanya dengan seseorang yang anda percayai akan membantu anda merasa kurang bersendirian.

2. Jangan mengurung diri

Mengunci diri di dalam bilik anda sebenarnya boleh membuat kemurungan anda lebih teruk. Oleh itu, walaupun perkara terakhir yang anda mahu lakukan, cubalah memaksa diri untuk terus bersosial.

Luangkan sedikit masa di media sosial dan sertai aktiviti yang menyeronokkan di kawasan kejiranan. Anda boleh menyertai aktiviti ekstrakurikuler, kelab sukan, sukarelawan, atau bertemu rakan.

3. Mengamalkan gaya hidup sihat

Membuat pilihan gaya hidup sihat dapat membuat keajaiban untuk meningkatkan mood anda. Perkara-perkara seperti makan dengan betul, bersenam secara teratur, dan tidur yang cukup telah terbukti membuat perbezaan besar dalam kes-kes kemurungan.

Pastikan anda selalu mendapat tidur yang cukup, makan makanan yang seimbang, dan sentiasa bergerak! Jangan sekali-kali berfikir tentang merokok, minum alkohol, atau dadah. Perkara-perkara ini boleh membuat kemurungan anda menjadi lebih panik.

4. Menguruskan tekanan dan kegelisahan

Bagi kebanyakan remaja, tekanan dan kegelisahan dapat bersamaan dengan kemurungan. Tekanan, keraguan, atau ketakutan yang berterusan dapat menguras tenaga emosi, mempengaruhi kesihatan fizikal, membuat tahap kegelisahan meningkat, dan mencetuskan atau memperburuk kemurungan.

Tekanan ini berpunca dari banyak perkara seperti gementar menghadapi peperiksaan, sukar bergaul dengan persekitaran, atau terlalu banyak fikiran. Cuba fikirkan masalah dengan kepala yang sejuk dan cari jalan keluar untuk mengatasi tekanan itu.

Anda juga boleh meminta bantuan daripada pihak berkaitan. Contohnya, jika anda sukar untuk bergaul dengan rakan sekelas, mungkin anda boleh meminta bantuan guru kaunseling di sekolah.

Baca juga: Mengatasi Kemurungan dan Ketagihan Alkohol secara Berkesan, Apa Itu Hipnoterapi?

Cara mengatasi kemurungan pada remaja untuk ibu bapa

Ibu bapa juga memainkan peranan penting dalam menangani tekanan pada remaja. Sekiranya anda mempunyai remaja yang menunjukkan gejala kemurungan, cubalah beberapa petua di bawah.

1. Galakkan bersosial

Remaja yang tertekan cenderung menarik diri dari rakan dan aktiviti yang biasa mereka gemari.

Tetapi pengasingan hanya membuat kemurungan menjadi lebih teruk, jadi lakukanlah yang termampu untuk membantu remaja anda berhubung semula dengan persekitaran mereka.

Tetapi ingat, ketika berbicara dengan mereka, jangan gunakan nada memaksa. Katakan dengan lembut, pujukan, tidak memaki atau memaksa mereka.

2. Jadikan kesihatan fizikal sebagai keutamaan

Kesihatan fizikal dan mental saling berkaitan. Depresi diperburuk oleh ketidakaktifan, kurang tidur, dan kekurangan zat makanan.

Sayangnya, remaja masa kini terkenal dengan tabiat tidak sihat seperti bangun lewat, makan makanan ringan, dan menghabiskan berjam-jam di telefon atau peranti mereka.

Ajak anak-anak anda untuk bergerak dan bersenam, selain itu juga menghadkan aktiviti mereka di hadapan skrin alat. Jangan lupa memberi mereka makanan berkhasiat dan pastikan mereka cukup tidur.

3. Ketahui masa untuk mendapatkan bantuan profesional

Sokongan dan perubahan gaya hidup sihat dapat membuat perbezaan bagi remaja yang mengalami kemurungan, tetapi tidak selalu mencukupi. Apabila kemurungan teruk, jangan ragu untuk meminta pertolongan dari profesional kesihatan mental.

Kaedah rawatan boleh berbeza dari psikoterapi, penggunaan ubat-ubatan, dan lain-lain. Jangan berikan antidepresan tanpa berunding terlebih dahulu dengan doktor anda.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!