Kesihatan

Mesti tahu! Berikut adalah 7 Cara Mengatasi Pembakaran Ekzos yang Boleh Anda Lakukan

Luka bakar boleh berlaku kerana banyak perkara, salah satunya terkena ekzos kenderaan. Rasa sakit dan menyengat hampir pasti muncul seketika kemudian. Anda perlu merawat pembakaran ekzos secepat mungkin, jika tidak, keadaannya akan bertambah buruk.

Rawatan perubatan mungkin sangat membantu. Tetapi, anda juga perlu tahu apakah pertolongan cemas yang boleh dilakukan. Oleh itu, risiko memburukkan kecederaan dapat dikurangkan.

Cara merawat luka bakar ekzos

Gejala terbakar ekzos yang paling biasa adalah munculnya ruam merah pada kulit. Pada tahap yang lebih teruk, tidak jarang kulit juga melepuh. Anda boleh melakukan perkara berikut sebaik sahaja luka itu muncul.

1. Beri air yang mengalir

Perkara pertama yang harus dilakukan segera setelah pembakaran ekzos muncul adalah mengalirkan air ke kawasan kulit yang terjejas. Gunakan air suhu biasa, tidak panas atau sejuk.

Sekiranya boleh, letakkan kulit di bawah selang atau pemancar air. Biarkan air mengalir di atas luka selama 20 minit. Ini akan mengurangkan kesan kesakitan yang muncul. Selepas itu, bersihkan kawasan luka menggunakan sabun atau antiseptik, kemudian bilas.

2. Memampatkan luka bakar

Memampatkan luka bakar. Sumber gambar: www.medicalnewstoday.com

Sekiranya tidak ada air yang mengalir, anda boleh memampatkannya dengan kain basah. Gunakan air suhu biasa, tidak panas atau sejuk. Lakukan langkah ini selama 5-15 minit, atau sehingga rasa sakit mereda.

Anda juga boleh melakukan kaedah ini walaupun sebelum ini anda telah mengalirkan air pada kulit di mana terdapat luka. Kompres boleh mencegah pembengkakan. Perlu diketahui, jangan memberi tekanan pada luka ketika meletakkan kain di permukaan kulit.

Baca juga: Jenis Luka Bakar dan Rawatan yang Betul

3. Elakkan melecur dari terkena cahaya matahari

Tidak kurang pentingnya merawat luka bakar ekzos adalah untuk mencegah kulit daripada terkena sinar matahari. Kulit di mana terdapat luka menjadi sangat sensitif terhadap panas, kerana ada keradangan yang terjadi.

Sekiranya luka terkena cahaya matahari langsung, tidak mustahil sengatan menjadi lebih menyakitkan. Sekiranya anda mesti keluar, gunakan pakaian atau kain panjang untuk menutupnya.

4. Rawat luka bakar dengan salap

Salah satu cara untuk mengatasi masalah kulit adalah dengan menggunakan ubat topikal atau luaran. Petikan garis kesihatan, salap atau krim yang boleh digunakan untuk merawat luka bakar termasuk bacitracin dan neosporin.

Ubat-ubatan topikal ini berfungsi dengan menghalang pertumbuhan bakteria yang dapat memicu jangkitan lebih lanjut pada luka. Sapukan lapisan nipis pada kulit, dan ulangi beberapa kali sehingga keadaan bertambah baik.

Penggunaan krim juga dapat menghilangkan lepuh dan menutup semula kulit yang terdedah.

5. Rawat luka bakar dengan madu

Selain rasanya yang manis, madu juga berkesan untuk menyembuhkan luka bakar ekzos. Ini tidak dapat dipisahkan dari sifat anti-radang yang ada di dalamnya. Apabila kulit terbakar, itu bermaksud ada keradangan.

Selain dapat melegakan keradangan, madu juga berfungsi sebagai anti-bakteria. Maksudnya, kandungan di dalamnya dapat menghalang pertumbuhan bakteria yang dapat memperburuk keadaan.

Apabila terdapat keradangan, bakteria dan kuman sangat mudah berkembang di kawasan tersebut. Tidak menghairankan, rawatan yang salah sebenarnya akan menjadikan luka lebih besar, disebabkan oleh jangkitan.

6. Gunakan lidah buaya

Selain berguna untuk kecantikan, lidah buaya juga dapat menghilangkan luka bakar, anda tahu. Lidah buaya mengandungi sifat anti-radang yang dapat meredakan keradangan, termasuk luka bakar.

Kaedahnya sangat mudah. Hanya sapukan lapisan gel dari kilang lidah buaya ke kawasan bakar. Tetapi jika anda lebih berminat membeli krim di farmasi, pilih salap yang mengandungi lidah buaya, supaya kesan penyembuhannya lebih berkesan.

Baca juga: 5 Mitos untuk Mengendalikan Luka Bakar yang Perlu Dielakkan

7. Jangan gunakan ais dan ubat gigi

Ramai orang berpendapat bahawa ketulan ais dapat menghilangkan rasa sakit yang dialami akibat luka bakar. Walau bagaimanapun, pendapat ini tidak sepenuhnya benar. Ketulan ais sebenarnya boleh menyebabkan kegatalan seperti penggunaan ubat gigi.

Nah, itulah lapan cara untuk mengatasi pembakaran ekzos yang boleh anda lakukan. Sekiranya luka tidak bertambah baik, anda tidak perlu berfikir panjang untuk menghubungi doktor, OK!

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!