Kesihatan

Agar tidak memilih yang salah, fahami jenis dan faedah toner pengelupasan

Kini penggunaan rangkaian penjagaan kulit wajah semakin popular, salah satunya adalah toner pengelupasan.

Ia mempunyai banyak manfaat untuk kulit, anda perlu tahu bahawa memilih produk ini juga mesti dipertimbangkan dan mengikut jenis kulit. Ini supaya anda mengelakkan risiko kerengsaan.

Baiklah, mari kita ketahui lebih lanjut mengenai toner pengelupasan yang berikut!

Apa itu toner pengelupasan?

Toner pengelupasan adalah produk penjagaan wajah yang berguna untuk menghilangkan sisa-sisa kulit mati dan memulihkan keseimbangan pH kulit.

Umumnya produk ini mengandungi bahan seperti Asid Hidroksi Alpha (AHA), Asid Hidroksi Beta (BHA), Asid Poli Hidroksi (PHA), atau asid glikolik.

Mengapa toner pengelupasan penting untuk digunakan?

Gunakan toner akan memberikan banyak faedah untuk kulit anda dalam jangka masa panjang. Kerana, sering membersihkan wajah dengan pembersih sahaja tidak cukup untuk membuang semua kotoran dan minyak yang melekat pada kulit.

Dalam proses itu, toner berfungsi untuk membersihkan kulit secara mendalam.

toner akan menghilangkan semua kotoran yang tinggal dan meninggalkan wajah berasa bersih dan segar. Selain itu, toner dapat membantu mengembalikan keseimbangan pH kulit.

Ia juga penting untuk melindungi kulit dari bakteria dan kotoran, sehingga anda dapat memperoleh kulit yang bersih dan cerah secara semula jadi.

Baca juga: Untuk Kulit Lebih Cerah, 11 Bahan Ini Sesuai Untuk Topeng Muka Asli

Bagaimana nak guna

Terdapat banyak cara untuk digunakan toner, bergantung pada jenisnya toner yang anda gunakan. Istimewa toner yang ini, anda mesti menggunakannya dengan kapas, ya.

Siapkan kapas dalam bentuk bola persegi, bulat atau kapas. Kemudian basahi beberapa tetes kapas toner. Pastikan kapas tidak terlalu basah tetapi terasa basah seluruhnya.

Selepas itu, perlahan-lahan sikat kapas ke luar. Mulakan dari bahagian tengah wajah. Cuba elakkan kawasan bibir dan mata yang halus. Jangan lupa juga menyikat leher untuk menghilangkan kotoran yang terkumpul.

Perlu diingat, penggunaan toner Jenis ini tidak boleh disembur dan kemudian ditepuk di wajah. Kaedah ini tidak akan membasmi penumpukan sel kulit mati secara berkesan.

Baca juga: Berita Baik! Inilah Cara Mengatasi Kulit Berminyak Secara Kekal

Manfaat toner pengelupasan

Fungsi utama toner pengelupasan adalah untuk membuang sisa kotoran di wajah. Bahan aktif AHA dan BHA yang paling sering dijumpai dalam toner pengelupasan mampu memberikan kesan maksimum pada kulit anda.

Tetapi ia tidak berhenti di sini, berikut adalah kelebihan toner yang dapat anda rasakan pada kulit anda:

  • Mengimbangkan tahap pH wajah

Mempunyai tahap pH yang seimbang pada kulit dapat mengelakkan minyak berlebihan dan dapat menghaluskan kulit.

  • Detoksifikasi

toner fungsi muka untuk membuang toksin yang terdapat setiap hari di persekitaran seperti asap, habuk, dan sisa kimia lain dari kulit. Ini tentu menjadikan kulit kelihatan lebih cerah dan sihat. Dalam penggunaan jangka panjang, toner juga dapat menghilangkan parut jerawat.

  • Mengecilkan liang pori

Pori-pori wajah yang besar membolehkan kotoran, minyak, dan toksin memasuki kulit dengan lebih mudah. Biasanya inilah yang menjadikan kulit anda berminyak, jengkel atau berjerawat.

Sementara itu, jika anda menggunakan secara rutin toner, pori-pori wajah akan mengecil, jadi kemungkinan minyak dan kotoran masuk lebih sedikit. Sudah tentu keadaan ini akan menjadikan anda mempunyai kulit yang lebih segar dan bebas dari jerawat.

  • Mencerahkan wajah

Apabila kulit terkelupas dengan produk toner Dengan cara ini, sel kulit mati akan dipecah. Anda juga akan mendapat sel kulit baru yang lebih cerah dan lebih berseri.

Tahap penggunaan toner pengelupasan

Merawat kulit wajah dengan toner adalah perkara yang betul. Tetapi anda juga harus memperhatikan urutan penggunaannya, ya. Berikut adalah peringkat penggunaan toner betul:

  1. Cuci muka terlebih dahulu dengan menggunakan pembersih. Ini dilakukan untuk menghilangkan kotoran dan sisa minyak dari kulit.
  2. Memohon toner untuk membuang sisa kotoran dan sisa dari pembersih. Menggunakan toner selepas mencuci muka sangat penting untuk mendapatkan keadaan kulit yang terbaik sebelum terus menggunakan pelembap.
  3. Selepas itu, sapukan pelembap untuk mengembalikan kelembapan kulit. Anda juga boleh menggunakan serum sebelum menggunakan pelembap.

Pilih masa yang sesuai untuk digunakan

Untuk hasil maksimum, gunakan toner pengelupasan pada waktu pagi dan malam selepas anda mencuci muka.

Penggunaan pada waktu pagi berkesan untuk menghilangkan minyak yang terkumpul di wajah pada waktu malam. Walaupun penggunaan pada waktu malam akan membantu menghilangkan sisa solek, kotoran, dan residu pada kulit.

Walau bagaimanapun, jika anda memilih produk toner dengan kepekatan tinggi, anda mungkin hanya perlu menggunakan produk tersebut sekali sehari.

Penggunaan produk toner Terlalu banyak boleh menyebabkan kerengsaan dan kekeringan pada kulit. Risiko ini akan lebih tinggi pada mereka yang mempunyai jenis kulit kering atau sensitif.

Inilah maklumat yang perlu anda ketahui toner pengelupasan. Sentiasa berhati-hati dalam memilih produk penjagaan kulit, sesuai dengan jenis kulit anda.

Pastikan untuk memeriksa kesihatan anda dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Jaga kesihatan anda dan keluarga anda dengan berunding secara berkala dengan rakan doktor kami. Muat turun aplikasi Doktor Baik sekarang, klik pautan ini, OK!