Kesihatan

15 Perkara yang Tidak Boleh Anda Rasakan Makanan, Bukan Hanya COVID-19

Sebilangan orang yang mengadu tidak dapat merasakan makanan mungkin segera bimbang bahawa mereka telah terkena COVID-19. Keadaan ini memang boleh menjadi gejala COVID-19, tetapi ada faktor lain yang dapat menyebabkan penurunan kemampuan deria rasa.

Oleh itu, apakah faktor-faktor yang boleh menyebabkan seseorang tidak dapat merasakan makanan? Ayuh, cari jawapannya dengan ulasan berikut!

Keadaan tidak dapat merasai makanan

Sekiranya anda mengalami kesukaran untuk merasakan makanan, mungkin terdapat penurunan fungsi sistem saraf selera. Secara umum, berdasarkan keparahannya, keadaan ini terbahagi kepada tiga, iaitu:

umurusia

Ageusia adalah keadaan kehilangan rasa sepenuhnya, menjadikan seseorang tidak dapat mengesan rasa apa-apa. Walau bagaimanapun, menurut kajian 2016, usiausia adalah keadaan yang jarang berlaku, yang hanya mempengaruhi tiga peratus orang di seluruh dunia.

Hypogeusia

Berbeza dengan usiausia, orang dengan hipogeusia tidak dapat merasakan makanan. Maksudnya, orang itu masih dapat mengesan satu jenis rasa makanan, tetapi tidak semuanya. Orang dengan hipogeusia biasanya mengalami kesukaran untuk membezakan antara rasa:

 • Pahit
 • Masam
 • Masin
 • Manis
 • Sedap

Anosmia adalah salah satu penyebab hipogeusia yang paling biasa. Anosmia adalah keadaan apabila deria bau menurun. Ya, deria bau boleh mempengaruhi deria rasa. Orang yang mengalami anosmia biasanya mengalami kesukaran untuk merasakan makanan.

Dysgeusia

Dysgeusia adalah keadaan di mana seseorang rasa menutupi lidah yang lain, menjadikan semua makanan terasa sama. Seseorang hanya dapat mengesan rasa masam atau masin. Malah, penghidap dysgeusia juga dapat merasakan bau zat logam di dalam mulut mereka.

Sebab tidak dapat merasakan makanan

Terdapat banyak perkara yang boleh membuatkan seseorang tidak dapat merasakan makanan. Bermula dari tabiat merokok, kekurangan vitamin, hingga gejala penyakit tertentu. Berikut adalah 15 penyebab penurunan selera makan yang paling biasa:

1. Tabiat merokok

Sekiranya anda tidak mempunyai penyakit tertentu tetapi anda tidak dapat merasakan makanan, itu mungkin disebabkan oleh merokok. Asap dari produk tembakau boleh mencederakan atau bahkan merosakkan sel-sel yang membantu otak mengenal pasti bau dan rasa.

Selain itu, merokok juga dapat menjadikan tubuh menghasilkan lebih banyak lendir. Jumlah lendir dapat mengurangkan kemampuan deria rasa untuk mengesan rasa makanan.

2. Pendedahan kepada bahan kimia

Pendedahan kepada bahan kimia tertentu boleh menyebabkan gangguan deria bau dan rasa. Dipetik dari Kesihatan Sangat Baik, Bahan kimia yang terdapat dalam produk racun perosak, kosmetik, dan detergen dapat memasuki sistem tubuh melalui kulit, mulut, ke saluran pernafasan.

Bukan hanya penggunaan produk, anda juga boleh terdedah kepada bahan kimia semasa berada di persekitaran industri.

3. Kekurangan vitamin

Kehilangan deria bau dan rasa boleh menjadi tanda kekurangan vitamin. Terdapat banyak sebab mengapa kadar vitamin dalam badan dapat menurun. Penggunaan ubat, misalnya, boleh menyebabkan ketidakseimbangan vitamin A, B6, dan B12.

Begitu juga, jika sukar untuk merasakan makanan kerana faktor lain, anda mungkin enggan memakan sesuatu. Kesannya, tubuh tidak mendapat cukup vitamin.

4. Kekurangan pengambilan zink

Salah satu penyebab tidak dapat merasakan makanan yang jarang diketahui adalah kekurangan pengambilan zink. Menurut kajian yang diterbitkan di Jurnal Pemakanan, Kekurangan zink jangka panjang dapat mengurangkan fungsi kelenjar air liur dalam menghasilkan air liur.

Lama kelamaan, ini akan menjadikan mulut anda mudah kering. Seperti yang telah disebutkan, mulut yang terlalu kering dapat menyukarkan atau bahkan mustahil untuk merasakan makanan.

Kajian lain menunjukkan bahawa suplemen zink terbukti secara klinikal untuk membantu memperbaiki atau memulihkan usia pada pesakit COVID-19. Ageusia atau kehilangan rasa adalah salah satu gejala biasa jangkitan virus Corona.

5. Sakit

Penyakit (terutamanya yang berkaitan dengan saluran pernafasan) biasanya menyebabkan gejala tidak dapat merasakan makanan. Apa sahaja yang menjengkelkan lapisan atau tisu di dalam hidung boleh menjadikannya berair, gatal, dan berair.

Akibatnya, deria bau dan rasa terjejas. Ini termasuk selesema biasa, jangkitan sinus, alahan, kesesakan hidung, dan COVID-19 baru-baru ini. Tidak perlu risau, keadaannya akan bertambah baik sekiranya penyakitnya telah sembuh.

Kesukaran merasakan makanan juga boleh menjadi tanda awal penyakit serius seperti Alzheimer, demensia, dan Parkinson. Punca sebenarnya tidak diketahui. Walau bagaimanapun, kerosakan pada saraf di otak yang menyebabkan deria rasa dipercayai menjadi faktor pemicu.

6. Kesan sampingan ubat

Ramai orang mengadu bahawa sukar untuk merasakan makanan semasa mengambil ubat tertentu. Beberapa ubat preskripsi boleh mempengaruhi bagaimana deria rasa berfungsi. Bahan kimia dalam ubat boleh mencemarkan air liur.

Berikut adalah beberapa jenis ubat yang dapat membuat anda mengalami penurunan fungsi selera anda:

 • Inhibitor ACE, biasa digunakan untuk merawat tekanan darah tinggi
 • antidepresan, digunakan untuk merawat gangguan mood
 • antihistamin, digunakan untuk merawat reaksi alahan
 • penyekat beta, digunakan untuk merawat pesakit yang mengalami masalah jantung

7. Kesan rawatan barah

Orang yang menjalani rawatan barah biasanya mengalami kesukaran untuk merasakan makanan. Kemoterapi misalnya, dos ubat yang tinggi dapat mengurangkan fungsi tertentu di dalam badan, salah satunya adalah deria rasa.

Begitu juga dengan terapi radiasi, kesannya dapat merosakkan kelenjar yang bertugas menghasilkan air liur. Makanannya mungkin hambar, tidak ada perbezaan dari satu menu ke menu yang lain.

Baca juga: Proses Kemoterapi: Ketahui Tahap, Bagaimana Ia Berfungsi dan Kosnya

8. Faktor usia

Dengan bertambahnya usia, seseorang mungkin kehilangan beberapa saraf dalam arti bau dan rasa. Ini akan memberi kesan kepada kemampuan mencium dan mengesan rasa makanan.

Orang yang berumur 60 tahun ke atas biasanya cenderung untuk mengesan rasa masin atau manis terlebih dahulu daripada rasa lain dalam makanan.

9. Kecederaan kepala

Deria rasa berkait rapat dengan deria bau. Sekiranya terdapat masalah dengan deria bau, ini akan mengakibatkan hilangnya kemampuan deria rasa untuk mengenal pasti rasa makanan.

Kecederaan kepala boleh menjadi penyebab gangguan deria bau. Saraf penciuman membawa maklumat mengenai bau atau bau dari hidung ke otak. Trauma atau kecederaan pada kepala, leher, dan otak boleh merosakkan saraf ini.

Dalam kes ringan, keadaan boleh bertambah baik seiring berjalannya waktu. Namun, jika cukup parah, anda mungkin tidak dapat merasakan makanan atau mencium aroma tertentu untuk jangka masa yang lebih lama.

10. Hidung tersumbat

Polip hidung. Sumber gambar: www.pmrxcontent.com

Hidung yang tersumbat dapat mengurangkan kemampuan deria bau untuk menjalankan fungsinya. Kehadiran polip di hidung, misalnya, menyebabkan penyempitan rongga udara.

Anda bukan sahaja tidak dapat mencium bau atau merasakan makanan, anda juga mungkin mengalami masalah bernafas.

Baca juga: Tidak Perlu Mengambil Perubatan Segera, Berikut adalah 8 Cara Mengatasi Hidung yang Sesak

11. Gangguan kongenital

Tanpa menderita penyakit tertentu, seseorang mungkin tidak dapat merasakan makanan. Ini berlaku kerana faktor genetik. Sebilangan orang dilahirkan dengan sedikit atau tanpa deria bau.

Dalam beberapa kes, keadaan boleh mempengaruhi deria rasa. Walau bagaimanapun, kehilangan deria bau tidak semestinya mempengaruhi kemampuan lidah untuk mengesan rasa makanan. Sebilangan orang masih dapat merasakan makanan walaupun mereka tidak dapat menciumnya.

12. Keadaan mulut kering

Mulut yang terlalu kering sebenarnya boleh menjadi penyebab tidak dapat merasakan makanan, anda tahu. Ini biasanya dipicu oleh penurunan pengeluaran air liur.

Kajian oleh penyelidik asal Sekolah Pergigian Universiti Okayama di Jepun, air liur mempunyai peranan penting dalam prestasi reseptor rasa. Tanpa air liur, rasa makanan akan sukar dikenali oleh lidah.

Mulut kering boleh dicetuskan oleh kekurangan pengambilan cecair harian yang anda minum. Walau bagaimanapun, menurut Klinik Mayo, Terdapat beberapa faktor lain yang boleh menyebabkan penurunan pengeluaran air liur di kelenjar air liur, termasuk:

 • Ubat-ubatan seperti antihistamin, penghilang rasa sakit, dekongestan, dan antipsikotik boleh memberi kesan sampingan penurunan pengeluaran air liur dan menyebabkan mulut kering.
 • Kerosakan saraf
 • Keadaan perubatan seperti diabetes, strok, dan penyakit autoimun
 • Penyalahgunaan ubat-ubatan haram, seperti metamfetamin

13. Faktor hormon

Tidak ramai yang tahu bahawa hormon sebenarnya berperanan dalam fungsi deria rasa. Kewujudan turun naik hormon dapat menyebabkan rasa tertentu menjadi terlalu dominan di lidah, dan rasa lain menjadi hambar.

Berdasarkan kajian pada tahun 2015 yang diterbitkan di Jurnal Pemakanan dan Sains Makanan, Sensitiviti terhadap rasa manis akan meningkat apabila kepekatan hormon estrogen melambung tinggi.

Sebaliknya, jika tahap hormon progesteron meningkat, sensasi pahit akan lebih dominan pada lidah daripada rasa lain.

Fluktuasi hormon sangat biasa terjadi pada wanita, terutamanya semasa haid, kehamilan, dan selepas melahirkan atau menyusui.

14. Faktor kebersihan mulut dan gigi

Kebersihan mulut dan gigi adalah satu perkara yang sering diremehkan oleh banyak orang tetapi boleh memberi kesan terhadap kemampuan deria rasa untuk merasakan makanan. Bakteria mudah tumbuh dan berkembang di mulut yang jarang dibersihkan.

Bilangan bakteria boleh mempengaruhi kemampuan selera untuk mengesan rasa makanan. Jadi, jangan malas menggosok gigi dengan kerap, okey? Sekiranya perlu, anda boleh menggunakan ubat kumur untuk membunuh kuman atau bakteria di dalam mulut.

15. Gangguan lidah

Lidah adalah bahagian badan yang bertindak sebagai deria rasa. Masalah pada lidah boleh mengganggu fungsinya, termasuk kemampuan untuk merasakan makanan. Gangguan lidah boleh dicetuskan oleh banyak faktor, seperti:

 • Kerengsaan
 • Tindak balas alahan
 • Jangkitan
 • Keradangan yang mencetuskan luka seperti sariawan
 • Gejala keadaan perubatan seperti penyakit autoimun, diabetes, tumor, leukemia, anemia, dan kelenjar tiroid yang terlalu aktif (hipertiroidisme)

Bagaimana menyelesaikannya?

Pengendalian dan rawatan keadaan tidak dapat merasakan makanan bergantung kepada penyebabnya. Sekiranya dicetuskan oleh faktor kebersihan mulut, memberus gigi secara berkala boleh menjadi penyelesaian. Begitu juga, jika penyebabnya adalah jangkitan bakteria, antibiotik dapat membantu menyembuhkannya.

Walau bagaimanapun, untuk keadaan yang lebih serius seperti masalah kesihatan yang teruk, masalah saraf, dan kecederaan, rawatan boleh dilakukan dengan cara yang lebih lama dan cenderung rumit, seperti terapi khas dan prosedur perubatan seperti pembedahan.

Itulah beberapa perkara yang boleh membuatkan anda tidak dapat merasakan makanan. Namun, untuk mengetahui sebab sebenar, anda boleh berjumpa doktor, ya!

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui Good Doctor dalam perkhidmatan 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!