Kesihatan

Adakah benar suntikan Sclerotherapy adalah kaedah paling berkesan untuk menghilangkan vena varikos?

Vena varikos yang tidak dirawat dengan segera dapat menyebabkan rasa sakit yang teruk kerana saluran darah yang bocor. Untuk mengatasinya, salah satu cara untuk mengatasinya adalah dengan menyuntik vena varikos atau dipanggil sclerotherapy.

Apa itu sclerotherapy?

Melancarkan penjelasan dari halaman Berita Perubatan Hari IniRawatan suntikan untuk vena varikos juga dikenali sebagai sclerotherapy.

Sclerotherapy adalah bentuk rawatan di mana doktor menyuntik ubat ke saluran darah atau saluran limfa yang menyebabkannya mengecut.

Ia biasa digunakan untuk merawat urat varikos atau apa yang disebut sebagai vena varikos urat labah-labah. Prosedurnya bukan pembedahan, kerana hanya memerlukan suntikan.

Kaedah ini juga dapat digunakan untuk merawat gangguan saluran darah dan limfa yang menyebabkan saluran tidak terbentuk dengan baik.

Skleroterapi ini menggunakan penyelesaian yang menjengkelkan yang disebut sclerosant, dan disuntik terus ke vena atau saluran limfa.

Penyelesaiannya menjengkelkan saluran darah, menyebabkannya membengkak. Pembengkakan ini memotong aliran darah atau cecair limfa dan salurannya mengecut.

Adakah sclerotherapy berkesan untuk menghilangkan vena varikos?

Menurut penjelasan Klinik MayoDalam prosedur ini, doktor akan menyuntik urat varikos bersaiz kecil dan sederhana dengan larutan atau busa yang menjadikan parut menutup urat. Dalam beberapa minggu, urat varikos yang dirawat akan pudar.

Walaupun urat yang sama mungkin perlu disuntik lebih dari sekali. Anda harus tahu bahawa melakukan ini dengan skleroterapi pasti akan berkesan sekiranya dilakukan dengan betul. Sclerotherapy tidak memerlukan anestesia.

Apakah keadaan yang dirawat oleh sclerotherapy?

Sclerotherapy paling kerap digunakan untuk merawat urat varikos. Vena varikos juga dikenali sebagai kekurangan vena kronik.

Vena varikos berlaku apabila urat membengkak dan membengkak, biasanya di kaki. Ini disebabkan oleh dinding urat yang lemah, dan seterusnya melemahkan injap vena. Akibatnya, darah mengumpulkan saluran darah, menyebabkannya membengkak dan kelihatan berbeza.

Vena varikos mungkin menyakitkan dan boleh menyebabkan masalah pada kulit, termasuk ruam. Dengan mengecilkan saluran darah, sclerotherapy mengurangkan kesan kerosakan pada saluran darah, menjadikan vena varikos kurang kelihatan dan kurang menyakitkan.

Sclerotherapy juga digunakan untuk merawat beberapa keadaan lain, seperti:

  • Saluran limfa yang rosak, yang merupakan saluran yang membawa cecair limfa atau limfa, dan membantu sistem imun melawan jangkitan.
  • Buasir, sclerotherapy boleh digunakan apabila rawatan lain gagal. Buasir berlaku apabila urat, sekitar rektum, membengkak dan menjadi jengkel, menyebabkan rasa sakit dan membuat pergerakan usus tidak selesa.
  • Hidrokel, adalah pengembangan cecair yang tidak sihat di rongga badan. Hidrokel biasa terjadi pada testis.

Kesan sampingan semasa menyuntik urat varikos

Beberapa kesan sampingan yang mungkin berlaku di tempat suntikan skleroterapi termasuk:

  • lebam.
  • Naikkan kawasan merah.
  • Luka kulit kecil.
  • Kulit gelap dalam bentuk jalur atau bintik.
  • Beberapa urat merah kecil.

Kesan sampingan ini biasanya hilang dalam beberapa hari hingga beberapa minggu. Beberapa kesan sampingan boleh memakan masa berbulan-bulan atau bahkan bertahun-tahun untuk hilang sepenuhnya.

Kesan sampingan vena varikos yang memerlukan rawatan

Komplikasi atau kesan sampingan lain setelah mengalami urat varikos kurang biasa, tetapi ada yang mengalaminya dan memerlukan rawatan, seperti:

Keradangan

Ini biasanya ringan tetapi boleh menyebabkan pembengkakan, dan ketidakselesaan di sekitar tempat suntikan. Doktor anda mungkin mencadangkan penghilang rasa sakit di kaunter seperti aspirin atau ibuprofen untuk mengurangkan keradangan.

Pembekuan darah

Gumpalan darah dapat terbentuk di urat yang sedang menjalani rawatan dan memerlukan rawatan saliran. Jarang, gumpalan darah dapat bergerak ke urat kaki yang lebih dalam atau keadaan dipanggil trombosis urat dalam.

Trombosis urat dalam membawa risiko embolisme paru, komplikasi skleroterapi yang sangat jarang berlaku, keadaan kecemasan di mana bekuan darah bergerak dari kaki ke paru-paru dan menyekat arteri penting.

Namun, jika anda mengalami kesukaran bernafas, sakit dada atau pening, dan batuk darah, segera dapatkan bantuan perubatan.

Buih udara

Gelembung udara kecil boleh naik ke aliran darah. Ia tidak selalu menimbulkan gejala, tetapi jika berlaku, gejala termasuk gangguan visual, sakit kepala, pingsan, dan mual.

Gejala-gejala ini biasanya hilang, tetapi hubungi doktor anda jika anda mengalami masalah dengan pergerakan anggota badan atau sensasi selepas prosedur.

Tindak balas alahan

Anda mungkin mempunyai reaksi alergi terhadap larutan yang digunakan untuk ubat, tetapi ini jarang berlaku.

Baca juga: Vena varikos membuat anda tidak selesa? Berikut adalah Pelbagai Pilihan Rawatan

Kos suntikan urat varikos

Kos dan perlindungan insurans untuk skleroterapi bergantung kepada sama ada syarikat insurans menganggap prosedur itu diperlukan secara perubatan. Bila urat labah-labah hanya didakwa sebagai rawatan kosmetik, insurans mungkin tidak merangkumi prosedur.

Beberapa syarikat insurans mungkin meminta orang untuk mencuba prosedur lain sebelum mencuba skleroterapi, seperti krioterapi untuk membeku saluran darah.

Apabila sclerotherapy digunakan untuk keadaan lain, seperti buasir, ia dilindungi jika diperlukan secara perubatan.

Ini mungkin memerlukan doktor untuk menunjukkan bahawa rawatan lain telah gagal atau skleroterapi mungkin merupakan rawatan yang paling selamat dan berkesan.

Umumnya, untuk melakukan skleroterapi ini memerlukan kos yang berbeza di setiap kemudahan kesihatan, harganya berkisar antara 500 ribu hingga 1 juta rupiah.

Kemudian bagi anda yang hamil, menderita beberapa penyakit seperti diabetes, penyumbatan saluran darah, hepatitis, dan AIDS sangat disarankan untuk tidak mencuba sclerotherapy.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!