Kesihatan

Ketahui Pembedahan Tonsil

Pasti anda pernah mendengar banyak orang, bahkan kanak-kanak kecil, yang melakukan tonsilektomi? Berikut adalah tinjauannya mengenai pembedahan tonsil.

Baca Juga: Penciptaan Menu Sahur dan Iftar Berkhasiat untuk Kanak-kanak

Definisi pembedahan tonsil

Pembedahan amandel adalah prosedur pembedahan membuang amandel (amandel) yang paling sering dilakukan kerana radang amandel (tonsilitis).

Amandel (amandel) adalah dua kelenjar getah bening yang berbentuk bujur dan terletak di bahagian belakang tekak kanan dan kiri.

Penyakit ini biasanya paling kerap terjadi pada kanak-kanak, ini kerana sistem imun atau sistem imun pada anak kecil tidak aktif sepenuhnya.

Ini menjadikan penghidap akan merasa sakit dan tidak selesa di kerongkongnya.

Biasanya tonsilektomi harus dilakukan apabila tidak ada cara lain untuk menyembuhkan penyakit ini. Walaupun operasi ini tidak berbahaya, anda harus mengetahui kesan sampingan yang mungkin berlaku selepas operasi ini dilakukan.

Kerana kesan sampingan pada setiap orang adalah berbeza, bergantung pada keadaan tubuh dan metabolisme setiap orang.

Prosedur operasi

Sebelum melakukan pembedahan untuk penyakit ini, anda harus mengetahui beberapa prosedur amandel, terutama untuk kanak-kanak. Terdapat 3 peringkat prosedur yang harus anda lakukan, untuk keterangan lebih lanjut, berikut adalah keterangan:

  • Sebelum pembedahan

Biasanya sebelum pembedahan, anda harus berhenti makan atau minum. Ini diperlukan kerana semasa pembedahan, perut anda mesti kosong.

Sekiranya ini dilakukan kepada anak-anak, ibu bapa harus menemani mereka agar anak-anak tidak merasa takut dan cemas.

  • Semasa operasi

Biasanya doktor akan memberi ubat bius atau bius sehingga pesakit tidak merasa sakit semasa operasi. Kemudian, doktor akan membuang amandel dari dalam mulut anda.

Semasa proses pembedahan, doktor biasanya menggunakan instrumen pembedahan khas yang mempunyai tenaga panas untuk membuang atau memusnahkan tisu, dan juga menghentikan pendarahan. Operasi ini biasanya berlangsung selama 45-60 minit.

  • Selepas operasi

Secara amnya, selepas pembedahan, pesakit akan pulang dan melakukan prosedur pesakit luar. Tetapi ada juga yang terpaksa menjalani rawatan di hospital sehingga keadaannya pulih sepenuhnya.

Hampir semua orang yang melakukan pembedahan ini akan merasakan sakit di tekak dan telinga, malah ada yang merasa sakit di leher dan rahang.

Sekiranya anda merasa sakit, anda harus minum ubat secepat mungkin. Biasanya doktor juga akan memberikan ubat penahan sakit untuk menghilangkan rasa sakit selepas pembedahan.

Baca Juga: Makan Hobi Pedas Boleh Menyebabkan Radang usus buntu? Inilah Fakta

Kesan sampingan pembedahan tonsil

Walaupun operasi ini dianggap sebagai operasi yang ringan dan selamat, ia boleh menimbulkan risiko dan kesan sampingan tonsilektomi yang sebenarnya boleh membahayakan anda. Komplikasi berikut boleh berlaku akibat pembedahan ini:

Pembuangan tonsil secara pembedahan mempunyai kesan sampingan. Foto: //pixabay.com

Berdarah

Secara amnya, aktiviti yang melibatkan pembuangan tisu akan menyebabkan pendarahan. Biasanya pendarahan dapat dihentikan semasa operasi.

Tetapi dalam keadaan tertentu akan menyebabkan pendarahan berterusan setelah beberapa jam atau beberapa hari berikutnya.

Jangkitan

Walaupun kemungkinan jangkitan kecil setelah menjalani pembedahan ini, ini boleh berlaku jika anda menjaga keadaan tonsil anda.

Ini boleh disebabkan oleh diet yang tidak sesuai atau disebabkan oleh virus dan bakteria di kerongkong. Untuk mengelakkan perkara yang tidak diingini, anda harus mematuhi makanan yang anda makan dan menjalani gaya hidup sihat.

Sakit tekak

Gejala ini sangat biasa berlaku pada setiap orang selepas pembedahan tonsil. Ini biasanya berlaku selama 2 minggu selepas operasi. Biasanya pesakit disarankan mengambil ubat penahan sakit selepas pembedahan.

Kerosakan gigi dan rahang

Ini boleh berlaku kerana semasa proses operasi, mulut pesakit akan terbuka lebih kurang 1 jam. Penggunaan alat pembedahan semasa pembedahan juga boleh menyebabkan kerosakan pada gigi dan rahang anda.

Kos operasi

Biasanya kos pembedahan pembuangan amandel ini berbeza bergantung pada prosedur dan kemudahan yang digunakan semasa menjalankan rawatan.

Biasanya di sejumlah rumah sakit di Indonesia, biaya prosedur pembedahan ini berkisar antara Rp. 15 juta hingga Rp. 20 juta

Jadi sekarang anda tahu bahawa walaupun pembedahan ini adalah operasi yang ringan dan selamat, anda juga harus memikirkan kesan sampingan yang boleh membahayakan anda. Oleh itu, lebih baik berfikir dan beri perhatian sebelum melakukan operasi ini.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!