Kesihatan

Ibu Mesti Tahu, Ini adalah Tahap Bilirubin Normal pada Bayi Baru Lahir

Ibu, mengetahui secara terperinci mengenai bilirubin normal pada bayi adalah penting. Bayi baru lahir yang mempunyai kadar bilirubin yang tinggi boleh menghidap penyakit kuning (penyakit kuning), dicirikan oleh perubahan warna kulit dan putih mata menjadi kuning.

Baca juga: Lazimnya Berpengalaman di Bayi Baru Lahir, Inilah Pelbagai Punca Bayi Kuning

Apa itu bilirubin?

Bilirubin adalah pigmen kuning yang terdapat dalam darah dan tinja. Bilirubin dibuat di dalam badan apabila hemoglobin protein dalam sel darah merah tua dipecah. Pecahan sel-sel lama ini adalah proses yang normal.

Setelah beredar dalam darah, bilirubin kemudian bergerak ke hati. Di hati, bilirubin diproses, dicampurkan ke dalam hempedu, dan kemudian dikeluarkan ke saluran empedu dan disimpan di pundi hempedu.

Kemudian hempedu dilepaskan ke usus kecil untuk membantu mencerna lemak. Pada akhirnya, bilirubin dikeluarkan dalam tinja.

Berapakah tahap normal bilirubin pada bayi?

Pada kanak-kanak dan orang dewasa yang lebih tua, nilai normal bilirubin langsung adalah (bilirubin langsung) adalah dari 0 hingga 0,4 miligram per desiliter (mg / dL). Adapun nilai normal jumlah bilirubin (jumlah bilirubin) iaitu 0.3-1.0 mg / dL. Nilai normal untuk tahap bilirubin tentunya berbeza dengan bayi.

Bilirubin normal pada bayi baru lahir di bawah 5 mg / dL dalam 24 jam pertama selepas kelahiran. Sebilangan bayi baru lahir dilahirkan dengan bilirubin tinggi, yang menyebabkan keadaan yang dikenali sebagai penyakit kuning.

Tahap tinggi bilirubin berlaku kerana ketika bayi baru lahir, hati bayi belum dapat memproses bilirubin sepenuhnya. Ini adalah keadaan sementara yang biasanya hilang dalam 1-2 minggu. Walau bagaimanapun, keadaan ini harus selalu dipantau.

Baca juga: Jangan Panik Ibu, Inilah Cara Mengatasi Penyakit Jaundis pada Bayi Baru Lahir

Berapa banyak bilirubin yang dianggap tinggi?

Hampir semua bayi mengalami peningkatan kadar bilirubin dalam 1-2 hari selepas kelahiran. Jaundis pada bayi baru lahir didiagnosis apabila bayi mempunyai tahap bilirubin darah melebihi 5 mg / dL.

Bayi dengan penyakit kuning mempunyai kulit yang kelihatan kuning. Ini bermula dengan muka, dada dan perut, dan kemudian kaki. Bukan itu sahaja, putih mata juga kelihatan kuning.

Bayi dengan kadar bilirubin yang sangat tinggi mungkin mengalami beberapa gejala seperti mengantuk, kekecohan, dan kelemahan. Sebilangan besar jenis penyakit kuning hilang sendiri, tetapi ada yang memerlukan rawatan untuk menurunkan kadar bilirubin.

Apabila bilirubin bayi meningkat secara drastik, ini memerlukan rawatan dan pemantauan oleh doktor. Ujian bilirubin biasanya dilakukan melalui darah.

Batasan tahap bilirubin pada bayi yang memerlukan rawatan adalah:

 • Kurang dari 1 hari: lebih daripada 10 mg
 • 1-2 hari: lebih daripada 15 mg
 • 2-3 hari: lebih daripada 18 mg
 • Umur lebih dari 3 hari: lebih daripada 20 mg

Dilaporkan Kesihatan Kanak-kanakBeberapa faktor yang boleh menyebabkan bayi lebih berisiko terkena penyakit kuning termasuk:

 • Kelahiran pramatang
 • Mempunyai jenis darah yang berbeza dari ibu
 • Mengalami masalah genetik yang menyebabkan sel darah merah menjadi lebih rapuh
 • Dilahirkan dengan jumlah sel darah merah yang tinggi (polisitemia) atau lebam di kepala (cephalohematoma)

Jadi, memastikan bilirubin normal pada bayi adalah penting. Sekiranya bayi anda mempunyai kadar bilirubin yang tinggi, anda harus berjumpa doktor.

Apakah bahaya bilirubin yang terlalu rendah atau tinggi?

Dilaporkan Web MD, tahap bilirubin yang lebih rendah daripada biasa tidak menjadi masalah. Namun, jika anda risau, anda boleh berjumpa doktor.

Walaupun kadar bilirubin meningkat pada bayi baru lahir dalam beberapa hari kehidupan adalah sangat biasa, tetapi jika tahap bilirubin melebihi 20 mg / dL atau lebih, ini dapat didiagnosis sebagai penyakit kuning yang teruk (hiperbilirubinemia) yang boleh menyebabkan penyakit kuning yang teruk. Penyakit kuning Kern.

Kernpenyakit kuning adalah sejenis kerosakan otak yang disebabkan oleh kadar bilirubin yang tinggi dalam darah. Keadaan ini boleh menyebabkan palsi serebrumatheoid, pendengaran, masalah dengan penglihatan dan gigi, dan kadang-kadang boleh menyebabkan kecacatan intelektual.

Kernicterus sendiri mempunyai beberapa gejala, seperti:

 • Kulit berwarna kuning atau oren (perubahan warna kulit bermula dari kepala dan merebak ke jari kaki)
 • Kesukaran untuk bangun atau tidak mahu tidur sama sekali
 • Sangat cerewet
 • Menangis terus dengan suara yang tinggi
 • Mempunyai badan yang kaku, lemas, dan terkulai
 • Pergerakan mata pelik
 • Tubuh bayi melengkung seperti busur (kepala atau leher dan tumit dibengkokkan ke belakang dan seluruh badan melengkung ke hadapan)

Pengesanan dan rawatan awal penyakit kuning dapat mencegah kernicterus. Oleh itu, sangat penting bagi ibu untuk sentiasa memperhatikan bilirubin normal pada bayi dan terus memantau tahap bilirubin rendah atau tinggi.

Jaga kesihatan anda dan keluarga anda dengan berunding secara berkala dengan rakan doktor kami. Muat turun aplikasi Good Doctor sekarang, klik pautan ini, ya! Sekarang, semua maklumat kesihatan ada di hujung jari anda!