Kesihatan

7 Punca Hidung Gatal, Alergi terhadap Keadaan Perubatan Tertentu!

Hidung gatal tentu saja membuat anda merasa tidak selesa. Biasanya gatal berlangsung dalam masa yang singkat. Namun, jika hidung gatal bertahan lebih lama, ia mungkin disebabkan oleh keadaan tertentu. Jadi, apakah punca hidung gatal?

Baiklah, agar anda mengetahui lebih lanjut mengenai punca hidung gatal, mari lihat tinjauan penuh di bawah.

Baca juga: Walaupun simptomnya serupa, perhatikan perbezaan antara ARI dan rhinitis alergi

Apa yang menyebabkan hidung gatal?

Seperti yang diketahui bahawa hidung gatal boleh disebabkan oleh pelbagai faktor. Rawatan juga bergantung kepada penyebabnya. Berikut adalah penyebab hidung gatal yang perlu anda ketahui.

1. Jangkitan virus

Jangkitan virus seperti selsema boleh menyebabkan gatal di hidung. Selsema boleh dialami oleh sesiapa sahaja, sama ada orang dewasa atau kanak-kanak. Walau bagaimanapun, keadaan ini lebih kerap berlaku pada kanak-kanak.

Hidung gatal boleh menjadi salah satu cara badan anda untuk memberitahu anda bahawa selsema akan datang.

Apabila virus penyebab selesema pertama kali menjangkiti hidung dan sinus, hidung akan berusaha mengeluarkan lendir. Bersin adalah cara lain badan menyingkirkan virus.

2. Alahan

Penyebab kedua hidung gatal adalah alahan. Alergi boleh berlaku apabila tubuh mempunyai tindak balas imun terhadap sesuatu. Sekiranya anda alah kepada sesuatu, badan anda akan menyalah anggap benda asing, yang akan menyebabkan gejala seperti selsema.

Haiwan peliharaan, serbuk sari, dan tungau debu adalah beberapa penyebab alergen atau alergi. Alergi boleh menyebabkan keradangan yang menjengkelkan di dalam hidung, yang boleh menyebabkan hidung gatal.

Baca juga: Si Kecil Selalunya Bersin di Pagi, Adakah Itu Tanda Alahan?

3. Kerengsaan

Punca hidung gatal juga penting untuk diketahui adalah kerengsaan. Terdapat beberapa perkara yang boleh merengsakan saluran hidung, misalnya dalam kes rhinitis bukan alergi.

Dipetik dari halaman perkhidmatan kesihatan Kebangsaan (NHS), rhinitis bukan alergi adalah keradangan pada bahagian dalam hidung yang tidak disebabkan oleh alergi.

Wangian, asap, atau produk pembersih, atau bahan kimia tertentu adalah beberapa perengsa. Pada rhinitis bukan alergi, keradangan biasanya disebabkan oleh pembuluh darah yang bengkak dan penumpukan cecair di tisu hidung.

Melakukannya boleh menyebabkan saluran hidung tersumbat, sehingga merangsang kelenjar lendir di hidung, yang dapat menyebabkan gejala hidung tersumbat atau berair.

4. Sinusitis

Sinusitis adalah keradangan pada dinding sinus. Biasanya keadaan ini disebabkan oleh jangkitan virus. Sinusitis boleh bertahan dalam masa yang singkat (akut) atau kronik (lama).

Keadaan ini boleh menyebabkan gatal-gatal di hidung dan gejala lain, seperti pengurangan bau, sakit di pipi, mata, atau dahi.

5. Polip hidung

Polip hidung juga boleh menjadi faktor penyumbang pada hidung gatal. Polip hidung adalah benjolan kecil dan bukan barah yang terletak di lapisan saluran hidung.

Pada dasarnya, polip hidung sering mempengaruhi orang dengan sinusitis kronik. Walau bagaimanapun, keadaan ini juga boleh disebabkan oleh keadaan lain, seperti asma, alergi, atau keadaan yang mempengaruhi sistem imun.

Sekiranya benjolan lebih besar, ia boleh merengsakan dan menyebabkan masalah pernafasan atau gangguan bau.

6. Hidung kering

Rongga hidung yang terlalu kering boleh menyebabkan rasa tidak selesa seperti hidung gatal, kerengsaan, atau sakit. Penting untuk mengetahui bahawa hidung anda memerlukan tahap kelembapan tertentu untuk berfungsi dengan baik.

Udara kering, tahap kelembapan rendah, dan ubat-ubatan tertentu adalah beberapa faktor yang boleh menyebabkan hidung kering.

7. Tumor hidung

Dilaporkan dari Garis KesihatanTumor hidung adalah benjolan yang tumbuh di dalam atau di sekitar saluran hidung. Tumor boleh menjadi barah (malignan) atau bukan barah (jinak). Dalam kes barah hidung, ini jarang berlaku dan sering tidak menimbulkan gejala.

Selain dapat menyebabkan hidung gatal, gejala tumor hidung lain yang perlu diperhatikan termasuk kehilangan deria bau, kesesakan hidung, luka di dalam hidung, atau jangkitan sinus yang kerap.

Itulah beberapa maklumat mengenai punca hidung gatal. Sekiranya hidung gatal tidak hilang atau disertai dengan gejala lain, anda harus segera berjumpa doktor. Doktor akan membantu mencari punca dan rawatan yang sesuai sekiranya terdapat hidung gatal.

Sekiranya anda mempunyai pertanyaan lebih lanjut mengenai keadaan ini, jangan ragu untuk berjumpa doktor, OK!

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!