Kesihatan

Baris Kelebihan dan Kekurangan Sunat Cincin yang Anda Perlu Tahu!

Ramai ibu bapa melakukan khitan anak-anak mereka sebagai tradisi budaya, kepercayaan agama, kebersihan diri, atau untuk mencegah pelbagai penyakit. Tetapi anda juga perlu tahu bahawa ada kaedah sunat cincin.

Apa itu sunat?

Melancarkan dari halaman Garis KesihatanSunat adalah pembedahan membuang kulup, yang merupakan kulit yang menutupi hujung zakar. Ini biasanya dilakukan pada bayi lelaki yang baru lahir sebelum dia keluar dari hospital, dan selalunya dalam 2 hari pertama kehidupan.

Anak lelaki dilahirkan dengan penutup kulit, disebut kulup, menutupi kelenjar zakar. Dalam berkhatan, kulup diangkat untuk menampakkan kepala zakar. Ini adalah prosedur cepat yang menyebabkan pendarahan minimum dan jahitan tidak diperlukan.

Anak lelaki yang lebih tua boleh disunat, tetapi prosedurnya sedikit lebih rumit. Selepas berkhatan, pembalut pelindung boleh diletakkan di atas luka, yang biasanya sembuh sendiri dalam seminggu hingga 10 hari.

Jenis-jenis sunat cincin

Pada bayi baru lahir, berkhatan boleh dilakukan dengan beberapa cara. Salah satunya adalah sunat cincin yang dilakukan dengan menggunakan alat khas dengan meletakkannya dalam lingkaran di sekitar zakar.

Alat ini bertujuan untuk menyekat aliran darah ke kulup yang akan dipotong untuk mengelakkan pendarahan yang teruk.

Sunat cincin boleh dilakukan pada bayi baru lahir dan anak-anak yang lebih tua. Beberapa jenis sunat cincin yang boleh dilakukan pada bayi baru lahir adalah:

1. pengapit gumco

Alat khas yang disebut probe digunakan untuk memisahkan kulup dari kepala zakar (biasanya dipegang bersama oleh selaput nipis). Seterusnya alat berbentuk loceng diletakkan di atas kepala zakar dan di bawah kulup (sayatan boleh dibuat di kulup untuk memasang alat ini).

Kulit khatan kemudian ditarik ke atas dan di atas loceng dan pengapit diketatkan di sekelilingnya untuk mengurangkan aliran darah ke kawasan tersebut. Pisau bedah digunakan untuk memotong dan menghilangkan kulup.

2. Pengapit mogen

Dalam kaedah ini, kulup dipisahkan dari kelenjar dengan siasatan. Kulit khatan kemudian ditarik keluar di depan kepala dan dimasukkan melalui penjepit logam dengan celah di dalamnya.

Kemudian penjepit dipegang di tempat sementara kulup dipotong dengan pisau bedah dan disimpan selama beberapa minit selepas ini untuk memastikan pendarahan masih terkawal.

3. Plastibell

Terakhir, ada jenis teknik sunat cincin yang lain Plastibell. Setelah berpisah dengan probe, loceng plastik diletakkan di bawah kulup dan di atas kepala zakar. Sepotong jahitan diikat tepat di sekitar kulup, yang memutuskan bekalan darah ke kulup.

Kemudian pisau bedah dapat digunakan untuk memotong kulit khatan tambahan, tetapi cincin plastik tetap di tempatnya. Lebih kurang 6 hingga 12 hari kemudian ia akan hilang dengan sendirinya.

Baca juga: Semua perkara sunat bayi perempuan yang perlu anda fahami

Kelebihan berkhatan cincin

Ibu bapa, secara amnya akan memilih untuk menggunakan kaedah sunat cincin ini kerana waktu berkhatan lebih cepat dan risiko pendarahan adalah minimum. Manakala pada kanak-kanak yang lebih tua, kelebihan sunat cincin dengan Pengapit pintar adalah:

  • Proses berkhatan sangat cepat, hanya sekitar 7 hingga 10 minit.
  • Kanak-kanak yang menggunakan kaedah berkhatan boleh segera memakai seluar dan melakukan aktiviti seperti biasa.
  • Ia tidak memerlukan jahitan atau pembalut kerana pendarahan minimum, malah zakar boleh basah

Kekurangan sunat cincin

Walaupun mempunyai banyak kelebihan, terdapat juga beberapa kekurangan sunat cincin, yaitu:

  • Anda berisiko mengalami pembengkakan zakar.
  • Secara amnya, proses pemulihan selepas berkhatan cenderung panjang, iaitu sekitar 10 hari.
  • Hasil akhir memotong kulup tidak baik.
  • Trauma akibat penyingkiran pengapit dan tiub pada sunat cincin dengan Smart Klamp.

Anda harus tahu bahawa memang benar bahawa kaedah berkhatan cincin ini mempunyai kelebihan, tetapi juga mempunyai beberapa kekurangan. Oleh itu, untuk menentukan teknik berkhatan yang betul, anda harus berjumpa doktor.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui Good Doctor dalam perkhidmatan 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!