Kesihatan

Walaupun kadang-kadang tidak serius, ini adalah beberapa penyebab kuku bergelombang yang perlu anda ketahui

Punca kuku bergelombang kebanyakannya tidak berbahaya. Tetapi jangan memandang ringan, kemunculan fenomena ini sebenarnya menunjukkan bahawa tubuh anda tidak berjalan dengan baik.

Kuku bergelombang adalah keadaan tidak normal yang berlaku pada kuku dan boleh berlaku secara menegak atau mendatar. Secara amnya, gangguan ini boleh berlaku pada satu atau kedua tangan.

Apakah punca kuku bergelombang?

Kuku terbentuk dari sel kulit yang hidup di jari. Jadi beberapa masalah kulit seperti eksim boleh menjadi penyebab kuku bergelombang. Kulit kering kadang-kadang boleh mencetuskan keadaan ini.

Untuk keterangan lebih lanjut, berikut adalah beberapa penyebab kuku bergelombang mengikut jenis:

Punca kuku bergelombang menegak

Sama seperti kulit yang dapat menunjukkan tanda-tanda penuaan, kuku dan tempat tidur kuku juga dapat berubah akibat penuaan. Beberapa perubahan yang boleh berlaku pada kuku adalah:

 • Menjadi tebal atau nipis
 • Kehilangan bentuknya yang halus
 • Pecah
 • Jurang terbentuk
 • Mudah pecah

Selain itu, penuaan boleh menyebabkan gelombang menegak pada kuku. Bentuk gelombang memanjang dari hujung jari ke bahagian bawah kuku.

Keadaan ini biasanya bukan sesuatu yang perlu dibimbangkan. Walau bagaimanapun, anda boleh pergi ke pakar dermatologi jika anda mengalami gejala yang tidak selesa seperti sakit atau kuku yang tidak sedap dipandang.

Sebab-sebab lain

Penyebab lain kuku bergelombang menegak biasanya juga akan menyebabkan gejala lain. Contohnya, pada orang yang mengalami anemia, gelombang di jari yang timbul biasanya diikuti oleh perubahan warna atau tekstur kuku.

Selain itu, ada juga pendarahan serpihan atau pendarahan pecah. Keadaan ini biasanya menyebabkan gumpalan darah kecil terbentuk dan menimbulkan tompok menegak di bawah kuku.

Beberapa gangguan kesihatan lain yang boleh menyebabkan gelombang menegak muncul di kuku adalah:

 • Trachyonychia
 • Penyakit vaskular periferal
 • Artritis reumatoid

Punca kuku bergelombang mendatar

Garis kuku bergelombang secara mendatar dipanggil beau. Gelombang ini biasanya dilihat dalam dengan banyak garis.

Kuku bergelombang secara mendatar biasanya merupakan tanda masalah kesihatan. Dalam beberapa kes, kuku akan berhenti tumbuh sehingga penyebabnya dapat diselesaikan.

Beberapa penyebab kuku bergelombang secara mendatar adalah:

 • Penyakit buah pinggang akut
 • Diabetes
 • Penyakit tiroid

Pada pesakit kemoterapi, biasanya garis-garis beau ini juga dapat muncul di kuku mereka. Gondok dan sifilis juga boleh menyebabkan gelombang di kuku jari kaki dan kuku kaki, anda tahu!

Sebab dan gejala lain

Laman web kesihatan MedicalNewsToday mengatakan bahawa orang dengan psoriasis juga dapat mengalami masalah dengan kuku dan tempat tidur kuku mereka. Psoriasis adalah penyakit autoimun yang menyebabkan sel tumbuh dengan cepat di kulit.

Selain itu, penyakit kulit lain seperti eksim juga boleh menyebabkan gelombang dan perubahan warna pada kuku bersama dengan gejala lain pada kulit.

Dilaporkan oleh halaman MedicalNewsHari iniBerikut adalah beberapa sebab dan gejala kuku bergelombang lain:

Masalah pencernaan

Masalah pencernaan yang mempengaruhi penyerapan nutrien juga boleh mempengaruhi kulit, anda tahu! Contoh gangguan yang menyukarkan badan menyerap nutrien dari makanan yang anda makan adalah:

 • Penyakit Crohn
 • penyakit seliak
 • Kolitis ulseratif

Kekurangan nutrisi dan tubuh tidak dapat membuat sel baru kerana gangguan ini akhirnya akan mempengaruhi kulit dan kuku.

Kecederaan

Gelombang di kuku juga boleh disebabkan oleh kecederaan. Beberapa kemalangan seperti menjatuhkan buku jari ke kuku boleh menyebabkan ruam di bawah kuku dan boleh mengubah bentuknya buat sementara waktu.

Ruam boleh menyebabkan bintik-bintik coklat di bawah kuku. Keadaan ini dapat hilang dengan perlahan ketika sel-sel mula sembuh dan kuku tumbuh.

Sekiranya garis-garis ini muncul tanpa kecederaan atau kecelakaan pada kuku, itu mungkin disebabkan oleh sesuatu yang lebih serius. Tompok coklat gelap, ungu atau merah di bawah kuku boleh menjadi masalah serius seperti melanoma atau endokarditis.

Demikianlah pelbagai penyebab kuku bergelombang yang perlu anda ketahui. Sentiasa jaga kesihatan anda dan perhatikan tanda-tanda penyakit yang muncul di badan anda, OK!

Pastikan untuk memeriksa kesihatan anda dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Muat turun di sini untuk berunding dengan rakan doktor kami.

Copyright unitygulfshores.com 2024

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found