Kesihatan

Mengetahui Struktur Kulit Manusia

Kulit adalah salah satu bahagian tubuh yang paling kompleks. Dengan luas rata-rata enam meter ketika diregangkan, struktur kulit manusia terdiri dari banyak komponen, yaitu 650 kelenjar peluh, 20 saluran darah, dan lebih dari 1.000 ujung saraf.

Bukan hanya itu, jika ditimbang, berat semua kulit pada tubuh manusia bersamaan dengan sepertiga dari berat badan anda, anda tahu. Masih banyak fakta lain mengenai fungsi kulit yang perlu anda ketahui. Ayuh, lihat ulasan penuh di bawah!

Baca juga: Harus Tahu, Inilah Punca dan Gejala Kanser Kulit yang Jarang Disedari

Struktur dan fungsi kulit manusia

Struktur kulit manusia terdiri daripada tiga bahagian, iaitu epidermis (kulit luar), dermis (tengah), dan hipodermis (bawah). Setiap lapisan mempunyai komponen yang tersusun dengan baik, dan menjalankan fungsi dan tugas masing-masing.

1. Lapisan epidermis

Lapisan kulit epidermis. Sumber gambar: www.bodytomy.com

Epidermis adalah lapisan terluar, satu-satunya struktur kulit manusia yang dapat dilihat oleh mata. Lapisan ini, juga dikenali sebagai epidermis, akan terus menumpahkan sel-sel mati dan menggantinya dengan yang baru. Di sinilah berlaku proses pertumbuhan semula kulit.

Epidermis adalah tempat pori-pori, yang membolehkan minyak dan peluh keluar. Lapisan kulit ini mempunyai dua sel utama, iaitu keratinosit dan melanosit. Keratinosit berfungsi sebagai penghalang bakteria, virus, kulat, parasit, dan pendedahan kepada panas dari matahari.

Melanosit, sebaliknya, menghasilkan melanin, pigmen pembentuk warna pada kulit. Dilaporkan dari Berita Perubatan Hari Ini, Walaupun tidak mempunyai saluran darah, epidermis mempunyai sekurang-kurangnya lima sub-lapisan yang lebih kecil, iaitu:

 • stratum corneum, terletak di bahagian paling luar, juga dikenali sebagai kulit mati yang mengelupas dan digantikan dengan sel baru. Corneum berfungsi untuk melindungi kulit dalaman dari jangkitan atau pendedahan bahan kimia.
 • stratum lucidum, yang merupakan lapisan nipis yang dapat dilihat pada telapak tangan dan kaki, berfungsi melindungi tubuh daripada terkena sinar ultraviolet dan mengurangkan geseran.
 • granulozim stratum, lapisan yang mengandungi banyak keratinosit, berada di bahagian tengah epidermis.
 • stratum spinosum, lapisan epidermis paling tebal, di mana keratinosit terbentuk, yang memainkan peranan penting dalam kekuatan rambut dan kuku.
 • asas statistik, lapisan paling bawah epidermis. Di sini, melanosit menghasilkan melanin untuk membentuk pigmen atau warna kulit.

2. Lapisan dermis

Lapisan dermis dan hipodermis pada kulit. Sumber gambar: www.tes.com

Dermis adalah lapisan kulit di tengah, antara epidermis dan hipodermis. Fungsi utama dermis adalah untuk menghasilkan peluh dan minyak (sebum), membekalkan darah ke kulit, dan menumbuhkan rambut.

Lapisan ini, juga dikenal sebagai kulit, lebih tebal daripada epidermis, kerana terdiri dari minyak dan kelenjar peluh, folikel rambut, tisu penghubung, ujung saraf, dan saluran darah. Komponen berikut terdapat di dermis:

 • Saluran darah, berfungsi untuk membekalkan nutrien pada kulit yang menyokong folikel dan kelenjar peluh yang sihat.
 • folikel, iaitu beg kecil yang berfungsi menumbuhkan rambut secara berkala. Petikan garis kesihatan, Setiap orang mempunyai kira-kira 100 ribu folikel rambut di kepalanya.
 • kelenjar peluh, berfungsi membuang sisa badan selain melalui air kencing. Sebilangan besar kelenjar peluh berada di dahi, ketiak, dan telapak tangan. Peluh juga memainkan peranan penting dalam mengawal suhu badan.
 • saluran limfa, bertugas membasahi tisu kulit dengan limfa, bahan susu yang mengandungi sel-sel sistem imun untuk melawan jangkitan. Saluran ini dapat membantu kulit memusnahkan organisma yang cuba memasuki badan.
 • kumpulan kolagen, di mana protein yang dipanggil kolagen berada. Bahan ini berfungsi untuk mengatur tahap keanjalan kulit. Seiring bertambahnya usia, jumlah kolagen menurun. Oleh itu, keanjalan kulit akan berkurang, ditandai dengan kemunculan kedutan.
 • ujung saraf, berfungsi sebagai penderia badan untuk merasakan panas, sejuk, sakit, sakit, dan keadaan lain.
 • kelenjar sebum, sangat kecil (mikroskopik), berfungsi menghasilkan minyak (sebum). Minyak ini dapat menjaga kulit terhidrat dan tahan terhadap air.

Baca juga: 7 Khasiat Asid Hyaluronik untuk Kecantikan: Mengetatkan Kulit untuk Memudarkan Kedutan

3. Lapisan hipodermis

Hipodermis adalah lapisan struktur kulit manusia yang paling rendah. Fungsi utamanya adalah untuk mengawal suhu badan dan menyimpan lemak.

Secara teknikal, lapisan ini, juga dikenali sebagai subkutan atau subkutan, bukan merupakan bahagian kulit, tetapi hanya membantu melekatkan dermis pada tulang dan otot.

Komponen terbesar dalam hipodermis adalah lemak, tisu penghubung, saluran darah, dan elastin (protein elastik yang membantu tisu kembali ke bentuk normal setelah regangan). Kandungan lemak tinggi membantu melindungi tubuh daripada kehilangan terlalu banyak haba.

Di lapisan ini, tubuh manusia akan memproses cahaya matahari yang diserap ke dalam kulit menjadi vitamin D.

Nah, itu adalah tiga lapisan struktur kulit manusia dan bahagian serta fungsinya. Ayuh, jaga kesihatan kulit anda dengan kerap memakan buah segar dan memenuhi pengambilan cecair anda setiap hari!

Jangan ragu untuk berunding dengan masalah kesihatan kulit anda dengan doktor yang dipercayai di Good Doctor. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found