Kesihatan

Ubat untuk bisul di farmasi, dari antibiotik hingga penghilang rasa sakit

Bisul adalah benjolan berisi nanah yang terbentuk di bawah permukaan kulit dan menyebabkan kesakitan. Untuk mengatasinya, anda boleh menggunakan ubat ulser di farmasi dan ikuti arahan pada bungkusan ubat.

Anda tidak boleh memaksa mendidih kerana boleh menjangkiti kawasan sekitarnya. Berikut adalah senarai ubat yang boleh anda gunakan untuk merawat bisul.

Senarai ubat ulser di farmasi

Sebilangan besar bisul disebabkan oleh bakteria Staphylococcus aureus. Bakteria ini dikenali sebagai staph. Tetapi ada beberapa jenis staph yang tahan terhadap rawatan antibiotik.

Walaupun begitu, antibiotik adalah ubat yang biasa digunakan untuk merawat bisul. Sebagai tambahan kepada antibiotik, anda juga boleh menggunakan ubat penahan sakit untuk menghilangkan rasa sakit dari bisul. Inilah senarai penuh.

1. Antibiotik dengan preskripsi doktor

Bisul yang disebabkan oleh bakteria staph biasanya akan dirawat dengan antibiotik topikal, oral atau intravena. Dilaporkan dari Garis KesihatanAntibiotik ini merangkumi:

 • Amikacin
 • Amoxicillin (Amoxil, Moxatag)
 • Ampisilin
 • Cefazolin
 • Cefotaxime
 • Ceftriaxone
 • Cephalexin
 • Doxycycline
 • Erythromycin
 • Gentamicin
 • Levofloxacin
 • Sulfametoksazol
 • trimetoprim
 • Tetrasiklin

Walaupun ia termasuk ubat ulser di farmasi, anda hanya boleh mendapatkannya jika diresepkan oleh doktor. Penggunaannya juga mesti mengikut arahan doktor.

2. Ubat ulser di farmasi tanpa preskripsi doktor

Sekiranya perkara di atas adalah ubat ulser dengan preskripsi doktor, berikut adalah beberapa pilihan ubat ulser di farmasi yang boleh diperoleh tanpa preskripsi doktor dan masih termasuk dalam kategori antibiotik, termasuk:

Neosporin

Dadah yang merangkumi antibiotik boleh digunakan untuk mencegah dan merawat jangkitan kulit di kawasan yang tidak terlalu besar. Ubat ini boleh dibeli tanpa preskripsi doktor.

Walau bagaimanapun, jangan gunakan produk ini di kawasan yang luas dan anda harus berjumpa doktor jika anda mengalami jangkitan kulit yang serius.

Bacitracin

Sama seperti neosporin, bacitracin boleh digunakan untuk merawat jangkitan kecil pada kulit. Ubat ini berfungsi dengan menghentikan pertumbuhan bakteria tertentu dan tergolong dalam kategori antibiotik. Ubat ini tidak digunakan untuk merawat jangkitan yang disebabkan oleh virus dan kulat.

Polysporin

Polysporin boleh digunakan untuk membantu menyembuhkan luka kecil pada kulit. Ubat yang juga termasuk dalam ubat antibiotik ini berfungsi dengan memperlambat atau menghentikan pertumbuhan bakteria pada luka.

3. Ubat penahan sakit

Selain menggunakan antibiotik, ubat yang boleh anda gunakan adalah penghilang rasa sakit. Ubat penahan sakit yang biasa digunakan termasuk ibuprofen atau acetaminophen.

Adakah rawatan lain selain menggunakan ubat ulser di farmasi?

Untuk bisul kecil, selain menggunakan ubat ulser di farmasi, anda boleh melakukan rawatan di rumah. Beberapa rawatan di rumah termasuk:

kompres suam

Kompres mendidih dengan kain lap basah yang hangat selama kira-kira 10 minit. Lakukan beberapa kali sehari. Ini membantu menjadikan bisul secara semula jadi cepat pecah.

Minyak pokok teh

Minyak pokok teh boleh disapukan secara langsung atau diletakkan pada pembalut.

Serbuk Kunyit

Caranya adalah dengan mencampurkan serbuk kunyit dengan halia tumbuk sehingga membentuk pes, kemudian biarkan mendidih 5-10 minit sehari.

Demikianlah senarai ubat untuk merawat bisul yang boleh anda dapatkan di farmasi.

Ada soalan lain mengenai kesihatan? Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui Good Doctor dalam perkhidmatan 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!