Kesihatan

Mudah menyerang kanak-kanak, berhati-hati dengan kurap di kepala dan gejalanya

Kurap adalah penyakit yang boleh menyerang mana-mana bahagian badan dan dikelompokkan dalam pelbagai jenis. Salah satu penyakit kurap yang perlu diperhatikan adalah kurap di kepala. Kurap jenis ini cenderung berlaku pada kanak-kanak dan boleh berjangkit.

Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai kurap di kepala, baca lebih lanjut di bawah.

Apakah kurap kepala?

Kurap di kepala atau dalam bahasa perubatan yang disebut tinea capitis adalah jangkitan kulat pada kulit kepala. Jangkitan kulat ini cenderung berlaku pada kanak-kanak berumur sekolah.

Kurap jenis ini adalah penyakit yang sangat berjangkit dan biasanya disebarkan dari orang ke orang melalui media penghantaran seperti sikat, tuala, topi, atau bahkan bantal.

Walaupun lebih kerap menyerang kanak-kanak, kemungkinan kurap jenis ini juga boleh mempengaruhi orang-orang dari semua peringkat umur.

Baca juga: Boleh Menular, Mari Ketahui Cara Mencegah dan Merawat Kurap!

Punca & penularan kurap di kepala

Kurap pada kulit kepala disebabkan oleh salah satu daripada beberapa jenis kulat yang disebut dermatophytes. Kulat menyerang lapisan luar kulit pada kulit kepala.

Dilaporkan dari Klinik MayoBerikut adalah beberapa kaedah penghantaran kurap kepala yang perlu anda ketahui:

 • orang ke orang: Kurap biasanya disebarkan melalui sentuhan langsung (kulit ke kulit) dengan orang yang dijangkiti
 • Perkara kepada manusia: Kurap juga dapat disebarkan melalui kontak dengan objek atau permukaan yang disentuh oleh orang atau haiwan yang dijangkiti, seperti pakaian, tuala, seprai, sikat, atau bahkan berus
 • Haiwan kepada manusia: Anjing dan kucing, terutama anak anjing dan kucing adalah pembawa kurap yang kerap. Haiwan lain yang boleh menjadi pembawa penyakit ini termasuk lembu, kambing, babi, dan kuda. Seseorang boleh mendapat kurap dengan membelai binatang yang dijangkiti kurap.

Oleh kerana penyakit ini adalah penyakit mudah berjangkit, anda mesti selalu mengetahui penyebaran kurap di kepala. Dan anda harus mengetahui simptom kurap di kepala.

Apakah simptom kurap di kepala?

Sama seperti kebanyakan penyakit lain, kurap di kepala juga mempunyai gejala yang perlu diperhatikan. Boleh dikatakan bahawa gejala penyakit ini dapat dilihat dengan jelas, kerana gejala umum adalah dalam bentuk tompok gatal pada kulit kepala.

Untuk menjadi jelas, berikut adalah penjelasan lebih lanjut mengenai gejala kurap kepala yang harus anda perhatikan.

 • Satu atau lebih tompok bulat kulit bersisik di kulit kepala yang boleh menyebabkan keguguran rambut
 • Patch atau luka yang mengembang dan membesar secara perlahan
 • Kawasan yang terjejas menjadi bersisik, kelabu atau merah
 • Tompoknya mempunyai titik-titik hitam kecil di mana rambutnya terputus di kulit kepala
 • Rambut menjadi rapuh dan mudah gugur apabila tercabut
 • Sakit pada kulit kepala
 • Kelenjar getah bening yang bengkak
 • Demam ringan

Dalam beberapa kes yang lebih teruk, seseorang mungkin mengalami pembengkakan berkerak yang disebut kerion yang menyebabkan nanah kering, ini boleh menyebabkan bintik-bintik botak kekal pada tisu parut.

Bagaimana kurap kepala dirawat?

Walaupun ia adalah penyakit berjangkit, kurap di kepala dapat disembuhkan. Doktor anda mungkin menetapkan ubat atau syampu pembunuh kulat oral yang dapat merawat penyakit ini.

Rawatan antijamur

Ubat antijamur yang paling terkenal untuk merawat kurap adalah: griseofulvin dan terbinafine hidroklorida (Lamisil).

Kedua-duanya adalah ubat yang boleh anda ambil dalam masa enam minggu. Perkara yang perlu diperhatikan ialah kedua-duanya boleh menyebabkan kesan sampingan, seperti cirit-birit dan sakit perut.

Oleh itu, lebih baik mengambil ubat dengan preskripsi doktor. Atau jika anda mengambilnya, anda harus berjumpa dengan doktor terlebih dahulu untuk mengelakkan kesan sampingan yang lain.

Rawatan dengan syampu

Selain dapat memberi ubat antikulat, doktor anda juga boleh mengesyorkan rawatan dengan syampu. Biasanya syampu ini mengandungi bahan aktif ketoconazole atau selenium sulfide.

Syampu membantu mencegah kulat merebak, tetapi jenis rawatan ini tidak dapat membunuh kurap. Untuk dapat menghilangkan kurap sepenuhnya mesti menggabungkan jenis rawatan ini dengan ubat oral.

Kurap di kepala memang dapat diubati, tetapi lebih baik jika anda mencegah faktor penyebab penyakit ini. Anda juga boleh berjumpa doktor mengenai perkara ini.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!