Kesihatan

Pelbagai Fungsi Hormon Prolaktin untuk Lelaki dan Wanita, Anda mesti Tahu!

Prolaktin hormon mempunyai peranan penting bagi tubuh manusia. Fungsi prolaktin hormon wanita yang paling terkenal adalah membantu menghasilkan susu ibu.

Lalu apa fungsi hormon prolaktin lain yang penting untuk diketahui? Ayuh, lihat ulasan penuh di bawah.

Baca juga: Kenali Tanda-Tanda Hormon Estrogen Rendah pada Wanita dan Cara Mengatasinya

Apakah hormon prolaktin?

Prolaktin adalah hormon yang dihasilkan oleh kelenjar pituitari, yang merupakan kelenjar yang terletak berhampiran bahagian bawah otak. Anda perlu tahu, bahawa lelaki dan wanita mempunyai hormon ini.

Prolaktin juga dihasilkan di rahim, sel imun, otak, payudara, prostat, kulit, dan tisu adiposa. Pengeluaran hormon prolaktin dikawal oleh dua hormon utama, iaitu dopamin dan estrogen.

Kedua-dua hormon berfungsi dengan menghantar mesej ke kelenjar pituitari yang memberitahu sama ada pengeluaran hormon prolaktin akan dimulakan atau dihentikan.

Dopamine menyekat pengeluaran prolaktin. Sebaliknya, estrogen berperanan dalam meningkatkan pengeluaran hormon prolaktin.

Ketahui fungsi hormon prolaktin

Fungsi utama hormon prolaktin adalah membantu pengeluaran susu ibu (ASI). Mengikut halaman Rangkaian Kesihatan HormonPada dasarnya, fungsi hormon ini masih dikaji, tetapi beberapa kajian menunjukkan fungsi hormon prolaktin.

Beberapa fungsi hormon prolaktin termasuk:

 • Mengawal tingkah laku
 • Mengatur sistem imun
 • Mengatur sistem pembiakan
 • Peraturan cecair badan

Pada wanita selain membantu dalam penghasilan susu ibu, fungsi hormon prolaktin lain juga berperanan dalam pertumbuhan payudara dan mengatur kitaran haid. Manakala pada lelaki, fungsi hormon prolaktin adalah untuk mendorong pengeluaran sperma.

Tahap hormon prolaktin dalam badan

Tahap hormon prolaktin perlu dipertimbangkan. Oleh itu, tahap hormon prolaktin mesti seimbang. Prolaktin hormon dalam badan biasanya diukur dalam unit ng / mL: nanogram per mililiter.

Julat tahap prolaktin normal dalam badan termasuk:

 • Wanita yang tidak hamil:<25 ng / mL
 • Perempuan mengandung: 34 hingga 386 ng / mL
 • Lelaki:<15 ng / mL

Baca juga: Tekanan Darah Naik Tiba-tiba? Inilah 5 faktor penyebabnya

Apa yang berlaku sekiranya tahap prolaktin tinggi?

Hiperprolaktinemia adalah keadaan di mana tahap prolaktin dalam darah terlalu tinggi. Pada dasarnya, tahap prolaktin yang tinggi adalah normal semasa mengandung atau melahirkan semasa penyusuan.

Walau bagaimanapun, hiperprolaktinemia juga dapat disebabkan oleh keadaan lain, seperti anoreksia nervosa, penyakit hati atau ginjal, kepada hipotiroidisme. Sementara itu, ubat-ubatan tertentu, tekanan, dan gula darah rendah juga dapat meningkatkan kadar prolaktin.

Tahap prolaktin yang terlalu tinggi harus benar-benar dipertimbangkan. Kerana, ini dapat menunjukkan keadaan yang lebih serius. Dipetik dari Kesihatan Setiap Hari. Tahap prolaktin yang terlalu tinggi boleh mengganggu pengeluaran hormon estrogen dan progesteron.

Sebilangan wanita dengan tahap prolaktin yang tinggi mungkin tidak mengalami sebarang gejala. Namun, jika ia berlaku, gejala boleh merangkumi:

 • Penghasilan susu ibu, walaupun anda tidak hamil
 • Perubahan ovulasi disebabkan oleh perubahan pengeluaran hormon estrogen dan progesteron
 • Kitaran haid yang tidak teratur

Sementara itu, pada lelaki, tahap prolaktin yang tinggi boleh menyebabkan:

 • Disfungsi ereksi
 • Dorongan seks menurun
 • Pertumbuhan payudara (ginekomastia)

Apa yang berlaku sekiranya tahap prolaktin rendah?

Sekiranya tahap prolaktin terlalu tinggi, ia dikenali sebagai hiperprolaktinemia, ia berbeza dengan tahap prolaktin rendah.

Tahap prolaktin yang beredar rendah dalam darah dikenali sebagai hipoprolaktinemia. Ini adalah keadaan yang sangat jarang berlaku. Walau bagaimanapun, keadaan ini boleh berlaku sekiranya kelenjar pituitari tidak aktif.

Berdasarkan Garis KesihatanWalau bagaimanapun, tahap prolaktin rendah biasanya bukan masalah serius pada lelaki atau wanita.

Walau bagaimanapun, penurunan kadar prolaktin boleh menyebabkan pengeluaran susu tidak mencukupi selepas bersalin. Dalam kebanyakan kes, tahap prolaktin rendah tidak menyebabkan masalah perubatan.

Tetapi hingga kini, penyelidikan masih dilakukan untuk mengetahui sama ada keadaan ini boleh menyebabkan penurunan tindak balas sistem imun atau tidak.

Itulah beberapa maklumat mengenai fungsi hormon prolaktin dan keadaan yang boleh berlaku disebabkan oleh kelebihan atau kekurangan hormon prolaktin.

Sekiranya anda mempunyai pertanyaan lebih lanjut mengenai hormon prolaktin lain, jangan ragu untuk berjumpa doktor, ok?

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!