Kesihatan

6 Pilihan Menu Makan Malam untuk Diet Berat Badan

Sebelum anda memilih menu makanan apa yang sesuai untuk makan malam untuk diet, anda juga harus mengira kalori, ya.

Ingat, mengira kalori tidak bermaksud makan malam haruslah kecil. Anda boleh terus mengisi makan malam dan mesra diet.

Pilihan menu makan malam untuk diet:

1. Salad

Mulakan makan malam anda dengan salad sederhana rendah kalori. Menu ini diketahui dapat mengurangkan bahagian pengambilan hingga 12 peratus.

Di samping itu, salad yang dibungkus dengan sayur-sayuran menyediakan serat, yang sesuai ketika anda menjalani program diet.

Serat membantu anda kekal kenyang lebih lama, meningkatkan pengambilan serat dapat membantu mencegah kenaikan berat badan dan bahkan mendorong penurunan berat badan.

2. protein tanpa lemak

Daging sapi, ayam, ikan, tidak kira mana yang anda pilih - semuanya kaya dengan protein. Gram demi gram, protein akan membuatkan anda berasa kenyang lebih lama daripada karbohidrat.

Jadi, untuk lebih sihat, perhatikan juga cara memasaknya. Elakkan memasak dengan menggoreng. Lebih baik jika menu pilihan anda dimasak dengan memanggang, memanggang, atau dikukus.

Anda mungkin juga mencuba minum susu, protein dalam susu (disebut protein whey) dapat membantu mengatasi kenaikan berat badan dan membantu mengekalkan bentuk badan yang ramping.

3. Buah-buahan segar

Tembikai

Buah ini sarat dengan air dan rendah kalori, menjadikannya sesuai dimakan untuk menurunkan berat badan. Makan tembikai akan memastikan anda terhidrat.

Apabila anda terhidrasi, anda tidak terganggu oleh rasa dahaga dan kelaparan, yang boleh menyebabkan makan berlebihan dengan makanan yang tidak sihat.

Blueberry

Blueberry mempunyai banyak nutrien, yang membantu melawan lemak dengan meningkatkan metabolisme dan membakar kalori dengan cekap.

Dan kerana buah ini penuh dengan serat, anda akan merasa kenyang dengan cepat.

Pir

Pir kaya dengan serat pektin, yang terbukti dapat menahan selera makan. Selain itu, semua serat dalam pir membantu anda merasa kenyang lebih lama. Buah ini juga dapat menurunkan kadar kolesterol dan risiko penyakit jantung koronari.

epal

Epal senang dibawa sebagai makanan ringan dan rendah kalori. Selain itu, buah ini juga berguna untuk membantu menyeimbangkan gula darah di dalam badan anda.

4. Kacang Edamame

Kacang Edamame juga boleh menjadi sebahagian daripada menu makanan ringan diet anda pada waktu malam. Kacang Edamame biasanya dimasak dengan cara mengukus.

Edamame kaya dengan antioksidan kaempferol, yang terbukti dapat membantu menurunkan berat badan dan menurunkan gula darah.

Malah edamame juga tinggi folat dan beberapa mineral, termasuk zat besi, magnesium, dan mangan.

Satu cawan kacang edamame (155 gram) mempunyai kira-kira 17 gram protein dan 180 kalori.

5. Coklat gelap dan badamd

Coklat gelap dan badam menjadikan makanan ringan yang kaya, mengenyangkan, dan mudah dicari.

Coklat gelap sarat dengan flavanol yang dapat menurunkan tekanan darah dan mengurangkan risiko penyakit jantung, asalkan coklat itu mengandungi sekurang-kurangnya 70% pepejal koko.

Badam mengandungi lemak tak jenuh tunggal yang sihat untuk jantung dan mempunyai kesan yang besar terhadap gula darah. Badam juga dapat mengurangkan selera makan yang berlebihan.

Coklat gelap dan badam juga tinggi magnesium. Satu auns (30 gram) masing-masing mengandungi kira-kira 300 kalori.

6. Telur rebus

Telur adalah salah satu makanan sihat dan baik untuk menu diet anda pada waktu malam. Telur mengandungi banyak protein dan vitamin B12.

Telur adalah pengisian yang mudah dan dapat mengurangkan jumlah kalori yang anda makan berjam-jam.

Walaupun makan telur sering dikaitkan dengan peningkatan kadar kolesterol, sejumlah kajian menunjukkan bahawa makan telur dalam jumlah yang cukup tidak mempengaruhi risiko penyakit jantung.

Dua telur rebus mengandungi kira-kira 140 kalori dan 13 gram protein.

Itulah beberapa pilihan menu makan malam untuk diet yang boleh anda gunakan. Semoga berjaya!

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!