Kesihatan

Bolehkah Wanita Hamil Minum Kopi? Ketahui Pertama Manfaat dan Risiko

Bukan rahsia lagi bahawa kopi adalah minuman paling popular. Malangnya, kafein dalam kopi membuat sebilangan orang, termasuk wanita hamil, bimbang memakannya. Jadi, jangan terkejut jika ramai yang melarang wanita hamil minum kopi.

Pasti ramai yang bertanya, adakah kopi berbahaya bagi ibu dan janin? Supaya Moms tidak ingin tahu, lihat artikel di bawah!

Bolehkah wanita hamil minum kopi?

Sama seperti keadaan biasa, sudah tentu wanita hamil boleh minum kopi. Selagi bahagiannya tidak berlebihan. Ibu boleh minum dua cawan kopi setiap hari dengan kandungan kafein tidak lebih dari 200 mg, sama ada pada awal kehamilan atau minum kopi selama 9 bulan hamil.

Perlu diingat bahawa 200 mg adalah had penggunaan kafein dari pelbagai sumber makanan dan minuman. Apabila anda telah menghabiskan lebih banyak kafein daripada jumlah ini, wanita hamil tidak boleh minum kopi. Selain kopi, kafein terdapat dalam teh, minuman tenaga, dan coklat.

Minum kopi melebihi dos ini boleh mempengaruhi pertumbuhan bayi yang masih dalam kandungan. Bayi berisiko dilahirkan dengan berat badan di bawah purata. Di samping itu, bayi juga terdedah kepada masalah kesihatan ketika mereka semakin tua.

Pengambilan kafein yang berlebihan juga dapat menyebabkan wanita hamil mengalami keguguran. Walau bagaimanapun, risiko keguguran akibat kafein masih agak rendah.

Adakah kopi bermanfaat untuk wanita hamil?

Sekiranya diminum dengan betul, kopi sebenarnya boleh memberi faedah. Bagi banyak orang, kafein dalam kopi bermanfaat untuk meningkatkan stamina dan tenaga. Manfaat ini juga pasti akan dirasakan ketika wanita hamil minum kopi.

Kopi juga dapat menjadikan mood wanita hamil menjadi lebih tenang dan lebih santai. Sebagai tambahan kepada faedah ini, tidak ada faedah istimewa kopi untuk wanita hamil.

Hanya untuk memenuhi citarasa mengidam, sesekali minum kopi. Walau bagaimanapun, perhatikan jumlah kafein dalam cawan kopi yang anda minum.

Bahaya kopi untuk wanita hamil

Jika diminum dalam keadaan tidak hamil, kopi mempunyai banyak manfaat, seperti meningkatkan tahap tenaga, meningkatkan fokus, dan bahkan menghilangkan sakit kepala. Tetapi malangnya ada risiko bahaya kopi untuk wanita hamil.

Salah satu bahaya kopi bagi wanita hamil adalah membuat degupan jantung tidak stabil. Kopi juga berisiko menjadikan tekanan darah ibu hamil tidak stabil.

Keadaan ini mungkin berlaku kerana pengaruh kandungan kafein dalam kopi. Lebih-lebih lagi, dengan bertambahnya usia, wanita hamil akan lambat mencerna kafein.

Risiko minum kopi semasa awal kehamilan hingga trimester ke-3

Seperti yang telah disebutkan sebelumnya, jika minum kopi tidak melebihi had yang telah ditentukan, ia tidak akan memberi kesan pada kehamilan. Walaupun Ibu minum kopi ketika hamil.

Semasa minum kopi ketika hamil, tubuh masih mencerna kandungan kafein dalam kopi seperti biasa. Namun, ia berbeza ketika anda minum kopi ketika anda hamil, semakin tua anda, semakin lambat tubuh mencerna kafein.

Semasa trimester kedua, diperlukan hampir dua kali lebih lama untuk membersihkan kafein dari badan anda. Begitu juga ketika minum kopi ketika hamil 9 bulan atau bahkan sepanjang trimester akhir.

Sekiranya anda minum kopi pada trimester ketiga kehamilan anda, badan anda akan memakan masa hampir tiga kali lebih lama untuk mencerna kafein daripada ketika anda tidak hamil. Dengan cara itu, jika anda minum kopi pada trimester ke-3 kehamilan, anda mungkin merasakan kesan yang menyebabkan ketidakselesaan, seperti:

  • Gementar
  • Pedih ulu hati
  • Cirit-birit
  • Nafas lebih cepat
  • Insomnia
  • Risiko menghasilkan lebih banyak asid perut.

Walaupun tidak memberi kesan langsung pada kehamilan atau bayi, kesan kafein yang telah disebutkan di atas dapat menjadi pertimbangan untuk mengurangkan minum kopi ketika hamil 9 bulan atau sebelum melahirkan.

Risiko kesihatan lain sekiranya wanita hamil minum kopi

Kajian tahun 2003 di Universiti Sains dan Teknologi Norway mendapati kesan minum kopi pada trimester ketiga kehamilan. Sekiranya kandungan kafein rata-rata adalah 280 mg kafein, ia dapat menggandakan risiko melahirkan bayi dengan berat badan rendah.

Selain itu, minuman ini mengandungi sebatian yang menyukarkan badan menyerap zat besi. Ini penting kerana banyak wanita hamil sudah kekurangan zat besi. Sekiranya anda minum kopi, minum di antara waktu makan supaya kesan penyerapan zat besi tidak terlalu besar.

Selain itu, pengambilan kafein yang berlebihan dapat meningkatkan kekerapan membuang air kecil. Ini menyebabkan penurunan kadar cecair di dalam badan anda yang boleh menyebabkan dehidrasi.

Sekiranya dikonsumsi secara berlebihan, kafein juga berisiko menyebabkan perubahan pada corak pergerakan bayi dalam kandungan.

Bagaimana dengan peraturan minum kopi setelah melahirkan?

Malangnya, peraturan untuk membatasi kopi semasa hamil juga berlaku setelah melahirkan, jika ibu yang menyusui minum kopi. Walaupun dianggap agak selamat, tetapi dilaporkan dari Garis Kesihatan, ibu yang menyusu harus minum tidak lebih dari 300 mg kopi setiap hari.

Sekiranya seorang ibu menyusu minum kopi dalam jumlah besar, 10 atau lebih cawan sehari, anda mungkin dapat melihat kesannya pada bayinya. Bayi mungkin menunjukkan kesan tertentu seperti:

  • Mudah marah
  • Corak tidur yang lemah
  • Gementar
  • Bercakap.

Di samping itu, anda juga dapat merasakan kesannya, seperti kegelisahan, insomnia dan degupan jantung yang tidak stabil.

Petua untuk mengurangkan pengambilan kopi semasa mengandung

Wanita hamil minum kopi tidak dilarang, tetapi perlu memperhatikan berapa banyak kafein yang diterima oleh tubuh. Untuk mengelakkan kesan sampingan kafein, mengurangkan pengambilan kopi adalah kaedah terbaik. Berikut adalah beberapa petua yang boleh anda lakukan untuk mengurangkan pengambilan kopi.

1. Apa yang membuatkan anda menyukai kopi, kafein atau rasanya?

Cuba cari apa yang sebenarnya membuatkan anda suka minum kopi. Sekiranya anda suka kopi kerana rasanya, anda boleh mencuba makan makanan yang terasa seperti kopi. Contohnya, makan kek tiramisu untuk mengurangkan keinginan kopi.

Sekiranya anda menyukai kopi kerana anda berasa lebih bertenaga setelah meminumnya, ini bermakna anda menyukai kafein. Untuk mengurangkan pengambilan kopi, Ibu dapat mencari sumber makanan sihat yang dapat memberi tenaga kepada tubuh.

Makanan dengan protein tinggi seperti keju, telur, dan kacang boleh menjadi alternatif kerana mereka memberikan banyak tenaga. Ini adalah kaedah terbaik untuk menggantikan pengambilan kafein. Selain mendapat lebih banyak tenaga, protein juga dapat menjaga kadar gula dalam darah stabil.

2. Kurangkan pengambilan kopi secara beransur-ansur

Melarang diri anda untuk tidak minum kopi semasa mengandung mungkin tidak mudah. Jadi, apa yang boleh anda lakukan adalah mengurangkan jumlah penggunaan.

Sekiranya sebelum ini anda boleh minum hingga dua cawan sehari, cubalah mengurangkannya menjadi hanya satu cawan. Kemudian, Moms dapat mengurangkan penggunaannya lagi dengan tidak minum kopi setiap hari.

Sambil mengurangkan bahagiannya, cubalah kopi dengan kandungan kafein yang lebih rendah. Paling tidak, anda boleh menambahkan susu untuk mengurangkan kandungan kafein dalam secawan kopi.

Jaga kesihatan anda dan keluarga anda dengan berunding secara berkala dengan rakan doktor kami. Muat turun aplikasi Good Doctor sekarang, klik pautan ini, ya!