Kesihatan

Senarai Pemanis Buatan Yang Selamat Mengganti Gula

Sekiranya anda menjalani diet sihat atau anda menghidap diabetes, ada baiknya anda mengehadkan atau mengurangkan pengambilan gula anda. Sekiranya anda ingin terus makan makanan atau minuman dengan rasa manis, anda boleh mencuba pemanis buatan yang selamat.

Beberapa pemanis tiruan mendakwa digunakan sebagai pengganti gula dan mempunyai kalori rendah. Di mana kalori rendah disyorkan untuk pesakit kencing manis atau bagi mereka yang menjalani diet sihat. Jadi apa pemanis buatan yang selamat?

Kenali pemanis buatan yang selamat untuk kesihatan

Pemanis buatan adalah pengganti gula sintetik, yang berasal dari bahan kimia yang diproses. Beberapa jenis pemanis tiruan yang dijual bebas menyatakan jumlah kalori kecil atau hampir mendekati sifar, sehingga dianggap selamat untuk kesihatan, kerana tidak memberi kesan pada kadar gula darah.

Walaupun rendah kalori, rasanya masih manis seperti gula, malah ada yang manis.

Pemanis tiruan apa yang selamat dimakan?

Terdapat lima pemanis buatan yang telah disetujui untuk digunakan oleh Pentadbiran Makanan dan Dadah Amerika Syarikat atau FDA, iaitu:

 • Saccharin
 • Kalium Acesulfame
 • Aspartame
 • Nama Neot
 • Sukrosa

Sementara di Indonesia, jenis pemanis buatan yang dibenarkan oleh BPOM adalah sama dengan FDA. Walau bagaimanapun, satu jenis lain ditambahkan, iaitu siklamat. Ia boleh menjadi asid siklamat, kalsium siklamat dan natrium siklamat.

Berikut adalah penjelasan lengkap mengenai setiap jenis pemanis tiruan.

Jenis pemanis buatan yang selamat untuk dimakan di Indonesia

1. Saccharin

Saccharin adalah pemanis buatan yang tidak berkhasiat yang digunakan sebagai pengganti gula, dengan rasa 200 hingga 700 kali lebih manis daripada gula, tetapi tidak ada kalori.

Penggunaannya menimbulkan kontroversi pada awal 1970-an, ketika satu kajian menunjukkan bahawa sakarin dikaitkan dengan perkembangan barah pundi kencing dalam percubaan tikus.

Oleh kerana itu, sakarin diberi label peringatan untuk digunakan. Selepas itu, lebih daripada 30 kajian cuba mendedahkan kesan sakarin pada manusia. Hasilnya, apa yang berlaku dalam kajian menggunakan tikus dianggap tidak relevan pada manusia.

2. Kalium acesulfame

Pemanis buatan ini mempunyai rasa manis kira-kira 200 kali lebih banyak daripada gula. Selalunya digunakan dalam makanan, kecuali daging dan ayam.

Pemanis buatan ini tahan panas, sehingga dapat digunakan dalam makanan yang diproses menggunakan suhu tinggi. Lebih daripada 90 kajian menyokong keselamatannya.

3. Aspartame

Selain memiliki izin pengedaran sebagai pemanis buatan yang selamat untuk kesihatan, aspartam juga dikategorikan sebagai pemanis berkhasiat. Ia 200 kali lebih manis daripada gula biasa.

Penggunaan aspartam sebagai pengganti gula secara amnya dianggap selamat. Walau bagaimanapun, sesetengah orang dengan keadaan tertentu akan mengalami kesukaran untuk mencernanya. Seperti orang dengan fenilketonuria penyakit yang jarang berlaku (gangguan genetik).

4. Neotame

Neotame adalah pemanis buatan dengan rasa 7,000 hingga 13,000 kali lebih manis daripada gula biasa. Biasanya digunakan dalam makanan yang diproses pada suhu tinggi, kerana neotame adalah pemanis buatan yang tahan panas.

Lebih daripada 113 kajian dilakukan terhadap haiwan dan manusia dilakukan untuk mengetahui kemungkinan kesan sampingan penggunaannya.

5. Sukrosa

Sucralose adalah salah satu pemanis buatan dengan rasa 600 kali lebih manis daripada gula. Untuk memastikan keselamatannya, lebih daripada 110 kajian telah dilakukan.

Kini sucralose telah digunakan untuk membumbui pelbagai produk. Bermula dari minuman, gula-gula getah, gelatin hingga roti bakar.

6. Cyclamate

Di Indonesia, cyclamate adalah salah satu pemanis buatan yang dibenarkan oleh BPOM. Cyclamate biasanya dicampur dengan sakarin dan 30 hingga 50 kali lebih manis daripada gula biasa.

Sejauh manakah pemanis tiruan ini selamat?

Pemanis buatan selamat untuk dimakan, tentu saja, bergantung pada jumlah yang digunakan. Setiap pemanis ini mempunyai had pengambilan harian, seperti:

 • Saccharin: 15 mg / kg sehari
 • Kalium Acesulfame: 15mg / kg sehari
 • Aspartame: 50 mg / kg sehari
 • Neotame: 0.3 mg / kg sehari
 • Sucralos: 5 mg / kg sehari
 • Cyclamate: 11 mg / kg sehari

Sekiranya anda mengambil lebih daripada had yang telah ditentukan, kesan sampingan mungkin berlaku. Yang pasti, jika anda ingin menggunakan pemanis buatan yang selamat, anda harus berjumpa dengan doktor terlebih dahulu.

Demikianlah penjelasan mengenai pemanis buatan yang selamat untuk dimakan bagi orang yang sedang menjalani diet atau untuk orang yang menghidap diabetes.

Ada pertanyaan lebih lanjut mengenai penggunaan gula atau diabetes? Sila berbual dengan doktor kami melalui Doktor Baik 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!