Kesihatan

Jenis Diabetes dan Gejala

Diabetes adalah keadaan perubatan yang dicirikan oleh kadar gula dalam darah yang tinggi. Gejala diabetes yang timbul boleh berbeza-beza bergantung pada jenisnya.

Setakat ini kita mengetahui 2 jenis diabetes, iaitu diabetes jenis 1 dan jenis 2.

Baiklah, untuk memahami secara mendalam mengenai jenis dan gejala diabetes, mari kita lihat penjelasan berikut.

Apa itu diabetes?

Menurut WHO, diabetes adalah penyakit kronik yang berlaku apabila pankreas tidak menghasilkan insulin atau ketika tubuh tidak dapat menggunakan insulin yang dihasilkannya secara berkesan.

Hiperglikemia atau peningkatan kadar gula dalam darah adalah kesan umum diabetes yang tidak terkawal dan dari masa ke masa boleh menyebabkan kerosakan serius pada sistem tubuh.

Kenali glukosa dan insulin

Diabetes boleh berlaku kerana tahap glukosa yang tinggi dalam darah. Glukosa adalah sumber tenaga utama dalam badan. Tahap gula yang terlalu tinggi boleh membahayakan kesihatan.

Tahap gula dalam darah kita diatur oleh hormon yang disebut insulin. Insulin sendiri dihasilkan oleh pankreas.

Pada penderita diabetes, pankreas tidak dapat menghasilkan atau memproses insulin dengan betul. Kesannya, kadar gula tidak terkawal dan menyebabkan kadar gula tinggi.

Ketahui jenis diabetes

Pembahagian jenis diabetes adalah berdasarkan sebab, perbezaan usia penderita dan gejala. Terdapat tiga jenis diabetes utama, iaitu diabetes jenis 1, jenis 2 dan diabetes kehamilan.

Mungkin anda akan tertanya-tanya, mengapa tidak ada diabetes jenis kering dan basah? Atau tertanya-tanya, seperti apa gejala diabetes kering dan basah?

Istilah diabetes kering dan basah sering digunakan di Indonesia. Tetapi istilah itu tidak ada dalam dunia perubatan. Istilah ini digunakan untuk menggambarkan keadaan ketika pesakit diabetes mengalami kecederaan.

Sekiranya luka sembuh lebih cepat, ia disebut gejala diabetes kering. Sekiranya luka memerlukan waktu lebih lama untuk sembuh, ia akan disebut diabetes basah. Tetapi sekali lagi, istilah jenis atau gejala diabetes kering dan basah tidak ada di dunia perubatan.

Agar anda tidak salah faham, berikut adalah penjelasan lengkap mengenai jenis diabetes yang terdapat di dunia perubatan secara umum.

Diabetes jenis 1

Diabetes jenis ini biasanya berlaku dan dikesan pada kanak-kanak dan remaja. Walaupun penyebab utamanya tidak diketahui, diabetes jenis 1 dianggap mempunyai kaitan genetik.

Pada pesakit diabetes jenis 1, pankreas menghasilkan sedikit atau tidak ada insulin. Diabetes jenis ini juga merupakan penyakit autoimun kerana sistem imun menyerang sel-sel di pankreas.

Walaupun sering dijumpai pada kanak-kanak kecil, diabetes jenis ini juga dapat berkembang ketika dewasa. Sehingga kini, tidak ada penawar untuk diabetes jenis 1 sepenuhnya.

Diabetes jenis 2

Jenis ini adalah yang paling biasa dan paling sering diketahui oleh orang ramai. Diabetes jenis 2 juga dikenali sebagai diabetes mellitus.

Sekiranya jenis 1 lebih disebabkan oleh faktor genetik, diabetes mellitus berlaku kerana diet dan gaya hidup yang tidak sihat. Pada pesakit diabetes mellitus, pankreas masih menghasilkan insulin dengan baik.

Malangnya, badan menjadi tahan dan tidak bertindak balas terhadap hormon ini. Akibatnya, kadar gula terkumpul dalam darah tanpa dapat diproses menjadi tenaga dan menyebabkan diabetes.

Kencing manis semasa mengandung

Diabetes jenis ini berlaku pada wanita hamil. Tahap gula darah tinggi semasa kehamilan berlaku kerana plasenta menghasilkan hormon yang menyekat pengeluaran insulin.

Diabetes jenis ini biasanya mula muncul antara kehamilan 24 dan 28 minggu. Sekiranya anda menghidap diabetes jenis ini, itu tidak bermakna anda menghidap diabetes sebelum dan selepas melahirkan.

Tetapi jika tidak ditangani dengan betul, diabetes jenis ini dapat meningkatkan risiko anda menghidap diabetes jenis 2. Atau bahkan meningkatkan risiko bayi anda menghidap diabetes dan risiko komplikasi kehamilan yang lain.

Gejala diabetes

Harap diperhatikan bahawa tanda-tanda atau tanda amaran keadaan ini boleh berlaku dengan begitu ringan sehingga seseorang tidak menyedarinya. Ini benar terutamanya untuk diabetes jenis 2.

Pada diabetes jenis 1, tanda atau simptom biasanya timbul lebih cepat, dalam beberapa hari atau beberapa minggu. Kedua-dua diabetes jenis 1 dan jenis 2 mempunyai ciri diabetes awal yang hampir sama.

Tanda atau ciri diabetes boleh merangkumi peningkatan rasa lapar dan merasa lebih letih, peningkatan kekerapan membuang air kecil dan peningkatan dahaga, mulut kering, kulit kering dan gatal, hingga penglihatan kabur.

Gejala awal diabetes mengikut jenis

Ciri-ciri diabetes pada peringkat awal, kedua-dua diabetes jenis 1 dan 2 mempunyai beberapa persamaan. Walau bagaimanapun, setiap jenis diabetes mempunyai gejala atau ciri yang lebih spesifik. Agar anda dapat memahaminya dengan lebih baik, berikut adalah penjelasan lebih lanjut yang perlu anda ketahui.

Gejala diabetes jenis 1

Setiap individu boleh mengalami gejala diabetes awal, yang kemudian boleh menjadi lebih teruk atau darurat. Berikut adalah beberapa gejala diabetes jenis 1, bermula dari gejala awal.

 • Haus yang melampau boleh menjadi gejala awal diabetes
 • Peningkatan rasa lapar, terutama selepas makan
 • Mulut kering
 • Sakit perut dan muntah
 • Peningkatan kekerapan membuang air kecil
 • Penurunan berat badan tanpa sebab yang jelas, walaupun diet anda normal dan anda berasa lapar sepanjang masa
 • Keletihan
 • Penglihatan kabur
 • Nafas menjadi berat (pernafasan kussmaul)
 • Jangkitan pada kulit, pundi kencing, dan vagina adalah gejala diabetes pada wanita
 • Mood berubah atau perubahan emosi juga gejala diabetes jenis 1
 • Mengompol pada waktu malam (untuk kanak-kanak)

Sekiranya gejala diabetes jenis 1 memasuki keadaan darurat, mereka akan menunjukkan sejumlah gejala seperti:

 • Gementar dan kebingungan
 • Nafas bertukar sangat pantas
 • Sakit perut
 • Nafas berbau
 • Kehilangan kesedaran, tetapi ini jarang berlaku

Gejala diabetes jenis 2

Dilaporkan dari Berita Perubatan Hari IniBerikut adalah beberapa tanda atau gejala diabetes jenis 2 yang perlu diperhatikan:

 • Kekerapan membuang air kecil meningkat, ketika glukosa tinggi, buah pinggang akan berusaha menyaring gula dengan menyaringnya keluar dari darah
 • Haus meningkat, ini berlaku kerana lebih kerap anda membuang air kecil, tubuh memerlukan cecair pengganti untuk mencegah dehidrasi
 • Selalu merasa lapar, ini berlaku kerana pesakit diabetes tidak mendapat cukup tenaga dari makanan yang mereka makan
 • Rasa letih, rasa letih ini adalah akibat kekurangan glukosa yang mengalir dari aliran darah ke sel-sel badan
 • Penglihatan kabur, kadar gula yang berlebihan dalam darah dapat merosakkan saluran darah kecil di mata
 • Luka memerlukan masa yang lama untuk sembuh, ini berlaku kerana kadar gula yang tinggi dapat menyebabkan kerosakan pada saraf dan saluran darah di dalam badan. Umumnya terjadi pada kaki, atau boleh disebut sebagai gejala diabetes pada kaki
 • Gejala diabetes di kaki dan tangan yang perlu diperhatikan adalah kesemutan, mati rasa, dan kesakitan. Tahap gula yang tinggi juga boleh menyebabkan peredaran darah terganggu
 • Munculnya tompok-tompok gelap pada kulit, terutama pada lipatan seperti leher, ketiak dan pangkal paha. Gejala diabetes jenis 2 dikenali sebagai acanthosis nigricans
 • Gatal dan jangkitan. Jangkitan ini cenderung terjadi di kawasan kulit yang lembap dan hangat seperti mulut, kawasan kemaluan, dan ketiak. Tanda-tanda yang muncul biasanya sensasi terbakar, kemerahan, dan sakit

Gejala diabetes pada wanita hamil atau kehamilan

Gejala diabetes pada wanita hamil atau kehamilan umumnya tidak dapat dilihat. Alias ​​tidak ada gejala khas yang boleh menjadi penanda. Wanita hamil yang mengalami usia kehamilan biasanya mengetahui tentang keadaan ini melalui pemeriksaan gula darah secara berkala.

Tetapi secara umum, anda boleh mengesyaki mengalami gejala diabetes pada wanita ini jika dia menunjukkan gejala awal seperti:

 • Keletihan
 • Penglihatan kabur
 • Haus yang berlebihan
 • Kerap membuang air kecil
 • Berdengkur

Sekiranya anda mengalami beberapa gejala diabetes di atas, ada baiknya segera menghubungi doktor anda. Kerana jika rawatan ditangguhkan, ia dapat menyebabkan berbagai komplikasi penyakit berbahaya.

Seperti simptom diabetes pada kaki. Gejala diabetes pada kaki, umumnya dalam bentuk mati rasa pada kaki (neuropati diabetes).

Keadaan lain yang perlu diperhatikan adalah masalah aliran darah yang menyebabkan luka di kaki sembuh lebih lama. Sekiranya gejala diabetes di kaki ini tidak dipantau oleh doktor, mereka boleh menjadi komplikasi.

Komplikasi gejala diabetes pada kaki boleh berupa jangkitan kulit dan tulang, jangkitan yang menyebabkan kematian tisu dan boleh menyebabkan kecacatan kaki.

Dalam kes terburuk, jangkitan yang berkembang tidak dapat dirawat dan doktor akan merawatnya dengan mengamputasi bahagian kaki.

Minuman dan makanan yang menyebabkan diabetes

Penting untuk diketahui bahawa terdapat beberapa minuman dan makanan penyebab diabetes yang dapat meningkatkan risiko keadaan ini, terutama diabetes jenis 2.

Sebilangan minuman dan makanan yang menyebabkan diabetes yang harus terhad kepada penggunaannya termasuk:

1. Makanan yang diproses dengan karbohidrat tinggi

Karbohidrat halus, seperti makanan yang dibuat dengan tepung putih, gula putih, atau beras putih, adalah makanan utuh yang tidak mengandungi serat penting, vitamin dan mineral yang sihat.

Untuk mengurangkan risiko diabetes, anda harus menghadkan pengambilan makanan yang dibuat dengan karbohidrat halus, seperti muffin, kek, keropok, dan pasta.

2. Minum dengan pemanis gula

Minuman dengan gula tambahan seperti soda atau teh manis dikaitkan dengan peningkatan risiko diabetes jenis 2. Sebaiknya hadkan pengambilan minuman dengan gula tambahan.

Akan lebih baik jika anda menjaga badan anda terhidrasi dengan mengambil lebih banyak air.

3. Makanan yang mengandungi lemak tepu dan trans

Makanan yang menyebabkan diabetes adalah makanan yang mengandungi lemak tepu dan lemak trans. Kedua-dua lemak tepu dan lemak trans dapat meningkatkan kadar kolesterol dalam darah. Kolesterol tinggi adalah faktor risiko diabetes jenis 2.

4. Daging merah dan diproses

Daging merah dan diproses juga merupakan makanan penyebab diabetes yang perlu dibatasi penggunaannya. Ini kerana daging merah dan daging merah yang diproses telah dikaitkan dengan diabetes jenis 2.

Beralih ke sumber protein lain dapat membantu meningkatkan kesihatan. Sebaliknya, perbanyakkan pengambilan sayur-sayuran.

Demikian penjelasan mengenai jenis diabetes dan gejala awalnya. Semoga dapat membantu anda lebih mengetahui tentang penyakit ini.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!