Kesihatan

Plasenta Previa

Plasenta previa boleh membahayakan kerana menyebabkan pendarahan berat semasa kehamilan dan kelahiran. Ya, ini kerana keadaan ini adalah keadaan ketika plasenta bayi merangkumi sebahagian atau seluruh serviks wanita hamil.

Plasenta adalah organ yang tumbuh di dalam lapisan rahim semasa kehamilan. Ia disambungkan ke tali pusat yang menjadikannya berfungsi sebagai pembawa nutrien dan oksigen ke janin di dalam rahim.

Baca juga: Orang Dewasa Mengambil Ubat Deworming? Jangan ragu, berikut adalah faedahnya

Apakah plasenta previa?

Plasenta previa boleh menyebabkan pendarahan berat semasa kehamilan. (Foto: boldsky.com)

Sekiranya plasenta previa adalah keadaan ketika plasenta berada di bawah rahim. Semasa mengandung, plasenta biasanya bergerak ketika rahim membentang dan tumbuh.

Semasa kehamilan berlangsung dan rahim membentang, plasenta biasanya bergerak ke atas rahim dan pada trimester ketiga ia sepatutnya berada di dekat bahagian atas rahim.

Posisi ini membolehkan serviks atau pintu masuk ke rahim di bahagian bawah atau jalan yang jelas untuk melahirkan. Walau bagaimanapun, jika plasenta melekat di bahagian bawah, ia boleh menyebabkan sebahagian atau seluruh serviks menjadi tertutup.

Plasenta previa berlaku apabila sebahagian atau seluruh plasenta menutupi serviks, yang merupakan bukaan ke rahim. Bayi akan bergerak dari rahim ke serviks dan melalui saluran kelahiran semasa kelahiran vagina.

Wanita hamil dengan keadaan ini biasanya disarankan untuk mengelakkan beberapa aktiviti yang boleh menyebabkan kontraksi.

Sebahagian daripada mereka, seperti melakukan hubungan seks, douching atau mencuci vagina dengan larutan khas, menggunakan tampon, atau melakukan aktiviti yang meningkatkan pendarahan.

Jenis keadaan plasenta previa yang perlu diketahui

Terdapat empat jenis plasenta previa yang perlu diketahui, mulai dari kecil hingga utama. Setiap jenis ini akan mempunyai kesan tersendiri yang menentukan sama ada seorang ibu dapat melahirkan secara normal atau memerlukan kelahiran caesar.

Rawatan juga akan berdasarkan jenis yang anda ada. Nah, beberapa jenis yang boleh berlaku pada wanita hamil, termasuk:

Plasenta separa atau separa previa

Jenis plasenta previa ini adalah yang paling biasa di mana plasenta sebahagiannya akan menutupi bukaan serviks. Biasanya, kelahiran faraj atau kelahiran masih boleh berlaku.

Previa plasenta rendah

Untuk jenis ini, biasanya akan bermula pada awal hingga pertengahan kehamilan. Plasenta diposisikan di pinggir serviks, tetapi kemungkinan melahirkan bayi biasanya masih ada.

Plainenta marginal previa

Plasenta jenis ini mula tumbuh di bahagian bawah rahim dan biasanya akan menekan serviks tetapi tidak menutupnya. Kerana margin plasenta menyentuh pembukaan dalaman serviks, pertindihan semasa persalinan boleh menyebabkan pendarahan ringan.

Jumlah previa plasenta

Total plasenta previa adalah keadaan apabila plasenta meliputi seluruh serviks, menjadikannya salah satu jenis yang paling serius. Bahagian caesar biasanya sangat digalakkan kerana dalam kes yang teruk boleh menyebabkan bayi dilahirkan sebelum waktunya.

Dalam semua jenis ini, pendarahan berat atau tidak terkawal mungkin berlaku. Oleh itu, wanita hamil pada amnya memerlukan pembedahan caesar kecemasan untuk melindungi ibu dan bayi dalam kandungan.

Apa yang menyebabkan plasenta previa?

Sehingga kini, tidak jelas apa yang boleh menyebabkan salah satu gangguan plasenta ini. Ini kerana keadaan ini hanya dapat dikesan ketika kehamilan berlaku, walaupun baru beberapa minggu.

Plasenta itu sendiri hanya terbentuk ketika seorang wanita hamil. Sebelum mengandung, tiub yang menghubungkan nutrien dari ibu ke janin tidak dapat dikesan.

Siapa yang lebih berisiko terkena plasenta previa?

Walaupun penyebabnya tidak diketahui, ada beberapa perkara yang boleh meningkatkan risiko menghidap keadaan ini. Sebilangan wanita lebih rentan terhadap gangguan tersebut, termasuk:

 • Telah melahirkan.
 • Mengalami parut pada rahim, seperti dari pembedahan sebelumnya, termasuk pembedahan caesar, penyingkiran fibroid rahim, serta pelebaran dan penyembuhan.
 • Mempunyai plasenta previa pada kehamilan sebelumnya.
 • Mengandung lebih dari satu janin (kembar).
 • 35 tahun ke atas.
 • Asap.

Apakah tanda dan gejala plasenta previa?

Dilaporkan dari Healthline, gejala utama masalah ini adalah pendarahan ringan yang muncul secara tiba-tiba tanpa rasa sakit. Selain itu, beberapa wanita juga dapat mengalami gejala lain, seperti kontraksi.

Tanda-tanda lain dari plasenta previa termasuk sakit kram atau tajam, pendarahan semasa persetubuhan, dan pendarahan pada separuh kedua kehamilan.

Wanita yang didiagnosis pada awal kehamilan biasanya pulih. Semasa rahim tumbuh, ini dapat meningkatkan jarak antara serviks dan plasenta.

Oleh itu, semakin banyak plasenta menutupi serviks dan kemudian semasa kehamilan ia tetap berada di atas serviks, semakin kecil kemungkinannya untuk sembuh.

Tanda-tanda plasenta previa ini dapat terjadi pada beberapa wanita yang mengalami parut pada rahim akibat pembedahan sebelumnya.

Oleh itu, sebelum gejala mengganggu anda dan keadaannya bertambah buruk oleh faktor risiko, anda harus segera berjumpa doktor. Biasanya, doktor akan melakukan pemeriksaan lebih lanjut untuk menentukan sebab dan faktor risiko lain yang boleh mencetuskan keadaan ini.

Apa kemungkinan komplikasi plasenta previa?

Semasa bersalin, serviks terbuka untuk membolehkan bayi bergerak ke saluran vagina sebagai persediaan untuk kelahiran. Sekiranya plasenta berada di depan serviks, ia akan mula terpisah ketika serviks terbuka menyebabkan pendarahan dalaman.

Sekiranya ini berlaku, kemungkinan pembedahan caesar kecemasan akan dilakukan. Pembedahan caesar kecemasan sangat diperlukan kerana jika tidak, ia boleh menyebabkan bayi dilahirkan sebelum waktunya atau membahayakan ibu akibat pendarahan.

Kelahiran faraj atau faraj membawa terlalu banyak risiko kepada bayi ibu. Ini kerana boleh menyebabkan pendarahan berat semasa bersalin, bersalin, atau setelah beberapa jam pertama kelahiran.

Baca juga: Memantau Perkembangan Janin di rahim oleh Trimester

Cara mengatasi dan merawat plasenta previa?

Terdapat dua cara menangani keadaan ini, iaitu rawatan di doktor dan rawatan bebas di rumah.

Rawatan plasenta previa di doktor

Doktor biasanya akan melakukan beberapa pemeriksaan untuk menentukan hasil diagnosis pasti keadaan ini. Nah, tanda-tanda pertama secara amnya akan muncul semasa imbasan ultrasound 20 minggu rutin,

Gejala atau tanda awal ini tidak semestinya menimbulkan kebimbangan kerana plasenta sering kali lebih rendah di rahim semasa awal kehamilan. Plasenta membetulkannya sendiri dan hanya 10 peratus kes berlanjutan untuk menyelesaikan previa plasenta.

Sekiranya anda mengalami pendarahan pada separuh kedua kehamilan anda, doktor anda akan memantau kedudukan plasenta dengan menggunakan beberapa kaedah pemeriksaan. Baiklah, memeriksa keadaan ini, termasuk yang berikut:

Ultrasound transvaginal

Semasa pemeriksaan ini, doktor akan meletakkan siasatan di dalam faraj untuk memberi gambaran mengenai bahagian dalam saluran vagina dan juga serviks. Kaedah ini lebih disukai kerana ia adalah yang paling tepat.

Ultrasound transabdominal

Doktor akan meletakkan gel di perut dan menggerakkan unit tangan yang dipanggil transduser di sekitar perut untuk melihat organ pelvis. Gelombang suara yang dihasilkan akan membuat gambar supaya doktor dapat melihat dengan jelas.

MRI atau pengimejan resonans magnetik

Salah satu alat yang boleh digunakan untuk memeriksa keadaan rahim pada wanita hamil adalah MRI. Imbasan dengan alat pengimejan ini akan membantu menentukan dengan jelas lokasi plasenta di perut.

Cara merawat plasenta previa secara semula jadi di rumah

Sekiranya didiagnosis menghidap penyakit ini, beberapa strategi perlu dilakukan kerana boleh menimbulkan kebimbangan terhadap diri sendiri dan keluarga. Nah, strategi yang boleh dilakukan untuk membantu ini, termasuk yang berikut:

Ketahui mengenai keadaan plasenta previa

Salah satu perkara yang paling penting dan perlu diketahui untuk mengatasi keadaan ini adalah mempelajari pelbagai maklumat yang diperlukan.

Mempunyai maklumat mengenai keadaan ini dapat membantu meredakan ketakutan akan apa yang mungkin berlaku di masa depan. Juga berbincang dengan doktor dan pakar perubatan untuk rawatan selanjutnya.

Bersedia untuk pembedahan caesar

Plasenta previa akan menyebabkan anda tidak dapat melahirkan secara normal kerana boleh memperburuk keadaan badan. Oleh itu, sangat penting untuk mempersiapkan pembedahan caesar yang boleh dilakukan pada bila-bila masa.

Sentiasa ingat bahawa kesihatan diri dan bayi anda lebih penting daripada kaedah melahirkan.

Rehat seboleh mungkin

Bagi wanita hamil yang mempunyai keadaan ini, sangat mustahak untuk mendapatkan lebih banyak rehat dan menenangkan fikiran sebelum waktu bersalin tiba.

Ibu boleh mula merancang ketibaan bayi dan membaca lebih banyak maklumat mengenai penjagaan bayi baru lahir dan keperluan lain yang perlu disediakan.

Jaga diri anda

Jaga kesihatan anda sendiri dengan sebaik mungkin dan lakukan perkara yang dapat menggembirakan anda sementara menunggu persalinan tiba.

Anda boleh membaca buku yang bagus, mendengar muzik, atau meminta nasihat sokongan daripada keluarga anda mengenai kelahiran anak dan cara menjaga bayi anda.

Sebelum pendarahan berlaku, tanyakan kepada doktor anda mengenai had pra-temu janji. Walau bagaimanapun, jika janji ditangguhkan maka tanyakan aktiviti apa yang harus dielakkan. Beritahu keluarga untuk mengingati maklumat penting mengenai proses kelahiran.

Nah, setelah melakukan pelbagai perkara di atas, anda dapat merasa sedikit lega jika pendarahan berlaku pada bila-bila masa. Sekiranya usia kehamilan telah memasuki masa kelahiran bayi dan pendarahan bermula, segera hubungi doktor untuk mendapatkan rawatan selanjutnya.

Doktor akan segera menindaklanjuti kes tersebut dengan melihat simptom dan betapa teruknya pendarahan yang berlaku. Inilah yang kemudian menentukan kaedah penyampaian yang paling tepat untuk dilakukan.

Apa ubat yang biasa digunakan untuk plasenta previa?

Rawatan untuk keadaan ini juga terbahagi kepada dua, iaitu rawatan perubatan dan semula jadi.

Ubat plasenta previa di farmasi

Petikan Klinik Mayo, Tidak ada ubat atau perawatan khusus untuk menyembuhkan plasenta previa. Apa yang boleh dilakukan adalah mengatasi pendarahan yang disebabkan oleh keadaan ini.

Penanganan tidak boleh sewenang-wenangnya, tetapi perhatikan keparahan pendarahan itu sendiri, seperti:

Plasenta previa tanpa pendarahan

Untuk kes plasenta previa tanpa pendarahan atau pendarahan minimum, doktor biasanya akan mengesyorkan untuk berehat lebih banyak. Wanita hamil dengan keadaan ini harus berehat sebisa mungkin dan hanya berdiri atau duduk apabila benar-benar diperlukan.

Bukan hanya itu, doktor biasanya juga mengesyorkan agar tidak melakukan hubungan seksual dan tidak melakukan senaman berat terlebih dahulu. Sekiranya pendarahan berlaku, segera dapatkan rawatan perubatan secepat mungkin.

Pendarahan berat

Berbeza dengan pendarahan minimum, untuk keadaan ini wanita hamil biasanya memerlukan rehat di hospital di bawah pengawasan doktor. Selain itu, pemindahan darah juga mungkin diperlukan bergantung pada jumlah darah yang hilang akibat pendarahan.

Wanita hamil juga disarankan untuk mengambil ubat preskripsi untuk mengelakkan persalinan pramatang. Sekiranya berlaku pendarahan berat, doktor mencadangkan kelahiran caesar atau lebih baik selepas 36 minggu.

Sekiranya pembedahan caesar diperlukan, bayi mungkin diberi suntikan kortikosteroid untuk mempercepat pertumbuhan paru-parunya.

Pendarahan yang tidak terkawal

Selain pendarahan berat, jenis lain yang boleh membahayakan wanita hamil dan bayi mereka adalah pendarahan yang tidak terkawal. Dalam kes pendarahan yang tidak terkawal, kelahiran caesar sangat disyorkan.

Dalam kes ini, doktor tidak mengesyorkan kelahiran vagina kerana ia boleh menyebabkan masalah yang lebih serius bagi ibu dan bayi. Pengawasan dari doktor juga akan selalu dilakukan untuk memastikan keadaannya tetap stabil.

Ubat semula jadi untuk plasenta previa

Tidak ada ubat semula jadi yang dapat digunakan untuk menyokong pemulihan. Walaupun begitu, menurut Persatuan Kehamilan Amerika, Terdapat beberapa ramuan herba yang berguna untuk menguatkan kehamilan, seperti:

 • Bawang putih
 • Rimpang halia
 • daun raspberry
 • Daun pudina
 • Chamomile
 • Ginseng

Apakah makanan dan pantang larang bagi orang yang menghidap plasenta previa?

Plasenta previa adalah keadaan yang tidak dipengaruhi oleh makanan. Jadi, tidak ada makanan tertentu yang harus dielakkan.

Seseorang yang mempunyai keadaan ini harus terus makan makanan yang disyorkan untuk wanita hamil secara umum, seperti pengambilan asid folik yang tinggi.

Bagaimana cara mencegah plasenta previa?

Tidak ada yang dapat dilakukan untuk mengelakkan keadaan ini. Ini kerana keadaan ini berlaku semasa kehamilan dan tidak dapat dikesan lebih awal. Perkara yang boleh dilakukan adalah dengan segera memeriksa diri anda apabila anda mengalami gejala yang membawa kepada keadaan ini.

Rawatan yang tepat dan pantas dapat mengurangkan komplikasi serius. Sekiranya terlambat, tidak mustahil keadaan akan bertambah buruk dan membahayakan janin.

Plasenta previa atau gangguan plasenta?

Masih banyak orang yang berpendapat bahawa plasenta previa dan gangguan plasenta adalah perkara yang sama. Ini kerana kedua-duanya adalah gangguan pada plasenta semasa kehamilan.

Sekiranya plasenta previa adalah keadaan ketika plasenta berada di bawah rahim, maka gangguan plasenta adalah keadaan yang berbeza.

Gangguan plasenta adalah keadaan yang boleh dianggap berbahaya bagi janin, kerana sebahagian atau seluruh plasenta berpisah dari dinding rahim. Kesannya, janin tidak dapat memperoleh pengambilan nutrien. Ini akan mempengaruhi proses pertumbuhan dan perkembangan.

Untuk memastikan seseorang mempunyai plasenta previa atau gangguan plasenta, perlu dilakukan pemeriksaan di hospital. Kerana, tanda-tanda plasenta previa dan gangguan plasenta sering dirasakan hampir serupa.

Kedudukan tidur untuk plasenta previa

Wanita hamil yang mengalami keadaan ini sangat disarankan untuk menyesuaikan kedudukan tidur mereka. Ini bertujuan untuk menjaga kehamilan agar tidak membahayakan keadaan janin. Kedudukan tidur untuk plasenta previa termasuk:

 • Samping: mengikut Yayasan Tidur Nasional, Kedudukan ini dapat membantu mengoptimumkan aliran darah di dalam badan. Anda boleh menekuk lutut dengan merangkul bantal di tengah untuk lebih selesa.
 • Makan dengan baji: Posisi tidur plasenta previa bertujuan untuk mengurangkan tekanan pada rahim. Caranya ialah tidur di punggung dengan bantal di bawah pelvis anda.

Larangan wanita hamil dengan plasenta previa

Tidak ada sekatan diet khas untuk keadaan ini. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa larangan pada wanita hamil dengan plasenta previa yang mesti dipertimbangkan agar keadaan mereka tidak bertambah buruk. Beberapa larangan untuk wanita hamil dengan plasenta previa termasuk:

 • Melakukan hubungan seks: Proses penembusan dalam hubungan seksual dapat memperburuk pendarahan yang telah berlaku.
 • Sukan: Pergerakan berat dapat memberi tekanan pada janin. Ini boleh menyebabkan pendarahan berat.
 • Perjalanan panjang: Pergi ke tempat yang sangat jauh tidak digalakkan untuk wanita hamil yang mengalami gangguan tertentu, terutama sebelum bersalin. Keletihan boleh mencetuskan pendarahan pada wanita hamil.
 • Memaksa penghantaran biasa: Dalam kes-kes tertentu, seperti plasenta previa totalis, kelahiran vagina sukar dilakukan, jika tidak mustahil. Bahagian caesar adalah satu-satunya penyelesaian.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!