Kesihatan

Lelaki Mesti Tahu! Ini Menyebabkan Zakar Gatal Yang Membuat Anda Tidak Berkeyakinan

Terdapat pelbagai penyebab zakar gatal yang boleh menimpa lelaki. Gatal ini boleh berlaku dengan atau tanpa gejala lain seperti radang, bengkak atau nanah.

Zakar gatal, sama ada disebabkan oleh penyakit berjangkit atau tidak, berisiko mengganggu aktiviti harian. Gatal juga boleh terjadi pada seluruh permukaan zakar atau boleh terjadi pada satu bahagian tertentu, seperti pada batang atau di hujung zakar.

Faktor penyebab zakar gatal

Dikumpulkan dari pelbagai sumber, berikut adalah penyebab zakar gatal yang harus anda ketahui:

Jangkitan Candida

Jangkitan ini disebabkan oleh jamur Candida, terutamanya Candida albicans. Biasanya penyakit ini menyerang wanita, tetapi lelaki boleh terkena, anda tahu.

Apabila penyakit ini menyerang, zakar boleh meradang dan gatal di kepala. Dalam beberapa kes, ruam dengan tompok-tompok putih dan cairan tebal dapat dijumpai pada kulit, gatal-gatal berlaku.

Ketuat kemaluan

Penyakit ini sangat berjangkit dan menyebabkan daging tumbuh di kawasan genital atau dubur. Penyakit ini adalah salah satu daripada banyak penyakit kelamin yang sering berlaku.

Ketuat genital juga merupakan salah satu penyebab zakar gatal. Ketuat yang tumbuh di batang atau kepala zakar kadang-kadang juga menyebabkan pendarahan.

penyakit kudis

Kudis boleh terjadi apabila kutu memasuki permukaan kulit. Kutu yang menyebabkan penyakit ini adalah sarcoptes scabiei.

Kudis boleh berlaku di mana sahaja badan, termasuk zakar, dan menyebabkan gatal. Kudis yang muncul pada zakar akan kelihatan seperti lebam kecil pada batang.

Hubungi dermatitis

Dermatitis kontak berlaku apabila kulit bersentuhan dengan sesuatu yang menyebabkan reaksi alergi. Apabila berlaku pada zakar, ia mungkin disebabkan oleh penggunaan kondom lateks.

Keadaan ini boleh menyebabkan gatal dan lebam pada zakar.

Herpes genital

Herpes genital atau herpes genital adalah penyakit kelamin yang biasa dan boleh menyebabkan kesakitan di kawasan genital.

Sebilangan orang mengalami penyakit ini tanpa sebarang gejala. Nah, mereka yang mengalami gejala pada amnya akan mengalami gatal, termasuk pada zakar.

Ekzema

Ekzema adalah penyakit yang boleh menyebabkan kulit kering, meradang dan gatal. Ekzema juga boleh berlaku pada zakar, terutama pada batang.

penyakit balanitis

Balanitis adalah keradangan kepala zakar yang disebabkan oleh jangkitan atau penyebab lain. Balanitis boleh menjadi sangat tidak selesa, tetapi biasanya bukan masalah yang serius.

Balanitis boleh menjadi salah satu penyebab zakar gatal. Gejala lain dari penyakit ini adalah bau busuk yang berasal dari zakar, bengkak dan sakit ketika membuang air kecil.

Lichen planus dan psoriasis

Lichen planus adalah keadaan keradangan yang mempengaruhi rambut, kuku dan kulit, termasuk kulit zakar. Keadaan ini boleh menyebabkan gatal, lebam dengan hujung rata.

Manakala psoriasis adalah keadaan kulit yang kronik yang boleh menyerang zakar. Sel kulit akan tumbuh dengan cepat dalam keadaan ini, menyebabkan pengumpulan sel kulit di permukaan kulit.

Psoriasis boleh menyebabkan zakar gatal dan kulit kelihatan bersisik dan merah.

Rambut yang tumbuh secara terbalik

Pertumbuhan rambut yang terbalik boleh menjadi penyebab zakar gatal. Keadaan pertumbuhan ini biasanya berlaku di kawasan rambut kemaluan di pangkal atau batang zakar.

Pertumbuhan rambut ini berlaku apabila hujung rambut membengkok dan tumbuh kembali ke arah kulit, atau tumbuh ke folikel rambut itu sendiri. Apabila ini berlaku, anda akan merasa gatal dan lebam merah.

Demikianlah tinjauan mengenai beberapa faktor yang menyebabkan zakar gatal. Sekiranya gatal tidak hilang dan bertambah teruk, berjumpa doktor dengan segera!

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!