Kesihatan

Cara Mengira Usia Gestational yang Mesti Tahu Ibu

Ingin berjumpa doktor mengenai cara mengira usia kehamilan? Sila berbual terus dengan doktor kami dalam ciri Kesihatan dalam aplikasi Grab. Atau terus klik di sini untuk berbual dengan doktor.

Cara mengira usia kehamilan sebenarnya cukup mudah, tetapi ternyata masih banyak ibu yang tidak mengetahuinya. Sebenarnya, pengetahuan mengenai usia kehamilan sangat penting.

Walaupun harus diakui bahawa agak sukar untuk menentukan usia kehamilan dengan tepat, kerana tidak dapat mengetahui kapan persenyawaan berlaku. Namun, anda tidak perlu risau, ada beberapa cara untuk mengetahui usia kehamilan yang boleh anda lakukan.

Baca juga: Ketahui Lebih Lanjut, Ini Menyebabkan Sakit Perut Kiri

Cara mengira kehamilan awal

Mempunyai bayi adalah keinginan besar bagi banyak pasangan yang sudah berkahwin. Cara mengira kehamilan awal juga sangat penting.

Biasanya permulaan kehamilan dapat diketahui dengan tarikh akhir haid anda. Terdapat beberapa cara yang berbeza untuk mengira tarikh jatuh tempo yang juga dapat digunakan sebagai cara untuk mengira permulaan kehamilan, ini termasuk:

 • Tarikh pembuahan atau ovulasi
 • Tarikh haid terakhir
 • Pengukuran dibuat dengan ultrasound
 • Tarikh pindah (jika anda menjalani persenyawaan in vitro)

Sebilangan besar kehamilan berlangsung sekitar 40 minggu (atau 38 minggu sejak pembuahan). Oleh itu, kaedah terbaik untuk menganggarkan tarikh akhir adalah dengan mengira 40 minggu, atau 280 hari, dari hari pertama haid terakhir anda.

Trimester kehamilan

Tempoh kehamilan itu sendiri mempunyai segmen 3 bulan yang dikenali sebagai trimester. Mengetahui trimester kehamilan adalah kaedah mudah untuk mengira bulan kehamilan.

Berikut adalah trimester kehamilan yang perlu anda ketahui.

 • Trimester pertama: Ia berlangsung dari minggu pertama hingga minggu ke-13
 • Trimester kedua: Berlanjutan dari minggu ke 14 hingga minggu ke-28
 • Trimester ketiga: Berlanjutan dari minggu ke-29 sehingga anda melahirkan anak anda

Mengetahui trimester kehamilan bukan sahaja dapat digunakan sebagai cara untuk mengira bulan kehamilan, tetapi juga dapat membantu anda mengetahui perubahan yang dapat anda alami semasa hamil.

Hari pertama haid terakhir (LMP)

Kaedah mengira usia kehamilan hingga hari pertama haid terakhir adalah kaedah yang paling popular digunakan.

Kaedah mengira minggu kehamilan ini menggunakan Kaedah yang memfokuskan pada tarikh haid terakhir dan dianggap sebagai hari pertama kehamilan.

Secara amnya, Moms akan melalui kehamilan sekitar 280 hari atau 40 minggu dari HPHT.

Cara mengira minggu kehamilan cukup mudah dan anda boleh melakukannya sendiri di rumah.

Bukan hanya itu, kaedah mengira minggu kehamilan juga dapat dimulakan sebaik sahaja anda mengira tarikh jatuh tempo berdasarkan haid terakhir yang anda alami.

Yang perlu anda ketahui ialah mengira tarikh akhir akan lebih mudah jika anda mempunyai kitaran haid 28 hari.

Cara mengira usia kehamilan dengan formula naegele

Bagi ibu yang mempunyai kitaran haid 28 hari biasa, menggunakan formula Naegele adalah cadangan yang baik untuk mengira usia kehamilan.

Cara mengira dengan formula Naegele juga cukup mudah, seperti:

 • Tetapkan tarikh HPHT
 • Tambah tujuh hari
 • Kurangkan tiga bulan
 • Tukar satu tahun ke depan

Contohnya, jika HPHT anda jatuh pada 1 November 2017:

 • 1 November 2017 + 7 hari = 8 November 2017
 • 8 November 2017 - 3 bulan = 8 Ogos 2017
 • Tambah satu tahun ke depan = 8 Ogos 2018

Berdasarkan formula ini, anggaran hari kelahiran akan jatuh pada 8 Ogos 2018. Malangnya, kelemahan formula naegele ini adalah bahawa ia tidak dapat digunakan pada ibu yang mempunyai kitaran haid yang tidak teratur.

Memetik dari laman haibunda.com, Dr Finekri Abidin, SpOg (K) mengatakan bahawa menjalani kitaran haid yang teratur adalah sangat penting. Kitaran berkala akan memberi kesan dalam mengira usia kehamilan mengikut HPHT.

Kerana jika anda mengalami kitaran haid yang tidak teratur, sukar untuk menggunakan HPHT sebagai penanda aras untuk mengira usia kehamilan.

Cara mengira HPL

Cara mengira HPL (anggaran ulang tahun) juga dapat diketahui melalui HPTP. Sekiranya anda mempunyai kitaran haid 28 hari biasa, anda boleh menggunakan formula Naegele untuk pengiraan HPTP yang dijelaskan sebelumnya.

Gunakan formula parikh jika kitaran haid tidak teratur

Sebilangan wanita mengalami kitaran haid yang tidak teratur. Sekiranya anda mengalami kitaran haid yang tidak teratur, cara untuk mengira HPL yang boleh anda lakukan adalah dengan menggunakan formula parikh.

Rumus tarikh: HPTP + 9 bulan + (panjang kitaran haid - 21 hari)

Contohnya, jika HPTP anda adalah 1 Januari 2019 dengan kitaran haid 35 hari, maka 1 Januari 2019 + 9 bulan = 1 Oktober 2019. Kemudian hasilnya ditambahkan sebanyak 35 hari dan kemudian dikurangi dengan 21 hari. Jadi HPL yang anda miliki adalah 1 Oktober 2019 + 14 hari = 15 Oktober 2019.

Pengiraan HPL itu sendiri mungkin tidak tepat, kerana kehamilan dapat berlangsung cepat atau lambat. Oleh itu, untuk mendapatkan keputusan yang tepat, masih perlu dilakukan pemeriksaan oleh doktor.

Fundus rahim

Cara mengira HPL juga boleh dilakukan dengan mengukur ketinggian fundus. Bidan atau doktor juga dapat mengukur ketinggian fundus semasa pemeriksaan pranatal.

Fundus rahim adalah titik tertinggi rahim. Ia akan tumbuh pada tahap yang dapat diramalkan semasa kehamilan anda semakin meningkat.

Selepas 20 minggu, ketinggian asas dalam sentimeter biasanya sama dengan minggu kehamilan. Sebagai contoh, pada usia kehamilan 21 minggu, ketinggian asas mestilah sekitar 21 cm (10 inci).

Walau bagaimanapun, kadang-kadang ketinggian fundal tidak sepadan dengan sempurna, sedikit variasi atau perbezaan adalah normal, tetapi jika ukurannya terlalu besar atau lebih kecil dari yang diharapkan, ujian lain diperlukan.

Berdasarkan ultrasound, cara mengira usia kehamilan

Sekiranya anda terlupa atau tidak dapat mengetahui kapan HPHT berlaku kerana anda mempunyai kitaran haid yang tidak teratur, jangan risau.

Ibu masih boleh memeriksa melalui pemeriksaan fizikal dan Ultrasonografi (USG) untuk mengetahui usia kehamilan yang lebih tepat.

Namun, anda mesti ingat bahawa hasil ultrasound dalam mengira usia kehamilan akan lebih tepat jika dilakukan pada awal kehamilan.

Ini kerana dalam beberapa minggu pertama, janin cenderung berkembang pada kadar yang sama.

Ultrasound pada trimester

Ultrasound pada trimester boleh digunakan sebagai kaedah untuk mengira bulan kehamilan yang anda miliki. Semasa trimester pertama, pengukuran ultrasound akan memberikan anggaran yang paling tepat mengenai usia bayi.

Sekiranya ultrasound dilakukan pada trimester kedua atau ketiga, kemungkinan ketepatan hasil ultrasound akan berkurang. Ini kerana kadar pertumbuhan janin berbeza dengan usia janin.

Tetapi ibu tidak perlu risau, ibu masih boleh meminta cadangan dan konsultasi dari doktor untuk memantau sama ada janin tumbuh dengan baik selama tempoh kehamilan.

Jenis pemeriksaan ultrasound

Melancarkan dari americanpregnancy.org, Moms boleh melakukan ultrasound melalui dua jenis pemeriksaan, iaitu ultrasound transvaginal dan ultrasound perut.

Ultrasound transvaginal adalah ultrasound yang dilakukan pada awal kehamilan, sementara ultrasound perut dilakukan kemudian pada kehamilan atau pada trimester kedua dan ketiga.

Pemeriksaan ultrabunyi pada trimester pertama bertujuan untuk:

 • Sahkan kehamilan
 • Pastikan jantung bayi berdegup dengan normal
 • Ukur usia kehamilan
 • Memastikan pertumbuhan janin yang normal
 • Mengesan risiko kehamilan pramatang dan keguguran

Teknologi ultrabunyi akan dapat menentukan keadaan janin di rahim dan kesihatan pembiakan ibu secara terperinci. Ultrasound pada trimester pertama bertujuan untuk menentukan usia kehamilan dengan tepat.

Ultrasound pada trimester kedua dilakukan untuk menentukan kehadiran atau ketiadaan kecacatan janin.

"Sementara itu, ultrasound pada trimester ketiga dilakukan untuk memastikan janin tumbuh dengan baik," kata doktor Obstetrik dan Ginekologi, Irvan Adenin, mengutip parenting.dream.co.id.

Baca Juga: Cara Berkesan untuk Menjaga Kesihatan Mental Semasa Berpuasa di Musim Pandemik

Faedah ultrasound lain

Selain menjadi cara untuk mengira usia kehamilan, ultrasound juga dapat dilakukan untuk mengesan kelainan dan penyakit sejak awal. Di samping itu, ultrasound juga dapat mengesan kelainan yang berkaitan dengan fungsi organ atau risiko kelahiran pramatang.

Melalui pengesanan awal ini, doktor akan dapat melakukan penilaian lebih lanjut untuk membantu mengurangkan risiko dan mengetahui penyebab kelainan dengan menjalani beberapa siri pemeriksaan susulan.

HPHT dan ultrasound adalah kaedah yang paling biasa untuk mengira usia kehamilan dan yang paling banyak digunakan untuk menganggarkan masa kelahiran bayi.

Walau bagaimanapun, walaupun keputusan kedua-duanya tidak selalu sama, anda masih boleh terus memantau keadaan kehamilan anda dengan melakukan pemeriksaan pranatal secara berkala dan berunding dengan pakar kandungan anda.

Permohonan untuk mengira usia kehamilan

Kaedah yang dinyatakan di atas dapat membantu anda menentukan usia kehamilan. Namun, ada cara lain yang lebih mudah dilakukan, iaitu dengan menggunakan aplikasi untuk mengira usia kehamilan.

Aplikasi kalkulator usia kehamilan ini dapat menganggarkan jadual kehamilan berdasarkan tarikh akhir yang diberikan, tempoh haid terakhir, tarikh ultrasound, tarikh konsepsi, atau bahkan tarikh pemindahan IVF.

Walaupun aplikasi ini untuk mengira usia kehamilan dapat digunakan dengan mudah, untuk mendapatkan hasil yang tepat, anda mesti tetap berjumpa doktor.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!