Kesihatan

Fatty Liver (Fatty Liver) Pembunuh Senyap Berbahaya, Kenali Gejala, Punca dan Rawatan!

Hati berlemak adalah penyakit yang disebabkan oleh pengumpulan lemak di hati. Lemak berlebihan di hati boleh menyebabkan keradangan, kerosakan hati pada kegagalan hati. Hati berlemak juga sering disebut sebagai penyakit hati berlemak.

Manakala hati adalah organ penting yang berperanan menyaring nutrien dan racun dari apa yang anda makan.

Hati berlemak itu sendiri ada beberapa jenis, bergantung kepada penyebabnya. Mungkin anda ingin tahu apakah jenis hati berlemak, seluk beluk dan apakah hati berlemak dapat disembuhkan? Lihat sahaja ulasan berikut.

Jenis hati berlemak

Jenis hati berlemak. Sumber Foto: //www.medicalnewstoday.com/

Pada dasarnya terdapat 2 jenis hati berlemak utama, iaitu: penyakit hati berlemak bukan alkohol (NAFLD) dan penyakit hati berlemak alkohol (AFLD).

Sekiranya dijelaskan, kedua-dua jenis ini maka terdapat 5 jenis hati berlemak. Inilah penjelasan lengkapnya, seperti yang dilaporkan oleh Garis Kesihatan.

1. Penyakit hati berlemak bukan alkohol (NAFLD)

NAFLD atau hati berlemak tanpa alkohol adalah keadaan di mana lemak menumpuk di hati orang yang tidak minum banyak alkohol.

Sekiranya anda mempunyai simpanan hati berlemak dan tidak mempunyai sejarah pengambilan alkohol, doktor anda kemungkinan besar akan mendiagnosis anda dengan hati berlemak tanpa alkohol.

Sekiranya pengumpulan lemak tidak menyebabkan keradangan atau komplikasi lain, maka keadaan anda disebut hati berlemak sederhana tanpa alkohol.

2. Steatohepatitis tanpa alkohol (NASH)

NASH masih termasuk dalam jenis lemak hati NAFLD. Perbezaannya adalah, dalam jenis ini pengumpulan lemak di hati juga disertai dengan keradangan.

Doktor anda akan mendiagnosis anda dengan NASH jika terdapat penumpukan lemak di hati anda, dan anda mengalami keradangan dan kerosakan pada sel hati. Walau bagaimanapun, anda tidak mempunyai sejarah pengambilan alkohol.

Sekiranya tidak dirawat dengan cepat, NASH boleh mengakibatkan kecederaan atau kerosakan pada hati. Dalam kes yang teruk, NASH boleh menyebabkan sirosis dan barah.

3. Penyakit hati berlemak alkohol (ALFD)

ALFD berlaku pada orang yang mengambil banyak minuman beralkohol. Apabila anda minum alkohol, hati akan memprosesnya untuk dikeluarkan dari badan.

Tetapi dalam proses itu dapat menghasilkan bahan yang berbahaya dan dapat merosakkan sel hati, meningkatkan keradangan dan melemahkan imuniti badan.

ALFD adalah tahap awal hati berlemak pada orang yang mengonsumsi alkohol.

Baca juga: Ketahui fakta mengenai hepatitis, penyakit yang membuat hati meradang

Punca hati berlemak

Bagi hati beralkohol berlemak (AFLD) penyebabnya adalah pengambilan alkohol yang berlebihan, tetapi untuk bukan alkohol (NAFLD) penyebab sebenar tidak diketahui, ia mungkin berkaitan dengan gen.

Selain pengambilan alkohol yang berlebihan, AFLD juga dapat menyerang anda jika:

 • Obesiti
 • Kekurangan zat makanan
 • Sejarah hepatitis, terutamanya hepatitis C
 • Mempunyai gen pembawa dari keluarga yang mempunyai sejarah lemak hati
 • Termasuk pada lelaki keturunan Afrika-Amerika atau Hispanik
 • Semakin meningkat usia, risiko mengembangkan hati berlemak juga meningkat.

Bagi anda yang bukan alkohol, faktor genetik boleh menjadi penyebab hati berlemak. Walau bagaimanapun, beberapa faktor lain juga dipercayai menjadi faktor risiko anda mengembangkan NAFLD:

 • Obesiti
 • Badan anda tahan terhadap insulin
 • Mempunyai tahap trigliserida atau kolesterol jahat (LDL) dan tahap kolesterol baik yang rendah (HDL).
 • Mengalami sindrom ovari polikistik
 • Penghidap apnea tidur
 • Sejarah hipotiroidisme atau hipopituitarisme
 • Kekurangan zat makanan
 • Penurunan berat badan secara drastik
 • Pendedahan kepada racun atau bahan kimia tertentu
 • Berusia
 • Mempunyai penyakit yang berkaitan dengan sindrom metabolik.

Gejala hati berlemak

Orang yang menghidap AFLD dan NAFLD secara amnya tidak akan mengalami sebarang gejala. Namun, ada sebilangan yang merasa sakit di bahagian kanan atas perut.

Beberapa gejala akan muncul pada orang yang menghidap ASH atau NASH kerana keadaan hati yang meradang. Berikut adalah beberapa gejala hati berlemak yang biasanya muncul:

 • Perut bengkak
 • Pelebaran saluran darah di bawah permukaan kulit
 • Pada lelaki, payudara akan kelihatan lebih besar daripada biasa
 • Telapak tangan merah
 • Kulit dan mata akan kelihatan kekuningan kerana keadaan yang disebut penyakit kuning.

Sebilangan orang juga mengalami gejala hati berlemak hingga komplikasi. Salah satu yang paling teruk adalah pembentukan sirosis yang menyebabkan parut.

Baca juga: Hepatitis B: Punca, Gejala dan Pencegahan

Diagnosis hati berlemak

Penyakit hati berlemak didiagnosis melalui beberapa prosedur, seperti:

 • Ultrasonografi (ultrasound hati berlemak), untuk mendapatkan gambaran hati
 • Biopsi hati (sampel tisu) untuk menentukan sejauh mana penyakit hati maju telah berkembang
 • FibroScan, ultrasound hati berlemak khas yang kadang-kadang digunakan sebagai ganti biopsi hati untuk menentukan jumlah tisu lemak dan parut di hati.

Hasil ultrasound hati berlemak ini kemudian dapat menggambarkan betapa buruknya keadaan hati di dalam badan.

Hasil diagnosis hati berlemak

Tidak sedikit orang yang mendapat keputusan hati berlemak kelas 1 setelah melakukan ultrasound hati berlemak.

Mereka tidak pernah sedar mempunyai penyakit hati berlemak kerana pada tahap 1 hati berlemak gejalanya tidak begitu ketara.

Dalam keadaan hati berlemak kelas 1, lemak berlebihan berkumpul di sel hati tetapi dianggap tidak berbahaya.

Sementara itu, jika anda dinyatakan memiliki hati berlemak ringan, itu berarti sudah ada 5-10 persen lemak yang menutupi hati. Hati berlemak ringan kebanyakannya dialami oleh orang berusia 40-60 tahun.

Hati berlemak ringan juga sering tidak dikenali kerana gejala seperti kurang selera makan atau kelemahan sering dikenali sebagai penyakit lain.

Bolehkah hati berlemak disembuhkan?

Sekiranya anda mengalami penyakit ini dan bertanya-tanya apakah hati berlemak dapat disembuhkan, sayangnya, jawapannya adalah tidak. Hingga kini tidak ada penawar untuk hati berlemak atau pembedahan yang dapat dilakukan untuk menyembuhkan penyakit ini.

Walau bagaimanapun, doktor masih akan mencadangkan cara lain agar pemilik penyakit ini tidak mengembangkan keadaannya menjadi lebih teruk.

Rawatan hati berlemak

Seperti yang telah disebutkan sebelumnya, sehingga kini, tidak ada kaedah rawatan khusus untuk penghidap NAFLD. Tidak ada ubat hati berlemak. Doktor biasanya akan mencadangkan penurunan berat badan.

Kehilangan 3-5 peratus berat badan dapat mengurangkan lemak, keradangan, dan kerosakan pada hati. Pembedahan juga dapat dilakukan jika diperlukan untuk membuang lemak berlebihan.

Sementara itu, bagi penghidap AFLD, langkah pertama yang harus diambil adalah berhenti minum minuman beralkohol. Ini dilakukan untuk mencegah kerosakan lebih lanjut, bukan untuk memperbaiki kerosakan yang telah berlaku.

Pada tahap ini, doktor boleh mengesyorkan rawatan dengan mengambil ubat dan prosedur pembedahan. Pembedahan transplantasi dapat dilakukan jika komplikasi serius terjadi akibat sirosis yang mengakibatkan kegagalan hati.

Ketiadaan ubat hati berlemak mengingatkan kita semua bahawa penyakit hati berlemak lebih baik dicegah daripada dirawat. Walaupun tidak ada penawar untuk hati berlemak, keadaan penyakit hati berlemak tetap dapat diatasi dengan gaya hidup yang lebih sihat.

Diet berlemak

Pesakit dengan penyakit hati berlemak biasanya disarankan untuk menjalankan diet khas. Diet ini disebut diet hati berlemak dan berlaku untuk orang yang tidak beralkohol dan beralkohol dengan hati berlemak.

Secara umum, diet hati berlemak mempunyai diet berikut:

 • Tingkatkan pengambilan buah-buahan dan sayur-sayuran
 • Pilih makanan berserat tinggi
 • Mengehadkan gula tambahan, garam, lemak trans, karbohidrat halus, dan lemak tepu
 • Jangan mengambil alkohol.

Diet hati berlemak dapat membantu pemilik penyakit hati berlemak mempunyai keadaan badan yang lebih baik. Dengan menjalani diet hati berlemak, lebih mudah menurunkan berat badan.

Makanan yang disyorkan untuk hati berlemak

Berikut adalah cadangan makanan untuk hati berlemak:

Kopi

Kajian menunjukkan bahawa peminum kopi dengan penyakit hati berlemak menunjukkan lebih sedikit kerosakan hati daripada mereka yang tidak minum kopi. Kafein nampaknya menurunkan jumlah enzim hati yang tidak normal pada orang yang berisiko mendapat penyakit hati.

Sayuran hijau

Sayuran hijau berguna untuk mencegah pengumpulan lemak. Brokoli, misalnya, telah terbukti dalam penyelidikan untuk membantu mencegah pengumpulan lemak di hati.

Sayuran hijau lain seperti bayam, kubis Brussels, dan kangkung juga disyorkan sebagai makanan untuk hati berlemak.

Tahu

Tahu adalah makanan rendah lemak dan tinggi protein. Melalui penyelidikan, terbukti bahawa protein kedelai, yang terkandung dalam tahu, dapat mengurangi pengumpulan lemak di hati.

Ikan

Ikan berlemak seperti salmon, sardin, dan tuna tinggi asam lemak omega-3. Asid lemak omega-3 baik untuk mengekalkan kadar lemak hati.

Oatmeal

Kandungan serat dalam oatmeal dapat membuat perut lebih mudah diisi, menjadikannya sesuai untuk menguruskan berat badan. Selain itu, kandungan karbohidrat di dalamnya dapat memberi tenaga untuk tubuh.

Alpukat

Buah ini kaya dengan lemak sihat dan mengandungi bahan kimia yang dapat memperlambat kerosakan hati. Selain itu, alpukat sesuai untuk anda yang ingin menurunkan berat badan kerana kaya dengan serat.

Walnut

Penyelidikan mendapati bahawa kenari telah meningkatkan fungsi hati pada orang dengan penyakit hati berlemak. Supaya walnut masuk dalam senarai makanan untuk hati berlemak.

Susu

Susu dan produk tenusu rendah lemak tinggi protein whey, yang melindungi hati daripada kerosakan selanjutnya.

Benih bunga matahari

Biji bunga matahari dapat berfungsi sebagai antioksidan dan kaya dengan vitamin E, antioksidan yang dapat melindungi hati dari kerosakan yang lebih parah.

Minyak zaitun

Minyak yang sihat ini tinggi asam lemak omega-3, yang dapat membantu menurunkan kadar enzim hati dan mengawal berat badan.

Bawang putih

Bawang putih diketahui dapat membantu mengurangkan berat badan. Anda boleh memilih untuk memakan bawang putih secara langsung atau dalam bentuk makanan tambahan.

Melalui penyelidikan, suplemen serbuk bawang putih terbukti dapat membantu mengurangkan berat badan dan lemak pada orang yang mempunyai penyakit hati berlemak.

Teh hijau

Teh hijau dipercayai dapat mengurangkan penyerapan lemak, tetapi bukti dan penyelidikan mengenai hal ini masih belum mencukupi.

Tetapi teh hijau termasuk dalam senarai makanan untuk hati berlemak kerana dapat menurunkan kolesterol dan membantu seseorang mendapatkan tidur malam yang lebih baik.

Pastikan untuk memeriksa kesihatan dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Muat turun di sini untuk berunding dengan rakan doktor kami.