Kesihatan

Boleh Menyebabkan Kerosakan Kekal, Berbahaya Menggunakan Kurung Murah!

Pada masa ini penggunaan sanggur merupakan trend baru di kalangan remaja. Untuk mendapatkan pendakap, banyak remaja memilih yang palsu kerana mereka cenderung lebih murah. Tetapi anda perlu berhati-hati, berikut adalah bahaya penggunaan pendakap murah.

Apakah pendakap palsu?

Melancarkan penjelasan dari Kesihatan sayaPendakap palsu adalah peralatan ortodontik tetap yang melekat pada gigi. Mereka kelihatan serupa, tetapi tidak berfungsi seperti yang sebenarnya.

Anda harus tahu bahawa pendakap palsu tidak dipasang oleh doktor, dan harganya jauh lebih murah daripada yang asli. Sebab mengapa pendakap palsu atau tiruan lebih murah, adalah kerana ia hanya aksesori untuk gigi.

Oleh itu, jika anda berpendapat bahawa pendakap palsu sebenarnya boleh meluruskan gigi, anda sangat salah.

Bahaya menggunakan pendakap murah dan palsu

Menurut penjelasan mengenai Pergigian, pendakap tiruan mempunyai lebih banyak kekurangan daripada kelebihan. Ini kerana, memakai pendakap yang murah dan palsu sangat berbahaya dengan kesan berpotensi tidak dapat dipulihkan:

Keracunan dari pendakap tiruan

Pendakap gigi murah dan palsu, biasanya diperbuat daripada bahan murah yang boleh menjadi toksik. Bahan-bahan ini termasuk getah murah dan logam yang mengandungi plumbum, menyebabkan keracunan dan bahkan kematian dalam beberapa kes.

Tercekik bahan yang tersekat di kerongkong

Apabila remaja membuat pendakap sendiri, bahan dari pendakap boleh keluar dan berakhir di kerongkong semasa tidur, pada dasarnya menyebabkan tersedak. Ia juga sangat berisiko dan boleh menyebabkan kematian.

Keradangan dan jangkitan

Anda harus tahu bahawa pendakap asli bahkan boleh menyebabkan beberapa masalah mulut seperti keradangan dan jangkitan pada peringkat awal penggunaan. Jadi, risikonya lebih besar jika anda menggunakan pendakap murah.

Dalam beberapa kes, jangkitan boleh bertambah buruk dan mungkin memerlukan pembedahan untuk menghentikannya merebak.

Kerosakan gigi dan perubahan warna

Malah menggunakan sanggur boleh mengganggu cara mengunyah makanan pesakit.

Khususnya, ruang kecil di sekitar gigi yang diciptakan oleh pendakap menyediakan tempat untuk zarah makanan terperangkap dan dengan itu menyebabkan plak dan deposit bakteria.

Ini boleh menyebabkan kerosakan pada permukaan enamel gigi, menyebabkan perubahan warna pada gigi atau munculnya tompok-tompok putih yang dikenali sebagai penyahkalsifikasi. Selain itu, dalam beberapa kes juga boleh menyebabkan kerosakan gigi dan penyakit gusi.

Terutama dengan pendakap murah yang menggunakan bahan palsu yang melekat pada gigi menggunakan pelekat yang murah. Ini menyebabkan kerosakan teruk pada enamel gigi. Perekat juga dapat menembusi gigi lebih dalam dan menyebabkan perubahan warna dari masa ke masa.

Penukaran gear

Pendakap yang murah juga boleh menyebabkan gigi bergeser dengan cara yang belum pernah terjadi sebelumnya. Sekiranya anda memakai pendakap yang murah, anda boleh menggunakan gigi yang lebih bengkok daripada sebelumnya.

Adakah pendakap murah dan palsu berbahaya?

Bahaya menggunakan pendakap murah, boleh menyebabkan banyak masalah dalam masalah kesihatan. Bahaya itu nyata dan bahkan boleh menjejaskan kesihatan jika digunakan secara berterusan.

Tidak ada trend fesyen yang berisiko jika memberi kesan negatif terhadap kesejahteraan anda. Lebih-lebih lagi, sanggur dengan harga yang cenderung murah malah menyebabkan kematian di beberapa negara.

Di manakah pendakap palsu ini boleh dijumpai?

Pendakap murah dan palsu boleh dibeli secara dalam talian. Namun, ada juga yang datang terus ke tempat haram seperti salun untuk mendapatkan pendakap pada harga yang lebih murah.

Anda juga perlu waspada, adakah alat yang digunakan steril seperti doktor?

Berapa lama pendakap palsu berada di dalam mulut?

Biasanya sanggur palsu digunakan hanya dalam 3-5 bulan. Ini kerana, gam yang menempel pada pendakap palsu tidak lagi dapat melekat dengan betul.

Baca juga: Berhati-hati, Daripada Pendakap Rapi Setelah Memasangnya Bahkan Menjadikan Gigi Berantakan!

Perkara apa yang mesti diketahui untuk pemasangan sanggur yang baik dan betul?

Untuk mengelakkan penggunaan pendakap palsu, sangat disarankan agar anda segera berjumpa doktor gigi. Sebelum melakukan pemasangan pendakap gigi, biasanya doktor akan memeriksa keadaan gigi anda dan mengambil sinar-X gigi untuk mengetahui struktur gigi anda.

Sekiranya keseluruhan proses pemeriksaan telah dijalankan, doktor menentukan jenis pendakap yang akan digunakan oleh pesakit berdasarkan pemeriksaan gigi sebelumnya. Biasanya, jenis pendakap yang disyorkan adalah pendakap kekal (pendakap tetap).

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!