Kesihatan

Selalunya Berlaku Ketika Remaja, Ini Menyebabkan Impian Basah yang Perlu Anda Ketahui!

Mengetahui punca mimpi basah adalah perkara biasa bagi remaja. Ini kerana fenomena ini biasa berlaku pada usia mereka.

Walau bagaimanapun, impian basah juga boleh berlaku pada orang dewasa, anda tahu. Mari lihat ulasan penuh di bawah!

Apa itu impian basah?

Mimpi basah dalam bahasa perubatan disebut pelepasan pada waktu malam. Keadaan ini berlaku apabila anda mengalami orgasme tanpa menyedarinya ketika tidur, dengan atau tanpa mimpi erotik yang mencetuskannya.

Fenomena ini dinamakan mimpi basah kerana anda akan bangun dengan seluar basah atau tilam. Ini berlaku kerana cecair yang mengandungi sperma (air mani) dilepaskan dan anda mengalami ejakulasi.

Secara amnya, keadaan ini dialami oleh remaja semasa baligh. Namun, orang dewasa juga boleh mengalaminya. Bukan hanya itu, istilah mimpi basah ini juga berlaku untuk wanita yang mengalami orgasme ketika tidur.

Punca mimpi basah

Mimpi basah lebih kerap berlaku pada remaja semasa akil baligh. Namun, walaupun selepas itu, orang dewasa masih dapat bermimpi basah. Malah ada yang disyaki tidak lama melakukan hubungan seks.

Perkara berikut disyaki menjadi penyebab mimpi basah:

Tahap testosteron tinggi

Satu kajian yang diterbitkan dalam The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism menyebut tahap testosteron yang tinggi sebagai penyebab mimpi basah. Testosteron adalah hormon yang kebanyakannya dihasilkan di testis.

Pengeluaran testosteron ini meningkat dengan ketara apabila anda memasuki usia baligh. Tambahan pula, penghasilan hormon ini akan menurun apabila seseorang memasuki usia 30 tahun ke atas.

Para penyelidik memanggil hormon ini mempengaruhi ereksi yang berlaku akibat refleks atau ketiadaan rangsangan bukan erotik. Hormon ini juga boleh mempengaruhi ereksi yang berlaku ketika anda bermimpi basah dan pada ketika ini merangsang pengeluaran air mani.

Atas sebab ini, para penyelidik berpendapat bahawa testosteron juga dapat meningkatkan kejadian mimpi basah. Kesihatan Remaja juga mengatakan perkara yang sama. Peningkatan tahap testosteron semasa remaja menjadikan usia ini identik dengan mimpi basah.

Kurangnya aktiviti seksual

Kesihatan yang Sangat Baik menyebut kurangnya aktiviti seksual sebagai salah satu penyebab mimpi basah. Sebenarnya, kekerapan mimpi basah mungkin meningkat dalam tempoh ini. Malangnya, tidak ada bukti yang menunjukkan hubungan antara keduanya.

Ini juga berlaku dalam kes melancap. Laman kesihatan Berita Perubatan Hari Ini kata melancap boleh mengurangkan kejadian mimpi basah. Tetapi sekali lagi, bukti untuk mengeratkan hubungan antara keduanya masih kurang.

kedudukan tidur yang terdedah

Kedudukan tidur boleh mempengaruhi pengalaman mimpi basah anda. Satu kajian oleh American Psychological Association mengatakan bahawa tidur di perut meningkatkan kecenderungan untuk mengalami impian erotik.

Walaupun tidak selalu menjadi penyebab mimpi basah, tetapi impian erotik sering dikaitkan dengan kecenderungan seseorang untuk mengalami pelepasan pada waktu malam.

Tetapi anda tidak perlu risau, Kesihatan yang Sangat Baik mengingatkan isi mimpi yang anda alami pada waktu malam tidak secara automatik menunjukkan keinginan anda yang sebenarnya ketika terjaga.

Di sebalik semua itu, hubungan antara impian erotik dan kedudukan tidur ini dengan mimpi basah masih perlu diselidiki lebih lanjut.

Impian basah ketika berkahwin, semula jadi atau tidak?

Walaupun sering terjadi pada remaja, mimpi basah dapat terjadi pada orang dewasa, bahkan mereka yang sudah berkahwin. Keadaan ini disebut pakar kesihatan seks, Dr Elna McIntosh, sebagai keadaan tidak normal.

Di laman news24.com, dia menyebutkan bahawa ada kesan aneh jika lelaki yang aktif secara seksual mengalami mimpi basah. "Mimpi basah, biasanya terjadi pada lelaki jika mereka tidak mengeluarkan air mani melalui ejakulasi, sama ada melancap atau hubungan seksual," katanya.

Jadi, keadaan ini dianggap tidak wajar dialami oleh lelaki setelah berkahwin yang aktif secara seksual. Namun, ada kemungkinan impian basah dapat terjadi sekiranya terdapat kelainan dalam aktiviti seksual dalam perkahwinan.

Adakah normal untuk tidak lagi bermimpi basah?

Steven Dowshen, MD, dari Rady Children Hospital San Diego, mengatakan kebanyakan orang mengalami mimpi basah semasa akil baligh dan beberapa ketika dewasa.

Namun, impian basah ini juga dapat berkurang atau berhenti ketika anda semakin tua dan berada di akhir akil baligh.

Petikan dari Berita Perubatan Hari IniKejadian mimpi basah cenderung menurun kerana orang dewasa dipengaruhi oleh tahap hormon yang cenderung lebih stabil pada usia ini.

Walaupun remaja sering mengalami perubahan hormon dan tidak melancap atau melakukan hubungan seks sesering orang dewasa, maka air mani mereka cenderung diusir melalui mimpi basah.

Apa yang perlu dilakukan ketika mimpi basah?

Bagi sesetengah remaja, impian basah boleh menjadi satu perkara yang membuat mereka malu. Ini disebabkan oleh rasa canggung yang boleh timbul ketika mereka bangun dengan seluar basah pada waktu pagi.

Tetapi, anda tidak perlu risau, kerana keadaan ini normal untuk semua remaja, dengan frekuensi yang berbeza untuk setiap anak. Anda juga tidak dapat mengelakkan mimpi basah kerana fenomena ini berlaku semasa anda tidur.

Untuk itu, apabila anda mengalami fenomena ini, cubalah membersihkan diri ketika anda bangun. Basuh zakar dan buah zakar dengan sabun dan air, termasuk kawasan di bawah kulup jika anda tidak berkhatan.

Demikianlah berbagai penjelasan mengenai penyebab mimpi basah yang biasanya terjadi pada remaja ketika baligh atau bahkan lelaki dewasa. Jangan risau jika anda mengalaminya, kerana ini tidak menunjukkan masalah kesihatan.

Pastikan untuk memeriksa kesihatan anda dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Muat turun di sini untuk berunding dengan rakan doktor kami.