Kesihatan

Cara Selamat Mengempis Bisul, Salah satunya dengan Bahan Semula jadi!

Selain menggunakan ubat preskripsi, anda juga boleh menggunakan bahan semula jadi untuk menghilangkan bisul, anda tahu! Nah, bisul itu sendiri adalah jangkitan kulit yang bermula dari folikel rambut atau kelenjar minyak.

Pada mulanya, kulit akan menjadi merah di kawasan jangkitan dan benjolan lembut akan mula berkembang. Selepas empat hingga tujuh hari, lebam mula berubah menjadi putih ketika nanah terkumpul di bawah kulit.

Dilaporkan oleh WebMD, tempat yang paling biasa muncul pada bisul adalah pada wajah, leher, ketiak, bahu dan punggung. Sementara itu, jika beberapa bisul muncul dalam satu kumpulan, maka jenis jangkitan ini cukup serius dan sering disebut sebagai karbuncle.

Baca juga: Kaya dengan Kalsium, Manfaat Tempe Dapat Meningkatkan Kesihatan Tulang!

Bagaimana mengempiskan bisul dengan mudah?

Apabila anda sudah mendidih, biasanya dorongan untuk menyingkirkannya dengan memerah atau menusuknya akan muncul. Sebenarnya, kaedah ini tidak digalakkan kerana boleh menyebarkan jangkitan dan membuat bisul menjadi lebih teruk.

Bisul mungkin mengandungi bakteria berbahaya jika tidak dirawat dengan baik. Sekiranya bisul itu menyakitkan atau tidak hilang, segera berjumpa doktor untuk mendapatkan antibiotik yang biasanya diresepkan.

Selain menggunakan ubat, ada beberapa cara untuk mengeringkan bisul dengan bahan semula jadi, seperti:

Minyak pokok teh

Minyak pokok teh mempunyai sifat antimikroba dan antibakteria yang hebat sehingga ia merupakan ubat yang berkesan untuk jangkitan kulit dalam jangka masa yang lama. Bukan hanya memberi keselesaan, minyak pokok teh juga dapat mencegah munculnya bisul.

Caranya hanya dengan mencampurkan 5 tetes minyak pokok teh dengan minyak zaitun atau minyak kelapa dan sapukan pada kawasan kulit yang dijangkiti menggunakan kapas. Lakukan dua hingga tiga kali sehari, sehingga bisul sembuh.

Pes kunyit

Satu lagi ubat semula jadi yang boleh digunakan untuk merawat bisul pada kulit adalah kunyit. Kunyit terkenal dengan sifat anti-radang dan merupakan ubat yang popular untuk bisul.

Kunyit boleh diminum dengan susu suam untuk membantu mengelakkan ulser terbentuk. Selain itu, kunyit juga dapat dihaluskan untuk membuat pasta yang dicampurkan dengan halia dan disapukan ke kawasan kulit yang dijangkiti.

Garam epsom

Garam epsom bukan sahaja membantu merehatkan badan tetapi juga bermanfaat untuk merawat bisul. Garam epson dapat membantu mengeringkan bisul sehingga anda cepat sembuh dari mendidih.

Kaedahnya cukup mudah dengan memasukkan garam Epsom ke dalam air suam, kemudian basahi tuala dengan air yang telah dicampurkan dengan garam Epsom, kompres tuala selama 20 minit 2-3 kali sehari sehingga mendidih sembuh.

Rawatan perubatan untuk bisul yang sudah teruk

Sekiranya bisul tidak sembuh dengan rawatan di rumah menggunakan bahan semula jadi, maka rawatan perubatan mungkin diperlukan. Nah, beberapa rawatan yang akan diberikan oleh doktor, termasuk antibiotik topikal atau oral, untuk pembedahan pembedahan.

Untuk pembedahan, biasanya melibatkan penyaliran bisul terlebih dahulu sebelum membuat sayatan. Doktor akan membuat sayatan kecil di permukaan bisul dan kemudian menggunakan bahan penyerap seperti kain kasa untuk menyerap nanah di dalam bisul.

Tindakan ini hanya boleh dilakukan oleh pegawai perubatan atau doktor yang pakar dan jangan pernah mencubanya sendiri di rumah. Ini kerana kediaman bukanlah persekitaran yang steril seperti hospital.

Anda sebenarnya boleh meningkatkan risiko jangkitan lain atau menyebabkan tisu parut setelah bisul sembuh

Baca juga: Orang Dewasa Mengambil Ubat Deworming? Jangan ragu, berikut adalah faedahnya

Cara mencegah bisul

Kemunculan bisul pada pelbagai permukaan kulit kadang-kadang boleh menyebabkan rasa malu dan tidak selesa ketika menjalankan aktiviti harian. Nah, untuk itu, ada beberapa petua pencegahan yang dapat diikuti untuk mencegah bisul tumbuh, seperti:

  • Basuh pakaian dan tuala. Untuk mengelakkan jangkitan kulit yang menyebabkan bisul, rajin mencuci pakaian dan tuala. Elakkan juga berkongsi pakaian atau tuala dengan ahli keluarga yang mempunyai bisul.
  • Bersihkan dan rawat parut bisul. Untuk mencegah penyebaran jangkitan lebih lanjut, ada baiknya merawat dan membersihkan ulser secara rutin. Ini berguna untuk menghentikan penyebaran jangkitan ke kawasan kulit yang lain.
  • Jaga diri anda dengan baik. Cara terbaik untuk mengelakkan bisul pada kulit adalah menjaga kebersihan diri yang baik. Makan makanan dengan pemakanan yang mencukupi dan berehat banyak untuk mendapatkan keadaan badan yang stabil.

Sekiranya bisul semakin teruk dengan demam dan tidak membaik dalam dua minggu atau lebih, segera berjumpa doktor. Doktor akan memberikan rawatan yang sesuai untuk jenis jangkitan yang menyebabkan bisul pada kulit.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!