Kesihatan

Endoskopi gastrik: Matlamat, Prosedur dan Kos

Endoskopi gastrik biasanya dilakukan untuk melihat bahagian dalam organ. Matlamat kaedah ini adalah untuk mendapatkan diagnosis dan merawat keadaan yang berkaitan dengan keadaan gastrik.

Biasanya, endoskopi juga diperlukan untuk membantu mengenal pasti keradangan, bisul, dan tumor.

Nah, untuk mengetahui lebih lanjut mengenai endoskopi gastrik, mari lihat penjelasan berikut!

Baca juga: Overdosis Antibiotik: Gejala dan Bahaya Berisiko

Apakah tujuan endoskopi gastrik?

Dilaporkan Web MD, prosedur endoskopi yang dilakukan di hospital untuk mengenal pasti dan merawat sistem pencernaan, seperti ulser peptik.

Perhatikan bahawa endoskopi gastrik lebih tepat daripada sinar-X atau pencitraan lain untuk mengesan pertumbuhan yang tidak normal dan memeriksa bahagian dalam sistem pencernaan atas.

Oleh kerana itu, doktor anda mungkin mengesyorkan prosedur endoskopi gastrik untuk beberapa perkara, seperti:

Tentukan gejala masalah pencernaan

Endoskopi gastrik dapat membantu doktor menentukan tanda dan gejala masalah pencernaan. Sebilangan tanda dan gejala ini termasuk loya, muntah, sakit perut, sukar menelan, dan pendarahan gastrousus.

Diagnosis penyakit

Doktor boleh melakukan endoskopi gastrik untuk mengumpulkan sampel tisu atau biopsi. Prosedur ini dapat membantu menguji penyakit dan keadaan, seperti anemia, pendarahan, pembengkakan, cirit-birit atau barah sistem pencernaan.

Mengatasi masalah tertentu dalam sistem pencernaan

Doktor boleh memasukkan instrumen khas melalui endoskopi untuk merawat masalah dengan sistem pencernaan. Masalah biasanya diatasi dengan membakar saluran darah untuk menghentikan pendarahan, melebarkan esofagus yang sempit, memotong polip, atau mengeluarkan benda asing.

Endoskopi kadang-kadang digabungkan dengan prosedur lain, seperti ultrasound atau ultrasound. probe ultrasound boleh dilekatkan pada endoskopi untuk membuat gambar khas dinding esofagus atau perut.

Ultrasound endoskopi juga dapat membantu doktor membuat gambar yang sukar dijangkau.

Endoskopi yang lebih baru menggunakan video definisi tinggi untuk memberikan gambar yang jelas.

Bagaimana prosedur endoskopi gastrik dilakukan?

Sebelum prosedur dilakukan, doktor akan memberikan arahan khas untuk membuat persediaan untuk endoskopi. Beberapa prosedur endoskopi gastrik termasuk yang berikut:

Sebelum prosedur

Dalam beberapa kes, doktor mengesyorkan berpuasa sebelum endoskopi. Penggunaan makanan dan minuman harus dihentikan 4-8 jam untuk memastikan perut kosong sebelum prosedur endoskopi.

Di samping itu, anda juga perlu berhenti mengambil ubat penipisan darah tertentu pada hari-hari sebelum endoskopi. Pengencer darah dapat meningkatkan risiko pendarahan jika prosedur tertentu dilakukan semasa endoskopi.

Prosedur endoskopi gastrik

Semasa prosedur endoskopi atas, anda akan diminta berbaring di punggung atau di sisi anda. Monitor sering dilekatkan pada badan untuk memantau pernafasan, tekanan darah, dan degupan jantung.

Selepas itu, ubat penenang akan diberikan melalui urat di lengan bawah untuk membantu anda berehat semasa endoskopi.

Doktor boleh menyemburkan ubat bius ke dalam mulut untuk mematikan tekak sebagai persediaan untuk memasukkan tiub atau endoskopi yang panjang dan fleksibel.

Semasa memasukkan tiub, doktor akan meminta anda menelan ketika teropong turun ke kerongkong anda. Setelah endoskop masuk, anda tidak dapat bercakap walaupun bunyi boleh dibuat.

Endoskopi gastrik paling kerap memakan masa antara 15 hingga 30 minit dan tidak mengganggu pernafasan.

Semasa endoskopi GI atas, doktor anda mungkin mengambil sampel kecil tisu, sel, atau cecair di saluran pencernaan anda untuk diuji. Di samping itu, doktor juga dapat menghentikan pendarahan dan melalui prosedur lain seperti membuka penyempitan.

Selepas prosedur

Selepas endoskopi, anda akan dibawa ke kawasan pemulihan untuk duduk atau berbaring dengan senyap. Mungkin doktor meminta untuk tinggal selama satu jam atau lebih dan rawatan kesihatan akan memantau bila ubat penenang itu habis.

Sesampai di rumah, anda mungkin mengalami beberapa tanda dan gejala yang sedikit tidak selesa. Beberapa gejala ini termasuk kembung, kekejangan, dan sakit tekak.

Biasanya, keadaan ini akan bertambah baik dari masa ke masa tetapi boleh menghubungi doktor sekiranya keadaan bertambah buruk.

Berapakah kos endoskopi?

Sekiranya anda menghadapi masalah perut, ada baiknya anda segera memeriksa keadaan kesihatan anda. Doktor biasanya akan mengesyorkan menjalani prosedur pemeriksaan endoskopi.

Kos yang diperlukan untuk endoskopi di hospital agak berbeza. Kos prosedur endoskopi antara IDR 1 juta hingga IDR 5 juta, bergantung pada setiap hospital.

Sekiranya anda didaftarkan sebagai peserta Kesihatan BPJS, maka prosedur ini ditanggung sepenuhnya oleh BPJS.

Baca juga: Khasiat Daun Sage, Menjaga Kesihatan Mulut untuk Mencegah Keradangan

Pastikan untuk memeriksa kesihatan dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Jaga kesihatan anda dan keluarga anda dengan berunding secara berkala dengan rakan doktor kami. Muat turun aplikasi Doktor Baik sekarang, klik pautan ini, OK!