Kesihatan

Senarai Antibiotik untuk Ubat Tifoid di Farmasi, Ingin Tahu Apa?

Demam kepialu atau kepialu adalah penyakit yang disebabkan oleh bakteria salmonella typhi. Tifoid boleh dirawat dengan antibiotik, baik dengan preskripsi doktor atau ubat kepialu di farmasi.

Lalu apa jenis dan nama produk ubat untuk kepialu yang boleh dibeli di farmasi? Lihat cadangan di bawah!

Apakah jenis?

Kepialu adalah keadaan perubatan yang disebut demam kepialu atau demam kepialu. Punca tifus jenis ini adalah bakteria berbahaya yang dipanggil salmonella typhi.

Kepialu dapat disebarkan melalui makanan dan air yang tercemar, atau bahkan melalui hubungan dekat dengan seseorang yang dijangkiti.

Sebaik sahaja anda menghidap kepialu, anda boleh menyebarkannya kepada orang lain melalui laluan najis-oral. Yang bermaksud salmonella typhi Ia disebarkan melalui tinja dan kadang-kadang dalam air kencing orang yang dijangkiti.

Sekiranya anda memakan makanan yang disentuh oleh seseorang dengan kepialu, atau tidak mencucinya dengan berhati-hati setelah menggunakan tandas, anda mungkin dijangkiti.

Baca juga: Kenali Gejala, Punca, dan Cara Mencegah Tifoid pada Kanak-kanak

Perbezaan antara tifoid dan tifus

Menyedari perbezaan antara tifus dan tifus adalah penting, kerana akan mempengaruhi pemilihan ubat yang tepat.

Kedengarannya serupa, tetapi ternyata tifus dan tifus merujuk kepada keadaan perubatan yang berbeza, anda tahu. Kerana kedua-dua keadaan ini disebabkan oleh bakteria yang berbeza.

Sekiranya kepialu disebabkan oleh salmonella typhi, maka kepialu disebabkan oleh bakteria bernama rickettsia. Penyakit kepialu berlaku apabila bakteria rickettsia) dipindahkan kepada manusia.

Biasanya oleh vektor seperti kutu yang memperoleh bakteria dari haiwan seperti tikus, kucing, opossum, rakun, dan haiwan lain.

Gejala kepialu

Tifoid boleh berlaku kepada sesiapa sahaja, tetapi keadaan ini merupakan ancaman serius kepada kanak-kanak.

Berikut adalah beberapa gejala kepialu yang perlu anda perhatikan:

 • Suhu demam meningkat seiring dengan waktu, mungkin mencapai setinggi 40.5 darjah Celsius
 • Sakit kepala
 • Penat dan lesu
 • Sakit otot
 • Berpeluh
 • batuk kering
 • Kehilangan selera makan dan penurunan berat badan
 • Sakit perut
 • Cirit-birit atau sembelit
 • Ruam
 • Perut bengkak

Komplikasi yang mengancam nyawa sering timbul jika anda tidak mendapatkan rawatan dengan segera. Pada sesetengah orang, tanda dan simptom boleh kembali hingga dua minggu setelah demam reda.

Jenis ubat kepialu di farmasi

Antibiotik adalah satu-satunya rawatan berkesan untuk kepialu. Sebilangan besar penghidap demam kepialu merasa lebih baik dalam beberapa hari sejak memulakan rawatan antibiotik.

Melaporkan dari pelbagai sumber, berikut adalah ubat kepialu di farmasi yang perlu anda ketahui.

1. Ciprofloxacin

Ciprofloxacin adalah ubat yang digunakan untuk merawat pelbagai jangkitan bakteria. Ubat ini tergolong dalam kelas ubat yang dipanggil antibiotik quinolone, ia berfungsi dengan menghentikan pertumbuhan bakteria.

Ubat ini hanya boleh digunakan untuk merawat jangkitan bakteria sahaja. Ia tidak akan berfungsi untuk merawat jangkitan virus, seperti selesema atau selesema. Sekiranya menyebabkan gejala seperti muntah atau cirit-birit, ubat ini harus diberikan secara intravena (IV).

2. Ceftriaxone

Ubat ini biasanya diberikan dalam bentuk suntikan atau suntikan. Ceftriaxone sendiri adalah antibiotik cephalosporin, ia berfungsi dengan melawan bakteria di dalam badan. Antibiotik suntikan ini adalah alternatif untuk jangkitan yang lebih rumit atau serius.

Ubat ini digunakan untuk merawat banyak jenis jangkitan bakteria, termasuk bentuk yang teruk atau mengancam nyawa seperti meningitis. Bukan hanya itu, ubat ini juga digunakan untuk mencegah jangkitan pada orang yang menjalani pembedahan tertentu.

3. Azithromycin

Jenis ubat tifus seterusnya di farmasi adalah azithromycin. Ubat ini adalah antibiotik yang berfungsi melawan bakteria.

Azithromycin digunakan untuk merawat pelbagai jenis jangkitan yang disebabkan oleh bakteria seperti kepialu, jangkitan pernafasan, jangkitan kulit, jangkitan telinga, jangkitan mata, atau bahkan penyakit kelamin.

Rawatan ini digunakan jika seseorang tidak dapat mengambil ciprofloxacin atau bakteria tahan terhadap ciprofloxacin. Ubat ini berkesan untuk merawat kepialu yang tidak rumit pada kanak-kanak berumur 4-17 tahun.

Ubat ini tidak boleh diambil untuk anda yang mengalami masalah penyakit kuning atau hati kerana menggunakannya. Bukan hanya itu, ubat ini juga tidak boleh digunakan untuk mereka yang alah kepada ubat serupa seperti klaritromisin, eritromisin, atau telitromisin.

4. Amoksisilin

Amoxilin adalah antibiotik penisilin yang melawan bakteria. Ubat ini adalah antara antibiotik paling popular yang diberikan secara oral pada dos harian 75-100 mg / kg selama 14 hari.

Ubat ini boleh digunakan untuk merawat banyak jenis jangkitan bakteria, termasuk kepialu, tonsilitis, bronkitis, radang paru-paru, jangkitan pada telinga, hidung, tekak, kulit, atau bahkan saluran kencing.

5. Kloramfenikol

Chloramphenicol adalah antibiotik buatan manusia. Ubat ini dapat memperlambat pertumbuhan bakteria dengan menghalangnya daripada menghasilkan protein penting yang diperlukan untuk bertahan hidup.

Antibiotik ini berkesan terhadap bakteria seperti S. typhi, H. influenzae, E.coli, spesies Neisseria, spesies Staphylococcus dan Streptococcus, Rickettsia, dan kumpulan organisma limfogranuloma-psittacosis.

Kloramfenikol biasanya diberikan secara oral, tetapi bagi pesakit yang mengalami muntah atau cirit-birit, ia diberikan secara intravena (IV).

6. Levofloxacin

Sebagai tambahan kepada antibiotik yang dijelaskan di atas, ubat kepialu di farmasi yang juga dapat merawat gejala tifus lain adalah levofloxacin. Ubat ini termasuk antibiotik fluoroquinolone yang berfungsi dengan melawan bakteria di dalam badan.

Sama seperti rawatan antibiotik lain, ubat ini juga digunakan untuk merawat pelbagai jenis jangkitan bakteria, termasuk kepialu. Levofloxacin juga digunakan untuk merawat seseorang yang pernah mengalami antraks atau jenis wabak tertentu.

Sebaiknya jangan cuai dalam mengambil ubat ini, kerana antibiotik fluoroquinolone boleh menyebabkan kesan sampingan yang serius. Levofloxacin hanya digunakan untuk jangkitan yang tidak dapat diobati dengan antibiotik yang lebih selamat.

Nah, itu adalah beberapa ubat kepialu di farmasi yang perlu anda ketahui. Sebelum mengambil ubat ini, ada baiknya berjumpa doktor terlebih dahulu untuk mengetahui rawatan yang tepat mengikut keadaan dan gejala demam kepialu yang anda alami.

Bolehkah ubat cacing menyembuhkan demam kepialu?

Selain farmasi ubat, ada juga orang yang percaya bahawa ubat cacing dapat menjadi pilihan untuk merawat demam kepialu. Tetapi, adakah ia selamat?

Ubat-ubatan yang dibuat dari ekstrak cacing dipercayai dapat meredakan demam dan pertumbuhan bakteria salmonella typhi yang menyebabkan kepialu.

Pelbagai kajian telah dilakukan untuk melihat kesan ubat cacing terhadap kepialu. Salah seorang dari mereka di Poltekkes Kemenkes Pontianak yang mengatakan bahawa air cacing tanah yang direbus mempunyai bakteriostatik.

Ini bermaksud, cacing tanah mempunyai kemampuan untuk menghalang pertumbuhan bakteria, terutamanya Salmonella digunakan dalam kajian ini. Walau bagaimanapun, para penyelidik menyimpulkan bahawa kemampuan ini tidak sebaik kesan antibiotik.

Anda boleh membaca ulasan lengkap mengenai ubat cacing untuk merawat kepialu di pautan dalam artikel ini!

Selain ubat kepialu di farmasi, anda boleh mencuba ubat kepialu semula jadi ini

Selain mengambil ubat kepialu yang boleh dibeli di farmasi, anda juga dapat membantu proses penyembuhan dengan rawatan tifus semula jadi.

Berikut adalah beberapa petua untuk mengatasi kepialu dengan ubat semula jadi yang boleh anda cuba di rumah:

 • Memampatkan : Kompres air suam dapat menurunkan suhu badan penghidap kepialu
 • Bawang putihSifat antimikrob bawang putih berfungsi membersihkan toksin berbahaya di dalam badan. Keupayaan ini dipercayai berkesan untuk digunakan sebagai ubat kepialu semula jadi
 • ORS: Minum ORS dapat mengatasi dehidrasi dan mengurangkan demam
 • Cuti selasih: Kandungan antibakteria, antivirus, dan antijamur pada daun selasih dapat mengurangi demam, sehingga dapat mengurangi demam akibat kepialu dengan cepat.

Apa yang berlaku sekiranya kepialu tidak diberi ubat?

Orang dengan demam kepialu yang tidak diberi ubat boleh mula menunjukkan gejala tambahan. Seperti mengigau, berbaring tidak bergerak, dan keletihan dengan mata separuh tertutup.

Komplikasi yang mengancam nyawa sering timbul apabila gejala muncul. Selain itu, kepialu yang tidak diberi ubat juga boleh menyebabkan komplikasi dalam bentuk pendarahan pada usus.

Pendarahan usus atau lubang di usus adalah komplikasi demam kepialu atau kepialu yang paling serius. Keadaan ini biasanya berkembang pada minggu ketiga penyakit.

Dalam keadaan ini, usus kecil atau usus besar berkembang menjadi lubang. Kandungan dari usus bocor ke dalam perut dan boleh menyebabkan sakit perut yang teruk, mual, muntah, dan jangkitan aliran darah (sepsis).

Komplikasi yang mengancam nyawa ini memerlukan rawatan perubatan segera.

Bagaimana untuk mengelakkan kepialu berulang

Tifoid boleh berulang walaupun anda sudah pulih dan pergi ke farmasi. Oleh itu, langkah pencegahan yang betul diperlukan.

Berikut adalah beberapa petua untuk mencegah tifus menyerang badan anda:

1. Vaksin

Vaksin dapat menjadikan tubuh anda menghasilkan sistem imunnya sendiri untuk menyekat virus dan bakteria penyebab demam kepialu.

Dianjurkan agar anda mendapat vaksin kepialu jika anda tinggal atau akan pergi ke kawasan yang berisiko mendapat tifoid tinggi.

Namun, tidak ada vaksin yang 100 peratus berkesan. Oleh kerana vaksin tidak akan memberikan perlindungan sepenuhnya, anda harus tetap mengambil langkah berjaga-jaga tambahan. Teruskan dengan titik seterusnya!

2. Basuh tangan anda dengan sabun

Menjaga kebersihan tangan dengan mencuci tangan dengan sabun dan air mengalir adalah kaedah terbaik untuk mengawal jangkitan.

Jangan lupa untuk selalu mencuci tangan sebelum makan atau menyediakan makanan dan selepas menggunakan tandas. Bawakannya pembersih tangan berasaskan alkohol untuk masa-masa ketika air tidak tersedia.

3. Jangan minum air yang tidak dirawat

Air minuman yang tercemar adalah salah satu penyebab demam kepialu di beberapa kawasan.

Oleh itu, disarankan agar anda hanya minum air yang telah dirawat atau air botol.

4. Jangan makan buah-buahan dan sayur-sayuran mentah

Walaupun telah dicuci, kita tidak tahu sama ada air yang digunakan untuk mencuci tercemar atau tidak.

Sekiranya anda mesti makan buah, cuba kupas kulitnya. Sekiranya anda ingin makan sayur-sayuran, cuba rebus sebentar. Atau untuk benar-benar selamat, anda mungkin mahu mengelakkan makanan mentah sepenuhnya.

5. Pilih makanan "panas"

Elakkan makanan yang disimpan atau disajikan pada suhu bilik. Mengukus makanan panas adalah yang terbaik.

Walaupun tidak ada jaminan bahawa makanan yang disajikan di restoran adalah selamat, yang terbaik adalah mengelakkan makanan dari penjual di jalanan, kerana kemungkinan dijangkiti adalah tinggi.

Anda juga boleh berunding dengan doktor kami melalui Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found