Kesihatan

Ayuh, Ketahui Manfaat Myriad Di Sebalik Propolis

Manfaat propolis sebagai ubat semula jadi telah diketahui selama beratus-ratus tahun. Pada zaman kuno, orang Yunani menggunakan propolis untuk abses, sementara orang Mesir menggunakannya untuk membalsemkan mumi.

Sehingga kini propolis masih cukup popular untuk digunakan. Penyelidikan menunjukkan bahawa propolis mempunyai banyak sifat penyembuhan, termasuk kualiti antimikroba, antijamur, dan antivirus, anti-radang, dan antitumor.

Nah, untuk mengenali propolis lebih jauh, mari lihat penjelasan di bawah.

Apa itu propolis?

Propolis adalah produk lain yang dihasilkan oleh lebah selain madu. (Foto: //www.freepik.com)

Propolis adalah bahan resin yang dihasilkan oleh lebah dari tunas pokok. Bahan ini kaya dengan sebatian antioksidan. Propolis mempunyai tekstur melekit dan warna coklat kehijauan. Ia biasanya digunakan sebagai lapisan untuk membina sarang lebah.

Semasa digunakan, propolis boleh digunakan terus ke kulit. Seperti ketika digunakan untuk merawat luka, herpes genital, dan luka dingin.

Propolis juga boleh digunakan sebagai ubat kumur untuk penyembuhan setelah pembedahan mulut. Serta untuk rawatan luka bakar kecil. Sebagai tambahan, propolis kadang-kadang terdapat pada semburan hidung dan tekak, juga pada ubat kumur dan ubat gigi.

Contoh produk propolis di pasaran

Pada masa ini terdapat beberapa tanda dagangan ubat-ubatan herba yang mengandungi propolis di pasaran. Sebilangannya dijual dalam bentuk pil, cecair, hingga sabun. Berikut adalah beberapa daripadanya:

1. Faedah Propolis British

British Propolis adalah salah satu tanda dagangan ubat-ubatan herba yang mengandungi propolis. Ubat cair ini dibungkus dalam botol dengan jumlah 6 ml.

Kelebihan British Propolis yang ditulis di laman web rasmi mereka termasuk:

 • Membantu mengekalkan stamina dan pemulihan
 • Membantu mengatasi masalah paru-paru
 • Membantu perut
 • Pengawalan tahap kolesterol
 • Bantu diabetes
 • Membantu mengatasi gout

Sebagai tambahan kepada faedah dan khasiat ini, British Propolis mendakwa bahawa tidak ada kesan sampingan penggunaan ubat herba ini.

2. Kebaikan sabun propolis

Selain dalam bentuk cair, iaitu produk British Propolis, terdapat juga produk sabun propolis. Tidak hanya di Indonesia, di luar negeri juga ada beberapa sabun yang dibuat dengan kandungan propolis.

Berikut adalah beberapa kelebihan sabun propolis:

 • Membantu menghilangkan kotoran pada kulit
 • Menjaga agar sentiasa terhidrat dan pekat
 • Merawat dan mencegah jerawat
 • Propolis mempunyai sifat penyembuhan luka yang terkenal dan membantu pergantian sel kulit, yang sangat bagus untuk kulit anti-penuaan
 • Sifat anti-radang dan emoliennya juga dapat menenangkan kulit yang gatal dan meradang dan dapat digunakan untuk menenangkan eksim dan psoriasis.

Selagi menggunakan bahan semula jadi dan digunakan dengan pengawasan pakar, sabun propolis selamat untuk kulit. Jangan lupa berjumpa dengan pakar dermatologi terlebih dahulu, jika anda pernah mempunyai sejarah alergi terhadap bahan-bahan dalam sabun propolis.

Manfaat kesihatan propolis

Beberapa kajian telah menguji faedah kesihatan propolis. Berikut adalah kelebihan propolis yang perlu anda ketahui:

1. Penyembuhan luka

Propolis mempunyai sebatian khas yang disebut pinocembrin, yang merupakan sebatian bioaktif yang bertindak sebagai antijamur. Propolis juga mempunyai sifat anti-radang dan antimikroba sehingga sangat berkesan dalam membantu penyembuhan luka.

Satu kajian mendapati bahawa propolis dapat membantu orang yang mengalami luka bakar sembuh lebih cepat. Ini kerana propolis mampu mempercepat pertumbuhan semula sel kulit.

2. Rawatan selepas pembedahan mulut

Menggunakan propolis sebagai ubat kumur selepas pembedahan mulut dapat mempercepat penyembuhan luka di mulut. Selain itu, propolis juga akan melegakan bengkak dan melegakan kesakitan selepas operasi.

3. Senak

Penyelidikan menunjukkan bahawa propolis dapat membantu merawat pelbagai gangguan pencernaan. Seperti radang usus besar, barah perut, hingga luka di dinding perut.

Propolis terdiri daripada ester henetil asid kafeik (CAPE), artepillin C, kaempferol, dan galangin, yang telah terbukti berkesan untuk menghilangkan parasit penyebab penyakit. Walau bagaimanapun, kajian ini masih terhad pada haiwan dan kultur sel.

4. Kesakitan pada herpes oral dan herpes genital

Salap yang mengandungi 3 persen propolis seperti herstat atau coldsore-FX, dapat membantu mempercepat masa penyembuhan kedua penyakit ini. Salap juga dapat mengurangkan gejala herpes dan luka mulut yang disebabkan oleh herpes genital.

Para penyelidik mendapati krim propolis bukan sahaja mengurangkan jumlah virus herpes yang terdapat di dalam tubuh seseorang, tetapi juga melindungi tubuh dari luka sejuk di masa depan.

5. Rongga

Penyelidikan dari Buletin Biologi & Farmaseutikal mengatakan bahawa propolis diketahui dapat membantu melawan rongga.

Sebatian yang terdapat dalam propolis membantu menghalang pertumbuhan streptococcus mutans, bakteria oral yang diketahui menyumbang kepada perkembangan rongga.

Penyelidikan ini juga menunjukkan bahawa propolis dapat membantu menghentikan Streptococcus mutans melekat pada gigi.

6. Pengurusan diabetes

Berdasarkan penyelidikan berasaskan haiwan, propolis telah menunjukkan kemampuannya untuk membantu merawat diabetes.

Dalam ujian yang dilakukan pada tikus diabetes, rawatan dengan propolis terbukti dapat membantu menurunkan kadar gula darah dan mengurangkan kolesterol. Namun, belum ada kajian lebih lanjut pada manusia mengenai kesan ini.

7. Kebaikan propolis untuk kulitanker

Propolis telah disarankan untuk merawat beberapa jenis barah. Namun, untuk merawat barah, propolis disyorkan untuk digunakan sebagai rawatan tambahan, bukan rawatan utama.

Menurut kajian, propolis dapat merawat barah dengan cara berikut:

 • Jauhkan sel barah daripada membiak.
 • Mengurangkan kemungkinan sel menjadi barah.
 • Menyekat laluan yang menghalang sel barah saling memberi isyarat antara satu sama lain.

Baca juga: Wanita, ini adalah pelbagai kelebihan madu untuk kesihatan dan kecantikan wajah

8. Kebaikan propolis untuk wajah

Selain madu, propolis juga merupakan salah satu produk yang mempunyai banyak faedah untuk kecantikan kulit wajah, anda tahu.

Propolis disukai kerana kemampuan penyembuhan semula jadi, serta sifat antioksidannya yang dapat membantu menenangkan dan menghaluskan kulit yang rosak.

Oleh itu, propolis sering digunakan dalam produk penjagaan kulit anti-penuaan yang selamat untuk orang yang mempunyai kulit merah, sensitif, rosak, meradang dan berjerawat.

Pada dasarnya, propolis membantu meningkatkan siklus pertumbuhan semula jadi kulit untuk meninggalkan penampilan yang lebih halus dan lebih lembut. Berikut adalah beberapa kelebihan propolis untuk kesihatan wajah dan kulit anda:

 • Melegakan kemerahan, keradangan dan luka bakar atau selaran matahari
 • Meremajakan kulit sehingga kelihatan lebih halus dan lebih muda
 • Bertindak sebagai mikroba yang menghalang jerawat dan bakteria

9. Faedah propolis mata

Lancarkan Masa Optometri, kajian haiwan menunjukkan bahawa propolis mungkin mempunyai manfaat untuk kesihatan mata.

Dr. Michael Cooper sedang meneliti bagaimana propolis, bahan resin seperti lilin semula jadi yang terdapat di sarang lebah, dapat membantu merawat penyakit mata.

Satu kajian membuat hipotesis bahawa sifat antiproliferatif propolis dari asid fenil ester kafeik (CAPE) dan flavonoid mungkin menghalang laluan siklooksigenase dan lipoksiasease yang membawa kepada neovaskularisasi kornea.

Dalam kajian ini penyelidik membandingkan ekstrak propolis berair 1% (WEP) dengan 0.1% dexamethasone dan garam untuk menentukan sama ada ia berkesan dalam mengawal neovaskularisasi kornea (CNV) pada arnab.

Para penyelidik menyimpulkan bahawa aktiviti anti-radang propolis mungkin berkaitan dengan kesannya pada pelbagai perantara keradangan seperti prostaglandin, leukotrienes, dan histamin. Walau bagaimanapun, penyelidikan lebih lanjut diperlukan pada manusia untuk memastikan faedah propolis untuk mata.

10. Propolis untuk asid perut

asid perut atau penyakit refluks gastroesophageal (GERD) adalah jangkitan mukosa yang disebabkan oleh refluks kandungan gastrik yang tidak normal ke dalam esofagus dan bahkan paru-paru.

Melancarkan kajian yang diterbitkan melalui NCBI, propolis mempunyai beberapa faedah untuk kesihatan pencernaan, termasuk perut.

Dalam kajian ini tidak disebutkan sama ada propolis dapat menyembuhkan asid perut. Walau bagaimanapun, kajian eksperimen menunjukkan bahawa propolis mempunyai sifat antihistaminergik, anti-radang, anti-asid, dan anti-radang anti-H. pylori yang boleh digunakan untuk merawat ulser gastrik.

Dos penggunaan

Propolis boleh didapati dalam pelbagai bentuk, termasuk tablet, kapsul, serbuk, ekstrak, dan lozenges. Propolis juga boleh didapati di salap, krim, losyen, dan produk penjagaan diri yang lain.

Untuk penggunaan dos, hingga sekarang belum ada penelitian yang cukup untuk menentukan berapa banyak propolis yang harus digunakan untuk menyokong keadaan kesihatan.

Amaran penggunaan

Jangan gunakan propolis jika anda menghidap asma atau alah pada madu. Propolis juga dapat memperlambat pembekuan darah dan meningkatkan risiko pendarahan pada orang yang mengalami gangguan pendarahan atau semasa operasi.

Jaga kesihatan anda dan keluarga anda dengan berunding secara berkala dengan rakan doktor kami. Muat turun aplikasi Doktor Baik sekarang, klik pautan ini, OK!