Kesihatan

Kedudukan Rahim Terbalik: Gejala, Punca, dan Rawatan

Rahim terbalik dicirikan oleh kedudukan rahim menghadap ke belakang. Keadaan ini dapat menimbulkan ciri-ciri tertentu. Oleh itu, apakah ciri-ciri rahim terbalik yang perlu diketahui?

Supaya anda mengetahui lebih lanjut mengenai ciri kedudukan rahim terbalik bersama dengan maklumat lain, lihat ulasan lengkap di bawah.

Baca juga: Selepas Curettage Bilakah Haid boleh kembali normal?

Fahami mengenai kedudukan rahim terbalik

Kedudukan rahim adalah normal dan rahim terbalik. Sumber gambar: //www.mayoclinic.org/

Rahim (uterus) adalah organ yang terletak di pelvis dan di mana janin yang sedang berkembang tumbuh semasa kehamilan. Bagi kebanyakan wanita, rahim dihalakan ke depan, lebih tepat ke arah dinding perut dan terletak di atas pundi kencing.

Namun, rahim juga boleh memiringkan ke belakang, ke arah belakang pelvis, ini dikenali sebagai rahim terbalik (rahim terbalik). Rahim yang terbalik adalah keadaan yang agak biasa, dengan kira-kira seperempat wanita mengalami keadaan ini.

Punca rahim terbalik

Kedudukan rahim yang terbalik tidak hanya berlaku, tetapi ada beberapa faktor yang menyebabkan rahim terbalik, salah satunya adalah genetik.

Berikut adalah beberapa faktor lain yang menyebabkan kedudukan rahim terbalik:

1. Kehamilan

Rahim dikelilingi oleh jalur tisu yang disebut ligamen. Dalam beberapa kes, ligamen yang menahan rahim di tempat menjadi terlalu meregang semasa kehamilan. Ini boleh menyebabkan rahim terbalik.

Dalam kebanyakan kes, rahim akan kembali ke posisi normal setelah melahirkan, tetapi kadang-kadang rahim tidak akan kembali ke kedudukan normalnya.

2. Endometriosis

Endometrium adalah lapisan rahim. Sementara itu, endometriosis adalah pertumbuhan sel endometrium di luar rahim. Sel atau tisu parut ini dari endometrium boleh menyebabkan rahim melekat ke belakang.

3. Fibroid rahim

Pertumbuhan tumor yang jinak ini dapat membuat rahim mudah terbalik.

Baca juga: Jangan dipandang rendah, ini adalah penyebab fibroid yang harus anda ketahui

4. Penyakit radang pelvis

Sekiranya tidak dirawat, penyakit radang panggul boleh menyebabkan parut, yang juga boleh menyebabkan rahim terbalik.

5. Sejarah pembedahan pelvis

Pembedahan pelvis juga boleh menyebabkan tisu parut, yang dapat menarik rahim dalam kedudukan terbalik.

Ciri-ciri rahim terbalik

Sebilangan wanita yang mengalami keadaan ini mungkin sama sekali tidak merasakan gejala. Oleh itu, kedudukan rahim yang terbalik mungkin tidak diperhatikan. Walau bagaimanapun, kedudukan rahim yang terbalik juga boleh menyebabkan beberapa gejala.

Nah, berikut adalah ciri kedudukan rahim terbalik seperti yang dilaporkan oleh Healthline:

  • Sakit belakang faraj atau bawah semasa melakukan aktiviti seksual
  • Sakit semasa haid
  • Peningkatan kekerapan membuang air kecil atau tekanan pada pundi kencing
  • Jangkitan saluran kencing berulang (UTI)
  • Inkontinensia kencing ringan
  • Terdapat bonjolan di bahagian bawah perut
  • Ketidakselesaan ketika menggunakan tampon

Kedudukan rahim terbalik dan kehamilan

Ramai wanita bimbang kedudukan rahim yang terbalik boleh memberi kesan semasa hamil. Lancarkan halaman Berita Perubatan Hari Ini, pada dasarnya, kedudukan rahim terbalik tidak mempengaruhi kesuburan.

Sebaliknya, rahim yang terbalik juga tidak boleh membuat wanita mempunyai kehamilan yang sihat.

Walau bagaimanapun, keadaan ini dapat memberi tekanan lebih banyak pada pundi kencing semasa trimester pertama. Ini boleh menyebabkan peningkatan kencing atau sukar membuang air kecil. Pada sesetengah wanita, sakit belakang juga boleh berlaku.

Bagaimana ciri-ciri rahim terbalik didiagnosis?

Ciri-ciri kedudukan rahim terbalik dapat dikesan dengan melakukan pemeriksaan pelvis. Seseorang yang merasakan gejala atau ciri kedudukan rahim terbalik, seperti yang disebutkan di atas, harus segera berjumpa doktor.

Ini kerana gejala ini mungkin merupakan tanda keadaan yang lebih serius. Doktor akan melakukan ujian diagnostik untuk mengetahui punca sebenar gejala.

Rawatan dalam kedudukan rahim terbalik

Sekiranya tanda-tanda kedudukan rahim terbalik atau gejala dirasakan, anda harus berjumpa doktor untuk mengetahui pilihan rawatan untuk keadaan ini. Terdapat beberapa ubat yang dapat membantu memperbaiki kedudukan rahim, termasuk:

1. Melakukan senaman fizikal tertentu

Jenis latihan tertentu dirancang untuk menguatkan ligamen dan tendon, sehingga mereka dapat menahan rahim dalam kedudukan tegak. Beberapa latihan ini merangkumi:

Peregangan lutut ke dada

Peregangan lutut ke dada. sumber gambar: //mypain.ca/

Latihan ini dilakukan dengan mendekatkan lutut ke dada sambil berbaring. Kemudian tahan kedudukan itu selama 20 saat. Latihan ini dapat membantu mengubah posisi rahim buat sementara waktu. Ini bukan penyelesaian tetap.

Latihan pelvis

Latihan pelvis. Sumber gambar: //parenting.firstcry.com/

Latihan ini berfungsi untuk menguatkan otot-otot dasar pelvis. Berbaring telentang dengan tangan di sisi anda dalam keadaan santai. Angkat pelvis anda perlahan-lahan semasa menghirup. Kemudian kembali ke kedudukan permulaan. Anda boleh melakukan latihan ini 10-15 kali.

2. Pesakit faraj

Pessary adalah alat kecil yang diletakkan di dalam vagina. Ini dapat membantu menyokong dinding vagina, rahim, dan struktur pelvis lain.

Selain itu, pessary juga dapat membantu mengembalikan rahim ke kedudukan normal. Sekiranya digunakan dalam jangka masa panjang, terdapat risiko jangkitan.

3. Operasi

Pembedahan mungkin diperlukan untuk meletakkan semula rahim dan menghilangkan rasa sakit. Salah satu prosedur untuk merawat keadaan ini adalah penggantungan rahim.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!