Kesihatan

Fakta Di Sebalik Detoks Kulit Yang Perlu Anda Ketahui

Sekiranya anda adalah salah satu daripada mereka yang mengikuti trend kecantikan, anda mungkin sudah biasa dengan istilah detoks kulit. Beberapa produk penjagaan kulit menggunakan istilah itu dan mengatakan bahawa anda boleh mendetoks kulit anda di rumah dengan produk tersebut.

Tetapi adakah benar bahawa detoks kulit boleh dilakukan di rumah? Nah, sebelum membincangkan lebih lanjut mengenai detoks kulit dengan penjagaan di rumah, mari kita lihat penjelasan detoks berikut.

Apa maksud detoks atau detoks?

Detoks atau detoksifikasi adalah proses membuang toksin dari badan. Toksin dalam badan boleh datang dari keadaan persekitaran, diet atau gaya hidup lain, seperti merokok.

Nah, organ-organ tubuh seperti paru-paru, hati, ginjal ke usus besar mampu menyahtoksin dengan sendirinya. Tetapi kemudian timbul anggapan bahawa beberapa tingkah laku dapat membantu prosesnya.

Contohnya, dengan makan makanan tertentu dan juga minum jus tertentu. Ini dianggap dapat menyelesaikan proses detoksifikasi badan.

Lalu bagaimana dengan detoks kulit?

Sekiranya anda pernah mendengar kata-kata detoks kulit, maka ia sebenarnya hanya istilah yang digunakan. Kerana dalam dunia perubatan tidak ada istilah detoks kulit. Terutama jika detoks kulit menggunakan produk tertentu atau dengan melakukan tindakan tertentu seperti mengelupas atau laser.

Seperti yang dinyatakan oleh Dr. Ross Perry dari CosmedicsUK, ketika orang bercakap tentang detoks kulit, sebenarnya tidak membuang toksin dari kulit.

"Ia lebih merujuk kepada perkara yang boleh dilakukan untuk melindungi permukaan kulit dari luar," kata Dr. Ross Perry seperti dipetik dari Garis Kesihatan.

Lalu bagaimana pemahaman sebenar tentang perkara-perkara yang sering dilabel dapat mendetoksifikasi kulit seperti penggunaan produk tertentu, atau rawatan muka, mengelupas dan juga laser?

Fakta di sebalik tindakan detoksifikasi kulit

Mungkin anda pernah mendengar jika rawatan muka, mengelupas atau laser dapat membantu menyahtoksin kulit. Walaupun semua tindakan ini dapat membantu menjadikan kulit lebih sihat dan muda, tetapi tidak dengan membuang toksin kulit, ya. Inilah penjelasan penuh.

rawatan muka

rawatan muka atau rawatan wajah yang biasa dilakukan sering dianggap sebagai salah satu cara untuk menyahtoksin kulit. Sebenarnya, rawatan ini dilakukan untuk membuang sel kulit mati. Sehingga dapat mempercepat pergantian sel, sehingga sel baru yang lebih sihat tumbuh.

Fakta lain adalah, anda tidak seharusnya melakukannya terlalu kerap. Kerana rawatan wajah bertujuan membersihkan kulit wajah, tetapi jika terlalu kerap boleh mengganggu keseimbangan kulit wajah.

Sekiranya keseimbangan kulit wajah terganggu, ia dapat meningkatkan kemungkinan masalah kulit. Termasuk meningkatkan risiko jerawat.

Sekiranya tidak terlalu kerap, ini akan membantu menjaga kesihatan kulit anda. Anda juga boleh lakukan rawatan muka di rumah menggunakan bahan semula jadi. Atau gunakan produk penjagaan kulit wajah yang sesuai dengan jenis kulit anda.

Mengupas muka

Adakah anda pernah melakukannya mengelupas muka dengan alasan anda mahu menyahtoksin kulit? Itu adalah perkara yang salah. Kerana mengelupas dilakukan untuk membantu membuang sel kulit mati menggunakan larutan kimia.

Keputusan mengelupas, kulit akan kelihatan lebih halus dan juga kelihatan lebih muda. Jadi sebenarnya, jika kulit anda kelihatan lebih sihat selepas itu mengelupas bukan kerana pembuangan racun, ya. Tetapi kerana sel-sel kulit mati di permukaan atas telah terkelupas.

Sekiranya anda berhasrat untuk melakukannya, anda mesti berjumpa pakar, iaitu pakar dermatologi. Kerana doktor akan memberikan penyelesaian kimia yang berbeza mengikut keadaan kulit anda. Anda tidak boleh lakukan mengelupas wajah sendiri di rumah.

laser kulit

Rawatan lain yang sering dianggap sebagai bentuk detoks kulit adalah rawatan laser kulit. Dilaporkan dari WebMD, Laser kulit dilakukan untuk menghilangkan lapisan kulit, untuk membentuk sel kulit baru yang lebih sihat dan juga kelihatan lebih muda.

Sama seperti mengelupas, tidak bermaksud bahawa toksin di kulit dikeluarkan, tetapi membuang sel-sel kulit mati sehingga pertumbuhan sel yang lebih sihat dapat dilihat.

Dengan melakukan laser, anda dapat mengatasi pelbagai masalah kulit wajah. Ia bukan sahaja menghilangkan sel kulit mati tetapi juga merawat penuaan seperti kedutan dan parut jerawat. Sekiranya anda ingin melakukan ini, anda perlu berjumpa dengan pakar dermatologi terlebih dahulu.

Anda tidak boleh melakukan laser di rumah, kerana terdapat beberapa risiko yang akan merosakkan kulit anda. Contohnya, setelah melakukan laser, anda perlu menggunakan salap khas untuk mengelakkan pembentukan kudis pada kulit.

Anda juga akan mengalami gatal dan terbakar selepas laser. Oleh itu anda perlu melakukannya di bawah pengawasan doktor, untuk mendapatkan hasil dan rawatan yang terbaik.

Demikian penjelasan mengenai detoks kulit dan fakta di sebalik itu. Sekiranya anda mempunyai soalan lain mengenai kesihatan kulit, sila berbincang terus dengan doktor kami melalui Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!