Kesihatan

Perhatikan Ya, Ibu! Ini adalah 4 pertolongan pertama apabila anak anda terus muntah

Apabila anak anda mengalami muntah secara berterusan, ini boleh menyebabkan anak kehilangan cecair penting untuk badan. Ibu juga perlu tahu bagaimana melakukan pertolongan cemas ketika anak terus muntah.

Muntah adalah keadaan yang boleh dialami oleh sesiapa sahaja, termasuk kanak-kanak. Mengikut halaman NHS memaklumkan, penyebab muntah yang paling biasa pada bayi dan kanak-kanak adalah gastroenteritis.

Gastroenteritis adalah jangkitan usus yang disebabkan oleh virus atau bakteria, yang juga boleh menyebabkan cirit-birit. Mabuk, apendiks (apendiks), dan jangkitan lain juga boleh menyebabkan muntah.

Baca juga: Ibu, Ini 9 Punca Sakit Perut pada Kanak-kanak dan Muntah

Pertolongan cemas ketika anak terus muntah

Bukan hanya boleh menyebabkan kehilangan cecair, muntah yang berterusan dapat menyebabkan anak kehilangan garam dan mineral penting dalam badan.

Oleh itu, muntah berterusan adalah syarat penting untuk diberi perhatian.

Ibu, berikut adalah beberapa pertolongan pertama apabila anak anda terus muntah:

1. Pertolongan cemas ketika anak terus muntah: Pastikan keperluan cecair dipenuhi

Pertolongan cemas ketika kanak-kanak terus muntah adalah memastikan bahawa dia mendapat pengambilan cecair yang mencukupi. Apabila muntah berterusan, anda juga perlu memastikan bahawa anak anda tidak mengalami dehidrasi.

Dehidrasi adalah keadaan apabila badan kehilangan banyak cecair. Sekiranya dehidrasi tidak dirawat dengan segera, boleh membahayakan.

Oleh itu, untuk mengelakkan ini, pastikan anak anda mengambil cukup cecair untuk menggantikan cecair yang hilang, terutama jika anak anda juga mengalami cirit-birit.

Walaupun anak berasa mual, cecair harus diberikan. Sekiranya anak kecil anda baru sahaja muntah, anda harus menunggu 30-60 minit sebelum memberi cecair tambahan. Kemudian, berikan terlebih dahulu cecair tambahan dalam jumlah kecil.

2. Elakkan memberi makanan pejal sebentar

Dipetik dari Ibu bapa, elakkan memberi makanan pejal selama 24 jam pertama sejak muntah bermula. Sebagai gantinya, berikan air kepada anak dalam dos kecil tetapi kerap, iaitu setiap 5 minit.

Sekiranya kanak-kanak dapat menahan muntah, secara beransur-ansur meningkatkan jumlah cecair yang diberikan. Semasa anda muntah, anda juga harus mengelakkan memberi produk susu kepada anak anda.

Bayi yang masih menyusu harus tetap diberi susu ibu (ASI), tetapi penyusuan harus lebih kerap. Sebagai contoh, susu ibu biasanya diberikan setiap 1-2 jam, sekarang anda boleh memberikannya sekurang-kurangnya setiap 5-10 minit.

Bayi yang mengambil susu formula juga harus terus mendapat susu formula.

3. Beri ORS

Pertolongan cemas ketika anak terus muntah juga melibatkan pemberian ORS (penyelesaian rehidrasi oral /ORS). Penyelesaian rehidrasi oral ini dapat membantu menggantikan cecair dan garam yang hilang ketika anak anda muntah.

Dipetik dari Kanak-kanak Connecticutinilah peraturan umum:

 • Bayi: Kira-kira 1 sudu besar (sudu besar) ORS setiap 15-20 minit
 • Kanak-kanak: 1-2 sudu besar ORS setiap 15 minit

Sekiranya anak anda muntah lagi, tunggu kira-kira 20-30 minit sebelum anda memberi ORS lagi.

Kanak-kanak yang lebih tua boleh minum cecair selain ORS. Sekiranya anak anda mengalami cirit-birit, elakkan jus buah dan minuman ringan. Ini kerana ia mempunyai kandungan gula yang tinggi yang boleh memburukkan lagi gejala cirit-birit.

Baca juga: Atasi Cirit-birit dengan ORS, bagaimana membuatnya sendiri di rumah?

4. Perhatikan keadaan anak selepas muntah

Terdapat beberapa perkara yang perlu anda perhatikan ketika anak anda tidak muntah setelah beberapa jam. Inilah perkara yang perlu anda perhatikan.

Selepas 3-4 jam tanpa muntah:

 • Menambah jumlah cecair secara perlahan

Selepas 8 jam tanpa muntah:

 • Anda boleh menyusukan anak anda seperti biasa. Sekiranya susu formula juga diberikan, anda boleh mula memberi formula secara beransur-ansur
 • Sekiranya anak anda dapat minum tanpa muntah selepas 8 jam pertama, anda secara beransur-ansur dapat kembali ke makanan pejal. Untuk kanak-kanak yang lebih muda, mulakan dengan makanan yang hambar
 • Elakkan makanan tinggi lemak atau berminyak dan goreng

Selepas 24 jam tanpa muntah

 • Makanan biasa dapat disambung semula sekitar 24 jam setelah muntah berhenti. Namun, jika anak anda muntah lagi, anda harus segera menghubungi doktor

Bila hendak memanggil doktor?

Sekiranya keadaan tidak bertambah baik, segera hubungi doktor anda untuk mendapatkan rawatan yang betul. Bukan hanya itu, kanak-kanak juga harus segera mendapatkan bantuan perubatan sekiranya mereka mengalami:

 • Tanda-tanda dehidrasi, seperti mulut kering, mata tenggelam, kelesuan, dan penurunan kencing
 • Kesukaran untuk tidak muntah cecair
 • Kurang dari 1 bulan dan muntah setiap kali anda memberi susu
 • Muntah berwarna kuning kehijauan atau mempunyai darah
 • Terdapat gejala lain, seperti perut yang keras atau kembung, sakit perut, atau sakit kepala
 • Muntah selepas kecederaan di kepala

Itulah beberapa maklumat mengenai pertolongan cemas ketika anak terus muntah. Sekiranya muntah tidak hilang, anda harus segera menghubungi doktor. Doktor akan membantu mencari punca dan rawatan yang sesuai.

Ada soalan lebih lanjut mengenai kesihatan anak? Sila berbual dengan doktor kami melalui Aplikasi Doktor Baik. Rakan doktor kami sedia membantu anda dengan akses perkhidmatan 24/7. Jangan teragak-agak untuk berunding, ya!