Kesihatan

Berlatih selama beribu-ribu tahun, berikut adalah titik temu di kaki yang perlu anda ketahui!

Terdapat beratus-ratus titik temu di seluruh badan, termasuk kaki. Titik-titik ini dikaitkan dengan organ-organ penting di seluruh badan dan dapat meningkatkan kesihatan badan, anda tahu!

Walaupun kelihatan menakutkan, tetapi akupunktur bukanlah prosedur yang menyakitkan seperti yang dibayangkan. Pusat Kebangsaan AS untuk Kesihatan Pelengkap dan Integratif mengatakan bahawa akupunktur telah dipraktikkan selama lebih dari 2,500 tahun.

Apa itu akupunktur?

Akupunktur adalah teknik perubatan kuno Cina. Amalan ini dilakukan dengan mencetuskan titik-titik tertentu pada badan menggunakan jarum yang tujuannya adalah untuk rawatan atau rawatan tertentu.

Ahli akupunktur berlesen Paul Kempisty dalam satu kenyataan di laman Healthline mengatakan bahawa akupunktur adalah kaedah invasif minimum yang bertujuan untuk merangsang kawasan yang kaya dengan saraf di permukaan kulit.

Tujuan rangsangan ini adalah untuk mencetuskan tisu, kelenjar, organ dan pelbagai fungsi di dalam badan. Kemudian, badan akan bertindak balas terhadap isyarat merangsang ini.

"Tindak balas ini melibatkan sistem imun, meningkatkan peredaran di kawasan, penyembuhan luka dan modulasi kesakitan," katanya.

Apakah faedah akupunktur?

Dilaporkan oleh Healthline, akupunktur dikatakan dapat mengatasi masalah kesihatan berikut:

 • Alahan
 • Kebimbangan dan kemurungan
 • Osteoartritis
 • Kesakitan kronik, biasanya di leher, belakang, lutut dan kepala
 • Insomnia
 • PMS
 • Migrain
 • Mual pagi atau mual dan muntah yang berlaku semasa kehamilan
 • Terseliuh
 • strok

Penyelidikan yang dilakukan pada tahun 2017 menunjukkan bahawa akupunktur dapat membantu merawat barah, sementara satu lagi kajian tahun 2016 menunjukkan teknik ini dapat membantu dalam mengobati sklerosis berganda.

Walau bagaimanapun, penyelidikan mengenai kedua-duanya masih terhad, jadi kajian yang lebih luas diperlukan.

Titik akupunktur pada kaki

Lukiskan titik-titik akupunktur pada kaki. Foto: //soundacupuncturemiami.com

Dr. Michael Forman DOM, P.A., dari Total Health Restorasi mengatakan bahawa pada dasarnya titik-titik akupunktur pada kaki adalah sama dengan titik-titik akupresur yang digunakan dalam refleksologi. Perbezaannya adalah, akupunktur menggunakan jarum untuk mencetuskan titik-titik ini.

Terdapat banyak titik titik di kaki. Ahli akupunktur dan Ahli Herba Cina Juhi Singh di halaman wellandgood.com menyatakan asas perkara ini seperti berikut:

 • Kaki kiri dapat merangsang bahagian kiri badan dan semua organ di dalamnya. Dan sebaliknya di sebelah kanan
 • Jari kaki kedua dan ketiga bersentuhan dengan mata
 • Jari-jari kaki yang lain bersentuhan dengan gigi, sinus dan kepala
 • Bahagian bawah kaki, dari kaki hingga tumit, bersentuhan dengan tulang belakang

Selain itu, berikut adalah penyakit biasa dan titik tekanan untuk merangsang di kaki:

Sakit kepala

Sakit kepala biasanya disebabkan oleh tekanan di leher. Jadi, untuk merangsang kawasan ini, kawasan kaki yang biasanya ditekan adalah jari kaki.

Dalam refleksologi, tekanan biasanya difokuskan pada bahagian atas jari untuk mencari saraf yang sesuai yang menghubungkan ke kepala.

Masalah tidur

Sekiranya anda menghadapi masalah tidur pada waktu malam, hipofisis adalah salah satu sasaran anda. Titik tekanan yang perlu dirangsang adalah pusat bahagian bawah jari kaki.

Selsema dan selesema

Titik tekanan untuk kaki yang secara khusus dapat menghilangkan selsema dan selesema berada di sisi jari kaki besar dan bahagian tengah jari kaki yang lain.

Kawasan ini berkaitan dengan sinus, hidung, tekak, mata dan paru-paru. Dari sudut itu, fokus kira-kira 3 cm di bawah jari kaki.

Masalah pencernaan

Terdapat begitu banyak organ yang berkaitan dengan proses pencernaan yang dapat dijumpai di kaki. Sebilangan besar organ ini terletak di bahagian bawah kaki.

Asma dan bronkitis

Untuk mengatasi masalah pernafasan ini, titik atau pantulan akupuntur sasaran adalah yang berkaitan dengan paru-paru.

Titik tekanan berada di tengah kaki, kira-kira 3 cm di bawah kaki dan pusat bahagian atas kaki.

Itulah pelbagai titik akupunktur pada kaki yang perlu anda fahami. Jangan praktikkannya tanpa bantuan profesional, OK?

Pastikan untuk memeriksa kesihatan anda dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Muat turun di sini untuk berunding dengan rakan doktor kami.

Copyright unitygulfshores.com 2022