Kesihatan

Desoximetasone

Desoximetasone adalah kelas ubat kortikosteroid sintetik untuk penggunaan topikal. Ubat ini mempunyai fungsi yang hampir sama dengan kelas ubat yang serupa, seperti dexamethasone atau betamethasone.

Kortikosteroid pertama kali dibuat dan digunakan untuk umum pada tahun 1950. Berikut adalah maklumat lengkap mengenai ubat desoximetasone, faedahnya, dosnya, cara menggunakannya, dan risiko kesan sampingan yang mungkin berlaku.

Untuk apa desoximetasone?

Desoximetasone adalah ubat kortikosteroid yang digunakan untuk merawat pelbagai masalah kulit, seperti kemerahan, gatal-gatal, atau kerengsaan.

Ubat ini hanya tersedia sebagai salap topikal untuk kulit, seperti salap, krim, gel, atau semburan. Penggunaannya cukup terhad pada kawasan kulit tertentu dan tidak digalakkan untuk digunakan pada kawasan kulit yang besar.

Apakah fungsi dan faedah ubat desoximetasone?

Desoximetasone berfungsi sebagai agen anti-radang untuk merawat keradangan dan juga sebagai agen antiprurit untuk merawat ruam dan gatal-gatal.

Secara amnya, codeine cukup berkesan dalam merawat masalah kulit kronik dan akut. Dalam dunia kesihatan, ubat ini telah digunakan untuk merawat beberapa masalah dermatologi yang berkaitan dengan keadaan berikut:

1. Dermatitis seborrheic

Dermatitis seborrheic adalah keadaan kulit biasa yang mempengaruhi kulit, terutama pada kulit kepala. Masalah ini menyebabkan tompok bersisik, kulit kemerahan dan kelemumur degil.

Dermatitis seborrheic juga boleh mempengaruhi kawasan tubuh yang berminyak, seperti wajah, sisi hidung, alis, telinga, kelopak mata, dan dada. Walau bagaimanapun, dermatitis seborrheic biasanya hilang tanpa rawatan.

Dalam beberapa keadaan, rawatan diperlukan dengan beberapa ubat kortikosteroid untuk merawat gangguan seborrheic yang sukar disingkirkan. Rawatan juga dilakukan untuk mengelakkan masalah berulang sehingga dalam keadaan tertentu anda perlu berjumpa doktor.

Preskripsi biasa adalah ubat antikulat atau krim kortikosteroid, termasuk hidrokortison dan desoximetasone. Walau bagaimanapun, kortikosteroid preskripsi hanya digunakan untuk jangka masa pendek.

2. Neurodermatitis setempat

Neurodermatitis adalah keadaan kulit yang dicirikan oleh penampilan tompok-tompok kulit yang gatal. Menggaru kulit yang gatal menjadikannya lebih gatal. Kitaran gatal-gatal ini menyebabkan kulit yang terkena menjadi tebal dan kasar.

Punca neurodermatitis tidak diketahui. Menggosok dan menggaru berterusan adalah ciri keadaan ini.

Dalam beberapa kes, neurodermatitis dikaitkan dengan keadaan kulit kronik, seperti kulit kering, eksim, atau psoriasis. Tekanan dan kegelisahan juga boleh mencetuskan rasa gatal.

Apabila simptom semakin teruk, anda perlu berjumpa doktor. Ubat yang diresepkan untuk masalah ini biasanya berasal dari kelas kortikosteroid yang diberikan berdasarkan keparahan.

Dalam kes ringan, ubat hidrokortison dan desoximetasone dapat diberikan sebagai terapi sementara sehingga gejala hilang.

Kes gatal yang lebih serius mungkin diberikan ubat yang lebih kuat, seperti betametason dalam kombinasi dengan ubat yang menyokong.

3. Pruritus anogenital

Pruritus anogenital adalah masalah kulit yang dicirikan oleh gatal-gatal yang sengit, akut atau kronik. Gangguan ini biasanya mempengaruhi kulit dubur, perianal, perineal, dan kemaluan.

Semasa merawat pruritus anogenital, perengsa dan alergen yang berpotensi mesti dikeluarkan. Sebilangan kecil steroid topikal berpotensi tinggi mungkin disyorkan untuk menghilangkan rasa sakit yang sederhana hingga lengkap.

Selain itu, rawatan juga dapat diberikan antihistamin yang juga berkhasiat sebagai ubat penenang untuk membatasi gejala pada waktu malam.

Ubat kortikosteroid, termasuk desoximetasone, harus diberi rehat jika diberikan bersamaan dengan antihistamin.

4. Psoriasis

Psoriasis adalah penyakit kulit yang menyebabkan tompok merah gatal dan bersisik. Masalah ini paling kerap muncul di lutut, siku, batang badan dan kulit kepala.

Psoriasis adalah penyakit jangka panjang (kronik) yang tidak dapat disembuhkan. Masalah-masalah ini cenderung bersifat kitaran, muncul dalam jangka waktu beberapa minggu atau bulan, kemudian diselesaikan sebentar.

Rawatan biasanya diberikan untuk membantu menguruskan gejala. Petunjuk baru mengenai desoximetasone mendapati bahawa ubat ini dapat mengatasi gejala yang timbul akibat psoriasis.

Persediaan topikal lebih disukai kerana kesan sampingan yang lebih sedikit daripada penggunaan ubat oral. Walau bagaimanapun, ubat ini hanya digunakan untuk jangka masa tertentu. Penyerapan ubat-ubatan yang cukup luas oleh peredaran darah menjadikan penggunaan ubat topikal masih harus dibatasi.

Jenama dan harga Desoximetasone

Ubat ini memiliki izin pengedaran untuk penggunaan perubatan di Indonesia oleh Badan Pengawas Makanan dan Dadah (BPOM). Beberapa jenama berdaftar, antara lain:

 • Dercason
 • Esperson
 • Desomex
 • Inerson
 • Lerskin
 • Metsocrim
 • Dexigen
 • Pyderma
 • Dexocort
 • Sterocor
 • Dexosyn
 • Topcort

Berikut adalah beberapa nama ubat generik dan ubat desoximetasone yang dipatenkan bersama dengan senarai harganya:

Ubat generik

 • Salap Desoximetasone 0,25% 15gr. Penyediaan salap generik yang dihasilkan oleh Etercon. Anda boleh mendapatkan ubat ini dengan harga Rp 28,045 / tiub.
 • Desoximetasone JIKA 0.25% cr 5gr. Persediaan salap generik yang anda dapat dengan harga Rp 12,848 / tiub.
 • Desoximetasone 0.25% cr 10gr. Penyediaan salap generik yang dihasilkan oleh Combiphar. Anda boleh mendapatkan ubat ini dengan harga Rp 12,925 / tiub.
 • Desoximetasone 0.25% 15gr. Penyediaan salap generik yang dihasilkan oleh Dexa Medica. Anda boleh mendapatkan ubat ini dengan harga Rp 18,426 / tiub.

Ubat paten

 • Imetasone 0.25% cr 5gr. Penyediaan salap mengandungi 0.25% desoximethasone. Anda boleh mendapatkan ubat ini dengan harga Rp 16.859 / tiub.
 • Krim Desomex 10gr. Penyediaan salap mengandungi desoximethasone 2,5 mg / gram. Anda boleh mendapatkan ubat ini dengan harga 24,654 / tiub.
 • Krim inerson 0.25% 15gr. Penyediaan salap mengandungi desoximetasone 2.5 mg / g. Anda boleh mendapatkan ubat ini dengan harga Rp 99,050 / tiub.
 • Topcort cr 0.25% 10gr. Penyediaan salap mengandungi desoximetasone 2.5 mg / g. Anda boleh mendapatkan ubat ini dengan harga Rp 33,140 / tiub.

Bagaimana cara menggunakan ubat desoximetasone?

Gunakan ubat ini mengikut arahan penggunaan dan dos yang tertera pada label pakej ubat atau seperti yang ditetapkan oleh doktor anda.

Ubat ini tidak boleh diminum. Ubat topikal hanya boleh digunakan pada kulit. Bilas dengan air jika ubat ini masuk ke mata atau mulut anda.

Basuh tangan anda sebelum dan sesudah menggunakan desoximetasone, kecuali jika anda menggunakan ubat ini untuk merawat masalah kulit di tangan anda.

Sapukan lapisan ubat yang nipis pada kulit yang terkena dan gosokkan dengan lembut. Jangan gunakan ubat ini ke kawasan kulit yang besar kecuali doktor anda memberitahu anda untuk melakukannya.

Jangan menutup kawasan kulit yang dirawat dengan pembalut atau penutup lain kecuali jika doktor memberitahu anda untuk melakukannya. Meliputi kawasan yang dirawat dapat meningkatkan jumlah ubat yang diserap oleh kulit dan boleh menyebabkan kesan berbahaya.

Sekiranya anda menggunakan ubat ini untuk kawasan ruam di sekitar lampin, jangan gunakan lampin yang ketat atau seluar tebal.

Biasanya penggunaan ubat tersebut hanya untuk penggunaan jangka pendek, misalnya hingga 4 minggu untuk psoriasis. Ikuti arahan dos yang ditetapkan oleh doktor anda dengan berhati-hati.

Sekiranya anda menggunakan ubat ini untuk merawat psoriasis plak, anda harus berhenti menggunakan ubat ini setelah gejala kulit anda terkawal.

Hubungi doktor anda jika simptom anda tidak membaik setelah dua minggu menggunakan ubat ini.

Anda tidak boleh berhenti menggunakan ubat secara tiba-tiba. Ikut arahan doktor anda untuk pengurangan dos yang betul.

Simpan desoximetasone pada suhu bilik dari kelembapan dan cahaya matahari langsung. Pastikan penutup botol ditutup rapat apabila tidak digunakan.

Penyediaan semburan Desoximetasone mudah terbakar. Jangan gunakan berhampiran api atau api yang tinggi. Jangan merokok sehingga krim atau gel yang disapu pada kulit kering sepenuhnya.

Buang semburan topikal desoximetasone yang tidak anda gunakan dalam 30 hari selepas menggunakannya.

Berapakah dos ubat desoximetasone?

Dos dewasa

Dermatitis responsif kortikosteroid

Sapukan lapisan salap nipis ke kawasan yang terkena 1 atau 2 kali sehari, jika perlu 3 kali sehari. Gosok dengan lembut.

Psoriasis plak

Sebagai semburan 0.25%: sapukan lapisan nipis ke kawasan yang terkena dua kali sehari. Gosok dengan lembut.

Dos anak

Dermatitis responsif kortikosteroid

Kanak-kanak berumur lebih dari 6 tahun boleh diberi dos yang sama dengan orang dewasa

Adakah desoximetasone selamat untuk wanita hamil dan menyusui?

A.S. Pentadbiran Makanan dan Dadah (FDA) memasukkan ubat ini dalam kategori ubat C.

Kajian pada haiwan eksperimen telah menunjukkan risiko kesan buruk pada janin (teratogenik). Walau bagaimanapun, tidak ada kajian terkawal yang mencukupi pada wanita hamil. Rawatan boleh dilakukan sekiranya faedahnya lebih besar daripada risikonya.

Tidak ada data yang mencukupi mengenai apakah ubat ini masuk ke dalam susu ibu. Penggunaan ubat hanya dilakukan sekiranya anda telah berjumpa dan doktor telah mengesyorkan penggunaan ubat tersebut.

Apakah kemungkinan kesan sampingan desoximetasone?

Risiko kesan sampingan mungkin berlaku akibat penggunaan ubat-ubatan yang tidak sesuai dengan dos atau kerana tindak balas badan pesakit. Kesan sampingan ubat ini mungkin berlaku:

 • Tanda-tanda reaksi alergi, seperti gatal-gatal, sukar bernafas, bengkak muka, bibir, lidah, atau tekak.
 • Keadaan kulit yang semakin teruk
 • Kemerahan, kulit panas, bengkak, atau kerengsaan teruk pada kulit yang dirawat
 • Penglihatan kabur, sakit mata, atau melihat lingkaran cahaya di sekitar lampu
 • Gula darah tinggi yang ditandai dengan gejala peningkatan dahaga, kekerapan membuang air kecil, mulut kering
 • Penambahan berat badan, terutamanya di bahagian muka atau punggung atas
 • Penyembuhan luka perlahan
 • Kulit nipis atau berubah warna
 • Rambut badan meningkat
 • Kelemahan otot
 • Mual
 • Cirit-birit
 • Keletihan
 • Perubahan emosi
 • Perubahan haid
 • Perubahan seksual.

Kesan sampingan yang biasa berlaku akibat penggunaan ubat desoximetasone termasuk:

 • Ruam, gatal-gatal, atau kerengsaan di sekitar mulut
 • Sensasi terbakar, kerengsaan, gatal-gatal, atau kekeringan di kawasan kulit yang dirawat
 • Kemerahan atau pengerasan kulit di sekitar folikel rambut
 • Pertumbuhan rambut yang dipertingkatkan
 • Lepuh, jerawat, atau kerak pada kawasan kulit yang dirawat
 • Perubahan warna kulit dirawat
 • Tanda regangan.

Amaran dan perhatian

Anda tidak boleh menggunakannya jika anda mempunyai sejarah alergi terhadap desoximetasone atau kelas ubat kortikosteroid.

Beritahu doktor anda mengenai sebarang keadaan perubatan yang pernah anda alami, terutamanya:

 • Semua jenis jangkitan kulit
 • Reaksi kulit terhadap sebarang ubat steroid
 • penyakit hati
 • Gangguan kelenjar adrenal.

Ubat steroid dapat meningkatkan kadar glukosa (gula) dalam darah atau air kencing. Beritahu doktor anda jika anda menghidap diabetes.

Tidak diketahui sama ada ubat desoximetasone topikal akan membahayakan bayi yang belum lahir. Anda harus menghubungi doktor anda sekiranya anda hamil atau merancang untuk hamil.

Ibu yang menyusu disarankan untuk bertanya kepada doktor mereka semasa menggunakan ubat ini. Sekiranya anda menggunakan desoximetasone ke dada, elakkan kawasan yang mungkin bersentuhan dengan mulut bayi.

Ubat topikal ini tidak diluluskan untuk digunakan oleh sesiapa yang berumur 18 tahun ke bawah. Beberapa jenama atau bentuk desoximetasone boleh digunakan oleh orang yang berumur kurang dari 18 tahun atas nasihat doktor.

Kanak-kanak mungkin menyerap lebih banyak ubat melalui kulit dan kemungkinan besar mempunyai kesan sampingan. Anda harus berhati-hati semasa memberikan ubat ini kepada anak-anak.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!