Kesihatan

Wanita, ini adalah 8 makanan yang harus dielakkan semasa haid

Semasa haid, 90 peratus wanita diketahui mengalami pelbagai gejala yang tidak selesa. Bermula dari kekejangan, kembung, sakit kepala, loya, keletihan hingga perubahan mood. Tidak jarang gejala yang muncul sangat mengganggu dan aktiviti tergendala.

Sekiranya anda mengalami gejala ini semasa haid, anda harus memperhatikan pengambilan makanan anda. Sebabnya ialah terdapat beberapa makanan yang boleh memburukkan lagi gejala haid. Mahu tahu apa-apa? Inilah ulasan penuh.

Baca Juga: Seberapa Pentingnya Merakam Jadual Waktu Menstruasi Anda? Wanita mesti mengetahui perkara ini

Hubungan antara makanan dan haid

Terdapat hubungan erat antara makanan yang anda makan dan tahap estrogen di dalam badan anda. Semakin banyak makanan berasaskan estrogen yang anda makan, semakin besar kemungkinan lapisan dalam rahim akan menebal secara tidak normal.

Akibatnya, apabila dinding rahim mula membusuk, pengeluaran sebatian prostaglandin akan lebih tinggi yang kemudian dapat meningkatkan rasa sakit semasa haid.

Makanan yang harus dielakkan semasa haid

Berikut adalah makanan dan minuman yang perlu dielakkan semasa haid:

1. Garam

Makanan yang mengandungi banyak garam akan mencetuskan pengekalan air (lebihan air) di dalam badan, yang dapat meningkatkan perasaan kembung yang sudah ada semasa haid.

Selain meningkatkan kembung, makanan dengan garam tinggi juga akan membuat perut tidak selesa semasa haid. Untuk itu pengambilan harus dielakkan semasa haid.

2. Kopi

Selain garam, kopi juga boleh menyebabkan pengekalan air dan perut kembung. Kandungan kafein di dalamnya akan menjadikan saluran darah yang menuju ke rahim menjadi sempit dan menegang, menjadikan kekejangan menjadi lebih teruk.

Selain itu, sebilangan wanita cenderung mengalami cirit-birit pada awal haid, minum kopi tentu akan memburukkan lagi keadaan.

Sekiranya anda bergantung pada kafein, cubalah beralih ke teh dalam beberapa hari pertama haid anda. Teh mengandungi kurang kafein, jadi tidak akan membuat kram dan kembung menjadi lebih teruk.

3. Daging merah

Semasa haid, tubuh menghasilkan sebatian prostaglandin yang membantu rahim mengecut dan menumpahkan dinding rahim. Walau bagaimanapun, tahap prostaglandin yang tinggi akan menyebabkan kekejangan perut.

Sementara itu, daging merah seperti daging lembu, kambing, dan sebagainya diketahui mengandungi asid arakidonik, yang juga dapat menghasilkan prostaglandin. Inilah yang menyebabkan pengambilan daging merah dilarang semasa haid.

4. Gula

Sebenarnya gula tidak perlu dielakkan sepenuhnya tetapi perlu dihadkan.

Selain itu, terlalu banyak gula akan membuat gula darah naik dan turun secara drastik yang boleh memburukkan mood.

Tetapi jika anda ingin makan sesuatu yang manis, pilih makanan dengan gula semula jadi. Contohnya, buah-buahan.

5. Makanan pedas

Makanan pedas sering menyebabkan cirit-birit, sakit perut, malah mual. Sekiranya anda sukar menerima makanan pedas, anda harus mengelakkan makan makanan pedas semasa haid.

Baca juga: Selera Tinggi Semasa Menstruasi, Ayuh Wanita Mengetahui Fakta

6. Alkohol

Alkohol boleh membawa sejumlah kesan negatif pada tubuh yang memburukkan lagi gejala haid. Bermula dari sakit kepala, mudah kering, hingga kembung. Pengambilan alkohol semasa haid juga boleh menyebabkan masalah pencernaan, seperti cirit-birit dan mual.

Jenis makanan di atas perlu dielakkan agar badan tidak merasa sakit yang berlebihan semasa haid. Walaupun kelihatan sederhana, mengubah tabiat makan ini boleh memberi kesan besar kepada tubuh anda.

Selain menghindari jenis makanan tertentu, sakit haid juga dapat dicegah dengan rajin bersenam. Dengan cara itu anda akan menjalani kitaran haid yang lebih sihat.

Ada pertanyaan atau aduan mengenai haid? Sila berbincang secara langsung dengan doktor kami untuk berunding. Untuk melakukan ini, buka aplikasi Grab kemudian pilih ciri Kesihatan, atau terus klik di sini.