Kesihatan

cewah

Kuku kaki yang tumbuh adalah masalah yang agak biasa. Keadaan ini biasanya mencetuskan kesakitan, yang dikenali sebagai kuku kaki yang tumbuh ke dalam.

Sekiranya tidak ditangani dengan betul dan bersih, kuku kaki yang tumbuh ke dalam juga boleh menyebabkan jangkitan, anda tahu. Oleh itu, anda perlu mengetahui cara menanganinya dengan betul.

Apa itu pencernaan?

Kuku kaki yang tumbuh ke dalam adalah keadaan apabila kuku tumbuh ke dalam daging, bukan di atasnya. Kuku kaki yang tumbuh biasanya terjadi pada kuku kaki, terutama jari kaki.

Kuku kaki yang tumbuh tumbuh apabila pinggir atau sudut kuku tumbuh ke kulit di sebelah kuku, dan biasanya menyakitkan, orang sering disebut sebagai kuku kaki yang tumbuh ke dalam.

Anda boleh merawat kuku kaki yang tumbuh di rumah ini. Walau bagaimanapun, ia juga boleh menyebabkan komplikasi, yang mungkin memerlukan rawatan perubatan lebih lanjut.

Risiko komplikasi lebih tinggi jika anda menghidap diabetes, atau keadaan lain yang berkaitan dengan sistem peredaran darah yang buruk.

Apa yang menyebabkan lekukan?

Kuku kaki tumbuh disebabkan oleh banyak faktor, termasuk:

 • Memangkas kuku kaki dengan tidak betul, mis. Memotong lurus, pada sudut sisi kuku sehingga mendorong kuku tumbuh ke kulit)
 • Postur atau bentuk yang tidak teratur, seperti kuku kaki yang melengkung
 • Kasut yang memberi banyak tekanan pada jari kaki, seperti stoking yang terlalu ketat, kasut yang terlalu ketat atau rata untuk kaki
 • Kecederaan kuku kaki, misalnya menjatuhkan sesuatu yang berat di kaki, atau menendang bola berulang kali
 • Kebersihan kaki yang tidak dijaga, seperti tidak menjaga kebersihan kaki atau kering
 • Keturunan, di mana banyak orang mewarisi kecenderungan untuk mengembangkan kuku kaki dari satu atau kedua ibu bapa
 • Peredaran yang lemah. Orang dewasa dengan peredaran arteri yang menurun lebih cenderung kepada kuku kaki yang tumbuh ke dalam. Walaupun begitu jika seseorang mempunyai sejarah diabetes atau penyakit jantung

Siapa yang lebih berisiko terkena sariawan?

Orang yang mempunyai kuku melengkung atau tebal biasanya yang paling rentan. Walaupun ada yang boleh menderita kuku kaki yang tumbuh ke dalam, terutama akibat kecederaan, ukuran kasut yang tidak betul, atau perawatan kaki yang tidak betul.

Kuku kaki yang tumbuh boleh terjadi pada lelaki dan wanita. Ia juga biasa terjadi pada orang yang berpeluh kaki, seperti remaja.

Walau bagaimanapun, orang tua juga berisiko kerana pada usia itu kuku kaki menebal. Selain itu, kuku yang terlalu besar juga merupakan faktor risiko besar untuk menghidap penyakit ini.

Ini bermaksud bahawa anda harus berhati-hati ketika memangkas kuku sehingga tidak tumbuh di sisi jari kaki.

Apakah gejala dan ciri-ciri kuku kaki yang tumbuh ke dalam?

Kuku kaki yang tumbuh boleh menyakitkan, dan biasanya bertambah buruk secara beransur-ansur. Gejala peringkat awal termasuk:

 • Kulit di sebelah kuku menjadi lembut, bengkak, atau keras
 • Sakit apabila tekanan diletakkan pada jari kaki
 • Terdapat cairan di sekitar kaki, ini adalah tanda awal kuku kaki yang tumbuh
 • Sekiranya jari kaki dijangkiti, gejala termasuk kemerahan, sakit, pendarahan, nanah dan pertumbuhan kulit di sekitar jari kaki

Rawat kuku kaki yang tumbuh ke dalam secepat mungkin untuk mengelakkan gejala yang semakin teruk.

Apa komplikasi yang mungkin terjadi akibat kuku kaki yang tumbuh ke dalam?

Jika tidak dirawat, jari kaki yang tumbuh ke dalam, terutama yang mempunyai nanah, dapat menyebabkan jangkitan pada tulang jari kaki. Jangkitan ini boleh menjadi lebih teruk dan menjadi bisul atau bisul, dan kehilangan aliran darah di kawasan jangkitan.

Tisu di sekitar kaki yang dijangkiti kerana kuku kaki yang masuk ke dalam bernanah juga boleh mati, anda tahu. Jangkitan ini boleh menjadi serius jika anda menghidap diabetes kerana kekurangan aliran darah dan kepekaan saraf di kawasan tersebut.

Bilakah penyakit jari kaki yang ditanam diperiksa oleh doktor?

Anda mesti berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan perubatan sekiranya jari kaki yang tumbuh ke dalam menjadi seperti ini:

 • Kesakitan dan bengkak yang sangat teruk
 • Pemulihan di rumah tidak meningkatkan kuku kaki yang tumbuh ke dalam
 • Anda mempunyai reaksi kulit alergi terhadap rawatan di rumah
 • Anda mempunyai pertanyaan lebih lanjut mengenai cara merawat kuku kaki yang tumbuh ke dalam

Antibiotik oral biasanya tidak diresepkan secara rutin untuk kuku kaki yang tumbuh ke dalam jika tidak dijangkiti. Namun, jika anda mempunyai kuku yang dijangkiti atau sistem imun yang lemah, anda mungkin memerlukan antibiotik oral.

Beberapa tanda jangkitan adalah:

 • Kulit di jari semakin kemerahan
 • sakit berdenyut
 • Bengkak bertambah teruk
 • Pus
 • Kehangatan pada kaki yang terkena dan kawasan sekitarnya
 • Bau tidak sedap

Bagaimana merawat dan merawat kuku kaki yang tumbuh ke dalam?

Kuku kaki yang tumbuh dapat dirawat dengan dua cara, rawatan di doktor dan mengatasinya secara semula jadi di rumah.

Rawatan kuku kuku pada doktor

Pengangkatan kuku separa boleh berkesan untuk mencegah kuku kaki yang tumbuh ke depan. Semasa penyingkiran kuku separa, bahagian sisi kuku dipangkas sehingga tepi betul-betul lurus.

Penyingkiran kuku secara menyeluruh boleh dilakukan sekiranya kuku kaki yang tumbuh ke dalam disebabkan oleh penebalan. Doktor akan membuang keseluruhan kuku dalam prosedur yang disebut matrixectomy.

Selepas pembedahan, doktor biasanya akan menghantar anda pulang dengan kaki yang dibalut. Anda perlu memastikan ketinggian kaki anda untuk satu atau dua hari berikutnya dan memakai kasut khas supaya kaki anda sembuh dengan betul.

Anda juga biasanya diberi ubat penahan sakit dan antibiotik untuk mencegah jangkitan. Kuku kaki mungkin tumbuh kembali beberapa bulan selepas pembedahan pembuangan kuku separa.

Cara menghilangkan kuku kaki yang tumbuh semula jadi di rumah

Berikut adalah beberapa rawatan untuk kuku jari kaki yang boleh anda lakukan di rumah:

1. Rendam dalam air sabun suam

Merendam kaki yang sakit dapat membantu mengurangkan bengkak dan mengurangkan kesakitan. Anda boleh merendam kaki anda dengan air sabun suam tiga kali sehari, masing-masing selama 20 minit.

2. Rendam dalam cuka sari apel

Cuka sari apel adalah ubat rakyat yang juga dapat digunakan untuk rawatan kuku kaki yang tumbuh ke dalam. Cuka sari apel dipercayai mempunyai kemampuan antiseptik, anti-radang, dan menghilangkan rasa sakit.

Untuk rawatan ini, sediakan lembangan air suam yang digabungkan dengan 1/4 cawan cuka sari apel. Rendam kaki yang sakit hingga 20 minit setiap hari, kemudian keringkan kaki hingga bersih.

3. Sapukan salap antibiotik

Menggunakan salap atau krim antibiotik tanpa resep dapat meningkatkan penyembuhan dan membantu mengurangkan risiko jangkitan. Sapukan salap ke kuku kaki yang terkena kesan berikut arahan pada label bungkusan, biasanya hingga tiga kali sehari.

4. Pakai kasut yang selesa

Kasut dan stoking yang terlalu ketat boleh memberi tekanan pada jari kaki. Ini dianggap sebagai penyebab utama kuku kaki masuk ke dalam.

Untuk membantu mencegah kuku kaki yang tumbuh ke dalam atau memburuk, semasa rawatan, lebih baik mengelakkan kasut atau menggunakan sandal, ya.

5. Gunakan pelindung jari kaki

pelindung jari kaki dapat memberikan perlindungan bantalan untuk kuku kaki yang tumbuh ke dalam. Pelindung kaki disediakan sebagai sejenis cincin di sekitar kawasan yang terkena atau sebagai penutup untuk seluruh jari kaki.

Beberapa jenama gaiters dilengkapi dengan gel ubat untuk membantu melembutkan kuku kaki agar mudah dipangkas.

6. Gunakan pendakap kaki

pendakap kaki biasanya diperbuat daripada bahan komposit nipis, terpaku pada bahagian atas jari kaki. Ini bertujuan untuk melindungi kulit anda dari kuku yang tajam dan tumbuh ke dalam, dan mengangkat hujung kuku ketika tumbuh.

Apakah ubat pencernaan yang paling biasa digunakan?

Terdapat beberapa kuku jari kaki yang boleh anda gunakan, baik yang boleh didapati di farmasi atau ubat semula jadi.

Dadah di farmasi

 • Acetaminophen: Untuk mengurangkan kesakitan dan boleh dibeli tanpa preskripsi doktor
 • NSAID: Untuk mengurangkan bengkak, sakit dan demam yang boleh berlaku, contoh ubat ini adalah ibuprofen
 • Antibiotik: Untuk mencegah atau merawat jangkitan yang disebabkan oleh bakteria

Ubat penahan sakit semula jadi

Gunakan ubat semula jadi berikut apabila anda mempunyai kuku kaki yang tumbuh ke dalam:

 • Rendam dalam air suam selama 20 minit
 • Letakkan swab kapas atau benang gigi di bawah kuku kaki yang tumbuh ke dalam

Apakah makanan dan pantang larang bagi penghidap gangguan pencernaan?

Hingga kini tidak ada hubungan antara makanan dan pertumbuhan kuku yang boleh menyebabkan kuku tumbuh ke dalam. Tetapi jika anda ingin memiliki kuku yang sihat, anda disarankan untuk makan banyak protein dan keratin.

Sebilangan sumber makanan ini adalah daging, ayam, makanan laut, telur, susu dan kacang-kacangan.

Bagaimana untuk mengelakkan kuku kaki yang tumbuh ke dalam?

Kuku kaki yang tumbuh dapat dicegah dengan membuat beberapa perubahan dalam tabiat dan aktiviti harian, termasuk:

 • Potong kuku lurus ke depan dan pastikan hujungnya tidak melengkung
 • Elakkan memotong kuku kaki terlalu pendek
 • Pakai kasut, stoking dan pakaian ketat yang betul
 • Pakai but keluli jika anda bekerja dalam keadaan berbahaya
 • Sekiranya kuku kaki anda melengkung atau tebal secara tidak normal, pembedahan mungkin diperlukan untuk mencegah kuku kaki yang tumbuh ke dalam
 • Bergerak dengan berhati-hati untuk mengelakkan trauma kuku kaki
 • Sekiranya pekerjaan anda meningkatkan risiko kecederaan kuku kaki, pakai kasut pelindung
 • Gunakan gunting yang direka khas untuk kuku kaki, kerana ini adalah bentuk yang tepat dan memberikan kekuatan yang cukup untuk memotong kuku dengan cepat
 • Basuh gunting kuku sebelum dan sesudah digunakan, kerana menggunakan gunting kotor boleh menyebabkan bakteria dan jangkitan memasuki kulit di bawah kuku

Ingat, ya. Kuku kaki yang berulang kali berulang dapat menunjukkan keadaan kesihatan. Terutama jika disertai oleh jangkitan, ini adalah tanda bahawa anda harus segera berjumpa doktor.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!