Kesihatan

5 Manfaat Daun Putri Malu untuk Kesihatan, Tahukah Anda?

Setakat ini, daun puteri pemalu (Mimosa pudica L.) tumbuh liar. Keberadaannya yang sering dijumpai di ladang seringkali tidak diperhatikan, tetapi siapa sangka bahawa terdapat pelbagai potensi manfaat daun puteri pemalu untuk kesihatan.

Manuskrip yang diterbitkan dari Fakulti Perubatan, Universiti Muhammadiyah, Surakarta, mengatakan bahawa tanaman puteri pemalu ini pertama kali ditemui di Brazil. Tumbuhan ini dikelaskan sebagai cepat dalam pembiakan, sehingga ketersediaannya cukup tinggi.

Manfaat daun puteri pemalu untuk kesihatan

Terdapat pelbagai potensi faedah daun puteri pemalu untuk kesihatan. Berikut adalah beberapa daripadanya:

1. Berfungsi sebagai antibakteria

Salah satu kelebihan daun puteri yang malu adalah kemampuannya sebagai antibakteria. Dalam tinjauan literatur yang diterbitkan dalam Pharmacognosy Review, dinyatakan bahawa pasta yang dibuat dari daun puteri pemalu dapat menyembuhkan bisul dan gatal-gatal.

Sementara itu, kajian domestik yang dilakukan di Fakulti Perubatan, Universiti Sam Ratulangi, Manado, mengatakan bahawa ekstrak daun puteri pemalu dapat menghambat pertumbuhan bakteria.

Kajian ini menggunakan lima bakteria, iaitu: Escherichia coli, Staphylococcus aureus, Enterobacter cloacae, Pseudomonas aeruginosa begitu juga Proteus Stuarti.

Walau bagaimanapun, para penyelidik mengatakan bahawa manfaat daun puteri yang memalukan ini tidak dapat digunakan untuk rawatan antimikroba. Kerana kajian lebih lanjut diperlukan mengenai kesan sampingan.

2. Mempunyai kesan penenang

Kesan penenang atau penenang juga merupakan salah satu kelebihan daun puteri pemalu. Ini dibuktikan dalam penyelidikan yang dilakukan di Fakulti Perubatan, Universiti Diponegoro.

Penyelidikan ini dilakukan pada 30 tikus sebagai sampel. Malangnya, penyelidik tidak dapat menjelaskan lebih lanjut kandungan zat aktif pada anak perempuan pemalu yang dapat memberikan kesan penenang ini.

Ketiadaan kajian sebelumnya menjadikan kesan ini tidak dapat dijelaskan. Walaupun begitu, para penyelidik percaya bahawa kesan penenang ini diduga disebabkan oleh zat melatonin pada daun puteri yang pemalu.

Laman Web MD menjelaskan bahawa melatonin adalah hormon yang secara semula jadi dihasilkan oleh badan. Sudah ada ubat melatonin di pasaran yang biasa digunakan oleh orang yang mengalami insomnia dan gangguan tidur.

3. Manfaat daun anak perempuan yang malu sebagai larvisida

Satu kajian yang diterbitkan dalam Jurnal Kesihatan Andalas menyebutkan bahawa daun Putri malu berpotensi digunakan sebagai larva racun sayur. Dalam kajian ini, para penyelidik menggunakannya untuk menguji kematian larva nyamuk Aedes aegypti.

Penyelidik mengatakan bahawa faedah ini dipengaruhi oleh kandungan pengekstrakan daun ini. Sekurang-kurangnya terdapat beberapa sebatian aktif dari kumpulan polifenol di daun Putri malu.

Sebatian ini merangkumi flavonoid, tanin, saponin dan alkaloid. Dalam kajian tersebut, dinyatakan bahawa setiap sebatian ini mempunyai mekanisme yang berbeda dalam membunuh larva.

4. Mengandungi antioksidan

Dalam kajian Pharmacognosy Review, dinyatakan bahawa daun Putri malu berpotensi melindungi terhadap toksin, tekanan oksidatif dan kerusakan hati.

Untuk membuktikannya, para penyelidik menggunakan ekstrak daun puteri yang malu bersama dengan racun etanol pada beberapa tikus eksperimen.

Hasilnya, ekstrak daun anak perempuan yang memalukan mempengaruhi peningkatan antioksidan dalam tubuh tikus.

5. Dapat mengurangkan keparahan asma

Manfaat lain dari daun puteri yang malu adalah ia boleh dijadikan terapi herba untuk asma. Ini berdasarkan kajian yang dilakukan di Universiti Brawijaya. Para penyelidik menggunakan tikus sebagai model asma haiwan yang diberi ekstrak daun puteri pemalu.

Penyelidik mengatakan faedah tumbuhan ini dalam mengurangkan asma pada tikus dipengaruhi oleh sebatian flavonoid dari ekstrak daun. Sebatian ini sendiri mempunyai kesan anti-radang yang menghalang peradangan.

Adakah benar bahawa daun puteri pemalu dapat meningkatkan daya hidup lelaki?

Di beberapa laman web e-dagang, anda boleh menemui produk yang meningkatkan daya hidup lelaki, salah satunya mengandungi anak perempuan yang pemalu. Adakah ini benar-benar berguna?

Sebuah kajian di India menyebutkan bahawa anak perempuan yang pemalu berkhasiat dalam meningkatkan libido. Walau bagaimanapun, kajian ini menggunakan akar, bukan daun puteri pemalu. Penyelidik melakukan ujian ini pada tikus.

Para penyelidik mengatakan bahawa ekstrak etanol dari akar Putri malu dapat meningkatkan aktiviti libido pada tikus normal tanpa kesan sampingan yang buruk.

Itulah pelbagai faedah daun puteri pemalu yang perlu anda fahami. Walaupun sebahagian dari mereka masih memerlukan kajian lebih lanjut, daun puteri pemalu memberikan potensi kesihatan yang menjanjikan.

Pastikan untuk memeriksa kesihatan anda dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Muat turun di sini untuk berunding dengan rakan doktor kami.