Kesihatan

Jangan Meremehkan Demam Denggi, Mari Ketahui Gejalanya!

Pasti anda sudah biasa dengan penyakit ini. Terutama ketika musim hujan tiba, banyak orang mengalami simptom demam denggi atau demam berdarah.

Tetapi sayangnya masih banyak orang yang suka mengabaikan penyakit ini. Agar tidak terlambat, mari kenali simptom demam denggi atau demam denggi berikut!

Apa itu denggi?

Gejala demam denggi (demam denggi) sering disalahpahami oleh kebanyakan orang, kerana gejalanya hampir sama dengan selesema atau virus lain.

Demam denggi denggi atau DHF adalah penyakit berbahaya yang disebabkan oleh virus denggi melalui gigitan nyamuk aedes aegypti.

Penyakit ini adalah penyakit berjangkit yang dibawa oleh nyamuk. Penyakit ini sering dijumpai di iklim tropika seperti Indonesia. Penyakit ini jika tidak ditangani dengan serius boleh membawa maut.

Ciri-ciri nyamuk demam denggi

Penyebab utama demam denggi adalah nyamuk Aedes aegypti. Nyamuk ini sangat mudah dikenali, kerana mempunyai ciri yang berbeza dengan nyamuk lain. Nyamuk Aedes aegypti Ia mempunyai jalur putih di kakinya.

Petikan dari Virus Denggi, Nyamuk yang berukuran 4 hingga 7 milimeter sangat aktif pada waktu pagi dan petang. Malangnya, kebanyakan orang sering salah faham bahawa nyamuk ini adalah haiwan yang aktif pada waktu malam.

Selain itu, terdapat beberapa ciri lain nyamuk demam denggi, iaitu:

  • Nyamuk denggi sangat aktif di kawasan tropika dan sub tropis, seperti Asia, Afrika dan Amerika Selatan
  • Hanya nyamuk Aedes aegypti wanita menggigit manusia. Nyamuk jantan hanya memakan buah
  • Buzz nyamuk Aedes aegypti lebih kuat dan 'bising' daripada nyamuk lain
  • Mulut nyamuk denggi runcing, menjadikannya lebih mudah untuk menggigit dan menghisap darah manusia
  • Mulut tajam nyamuk Aedes aegypti mengandungi virus denggi yang secara automatik akan merebak ke urat manusia
  • Badan nyamuk Aedes aegypti menyerupai bentuk kecapi di dadanya.
  • Nyamuk denggi betina lebih suka tinggal di air bersih atau genangan air

Gejala demam denggi

Sebilangan orang mungkin hanya mengetahui bahawa gejala demam denggi adalah peningkatan suhu badan. Sebenarnya, masih terdapat simptom demam denggi lain yang perlu diperhatikan. Berikut adalah beberapa gejala demam denggi (demam berdarah) yang perlu anda perhatikan:

1. Demam tinggi tiba-tiba dan mempunyai ciri-ciri pelana kuda

Demam memang merupakan salah satu penyakit biasa yang boleh terjadi pada siapa saja, tetapi demam tinggi ini boleh menjadi salah satu gejala awal anda dijangkiti demam denggi.

Perbezaannya ialah jika anda mendapat penyakit ini, biasanya akan berlaku secara tiba-tiba dengan suhu mencecah 40 darjah Celsius. Demam ini biasanya berlanjutan selama 2 hingga 7 hari.

Biasanya pada hari ke-3 hingga ke-4, biasanya demam secara tiba-tiba akan berkurang dengan sendirinya dan kemudian meningkat semula. Tetapi jangan salah, ini menunjukkan bahawa anda akan memasuki fasa seterusnya.

2. Sakit otot

Selepas fasa demam 2 hingga 7 hari, anda biasanya akan disertai dengan sakit otot. Biasanya anda akan merasa demam disertai dengan menggigil dan berpeluh. Sekiranya ini berlaku pada masa yang sama, kemungkinan besar anda akan terkena penyakit ini.

Kesakitan akan membuatkan tubuh pesakit mengalami kesakitan pada sendi dan otot di seluruh badan. Ini pasti membuatkan penghidap merasa tidak selesa dan tertekan.

3. Mual dan muntah

Biasanya pesakit akan mengalami masalah pencernaan seperti loya dan muntah yang berlangsung selama 2 hingga 4 hari. Sakit perut yang tidak biasa yang membuat penghidap mengalami loya dan muntah.

4. Sakit kepala dan sakit mata di bahagian belakang

Biasanya orang yang terkena penyakit ini akan merasa sakit kepala yang teruk setelah beberapa jam mengalami demam. Kesakitan dirasakan di sekitar dahi dan juga sakit di bahagian belakang mata.

Perasaan ini akan membuat penghidap mula mengalami kesukaran untuk menjalankan aktiviti seperti bekerja, berjalan, berfikir, dan sebagainya.

5. Keletihan

Gejala seperti demam, sakit otot, dan mual dan muntah boleh menyebabkan penghidap kehilangan selera makan.

Sudah tentu ini boleh menyebabkan badan anda menjadi letih kerana kekurangan pengambilan makanan. Selain itu, sistem imun anda juga menjadi lemah.

6. Jeragat pada kulit

Kemunculan ruam merah atau bintik-bintik DHF pada kulit adalah gejala yang paling biasa pada kanak-kanak dan orang dewasa selain demam. Ruam berbeza dengan penyakit kulit yang lain.

Dilaporkan dari Medscape, Titik DHF biasanya akan muncul pada hari ke-3, dan 2-3 hari terakhir, atau lebih lama lagi. Tompok-tompok DHF umumnya muncul di hampir semua bahagian badan, termasuk muka. Lama kelamaan, bintik-bintik ini boleh berubah menjadi lebih merah.

Demam denggi bintik berbeza dengan campak. Pada campak, bintik-bintik menyerupai lebam kecil. Manakala di DHF, bintik-bintik tidak menonjol atau rata.

Gejala DHF pada kanak-kanak

Petikan dari kesihatan anak-anak, Gejala demam denggi pada kanak-kanak tidak jauh berbeza dengan orang dewasa. Walau bagaimanapun, tanda-tanda itu mungkin menyakitkan. Ini kerana badan kanak-kanak masih sangat sensitif dan belum mempunyai daya tahan yang kuat seperti orang dewasa.

Ciri-ciri demam denggi pada kanak-kanak yang paling mudah dikesan adalah demam tinggi berterusan dengan suhu melebihi 40 darjah celsius. Demam boleh berlaku 4 hingga 2 minggu selepas gigitan nyamuk, biasanya berlangsung 2 hingga 7 hari.

Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit (CDC) menjelaskan bahawa selain demam, ciri-ciri demam denggi pada kanak-kanak yang sering diabaikan adalah dehidrasi.

Bayi cenderung membuang air kecil, dan mulut dan lidahnya kering. Sekiranya ciri demam denggi telah muncul, ibu bapa mesti mengambil tindakan segera.

Fasa penyakit demam denggi

Gejala demam denggi tidak muncul dengan segera, tetapi secara beransur-ansur. Keadaan ini dapat dilihat dari fasa demam denggi itu sendiri, iaitu:

1. Fasa demam

Fasa ini biasanya berlangsung antara 2-7 hari di mana pesakit akan mengalami demam tinggi, sakit otot, sakit kepala yang teruk, gusi kemerahan, hingga bintik-bintik merah pada kulit kerana pendarahan kecil di bawah kulit.

Selain itu, ada beberapa penderita juga dapat mengalami tanda-tanda pendarahan lain seperti mimisan, muntah, dan pergerakan usus berdarah.

Penanganan dalam fasa ini biasanya dilakukan untuk mengurangkan demam dengan memberi parasetamol.

Pesakit biasanya boleh melakukan rawatan pesakit luar di rumah dan disarankan untuk meningkatkan pengambilan cecair mereka, seperti air, ORS, jus buah dan susu.

2. Fasa kritikal

Fasa ini adalah tempoh di mana keadaan pesakit boleh menjadi baik atau buruk dan berlangsung selama 3 hingga 7 hari. Biasanya pesakit akan mengalami penurunan suhu badan menjadi normal.

Tetapi jangan keliru, jika fasa ini diabaikan, platelet pesakit akan terus menurun secara drastis dan dapat menyebabkan pendarahan yang tidak disadari.

Fasa peralihan ini adalah risiko tertinggi kerana boleh membocorkan saluran darah. Petunjuk yang boleh berlaku termasuk muntah berterusan, mimisan, hati yang membesar, dan sakit perut yang tidak dapat ditanggung.

3. Fasa penyembuhan

Sekiranya pesakit tidak mengalami penurunan keadaan, fasa penyembuhan akan berlaku selama 48 hingga 72 jam setelah demam menurun. Pesakit akan merasakan keadaan yang lebih baik dan peningkatan platelet.

Selain itu, pesakit juga akan mengalami peningkatan selera makan dan sakit perut akan hilang.

Jaga kesihatan anda dan keluarga anda dengan berunding secara berkala dengan rakan doktor kami. Muat turun aplikasi Doktor Baik sekarang, klik pautan ini, OK!