Kesihatan

Urut untuk Vertigo, Adakah Berkesan dan Bagaimana?

Vertigo adalah keadaan ketika orang merasa pening dan merasa seolah-olah persekitarannya berputar. Keadaan ini tentunya mengganggu dan beberapa cara dilakukan untuk mengatasinya, seperti melakukan gerakan khas untuk mengurut vertigo.

Pergerakan yang dikenali untuk merawat vertigo merangkumi manuver Epley, pergerakan Brandt-Daroff dan Cawthorne-Cooksey. Tetapi bagaimana dengan urut? Adakah urut khas untuk vertigo?

Urut akupresur untuk vertigo

Dilaporkan dari Berita Perubatan Hari Ini, akupresur adalah salah satu jenis terapi seperti urut, yang dapat mengurangkan gejala vertigo. Gejala termasuk pening, kehilangan keseimbangan, mual dan muntah.

Akupresur adalah terapi seperti akupunktur tetapi tidak menggunakan jarum. Akupresur dilakukan dengan menekan titik-titik tertentu pada badan untuk menyelesaikan masalah.

Menekan titik ini boleh menggunakan jari, telapak tangan, siku atau alat khas untuk akupresur. Semasa akupresur, pesakit akan berbaring di atas meja dan ahli terapi akan menekan titik-titik tertentu yang disesuaikan dengan masalah kesihatan pesakit.

Dalam satu sesi, urutan akupresur boleh berlangsung sehingga satu jam. Tetapi untuk mendapatkan hasil maksimum, memerlukan lebih dari satu sesi.

Penyelidikan menyokong urutan akupresur yang berkesan untuk vertigo

Satu kajian yang dilakukan pada 204 peserta menunjukkan kesimpulan sekiranya akupresur untuk memperbaiki gejala neurovegetative.

Kenali titik-titik akupresur

Dilaporkan dari WebMDTerdapat ratusan tutuk akupunktur, tetapi ada tiga yang biasa digunakan. Titik ini juga digunakan dalam akupresur. Maksudnya adalah,

  • Usus besar 4 (Lembaran Fakta 4): terletak di antara ibu jari dan jari telunjuk
  • Jantung 3 (LR-3): di kaki, di bawah jurang antara jari kaki dan jari telunjuk
  • Limpa 6 (SP-6): terletak di atas pergelangan kaki, terpisah 4 buku jari, di bahagian dalam kaki

Sementara akupresur yang digunakan untuk merawat vertigo adalah titik P6. terletak di dua tendon antara lengan bawah dan pergelangan tangan.

Sekiranya anda ingin mencubanya, mungkin anda boleh berjumpa doktor terlebih dahulu, okey?

Ada soalan lain mengenai masalah kesihatan? Sila berbincang secara langsung dengan doktor kami untuk berunding. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!