Kesihatan

Ketahui perbezaan antara Tempat Kehamilan dan Tempat Menstruasi, Mari Lihat Ulasan!

Masih banyak wanita yang merasa bingung untuk membezakan bintik-bintik yang menjadi tanda kehamilan dari bintik-bintik semasa haid pada umumnya. Walaupun ada beberapa perbezaan ketara yang mungkin anda rasakan!

Mengeluarkan bintik-bintik atau bintik-bintik darah sebelum haid yang dijadualkan atau bintik-bintik perasaan tetapi tidak ada pendarahan yang muncul, kadang-kadang ia membuat wanita bimbang.

Walau bagaimanapun, bintik-bintik ini tidak selalu membimbangkan, ini boleh disebabkan oleh beberapa faktor, misalnya kehamilan.

Apa yang berlaku semasa haid?

Ia berlaku 21 hingga 35 hari ketika rahim melapisi lapisannya, menandakan permulaan pembiakan baru. Tempoh haid boleh berlangsung beberapa hari atau seminggu.

Kitaran haid bermula dengan ovulasi, di mana telur dilepaskan oleh ovari. Semasa telur melewati tiub fallopi, ia disiapkan untuk persenyawaan oleh pelbagai hormon pembiakan.

Pada masa yang sama, dinding rahim dalaman menebal dan bekalan darah ke rahim meningkat sebagai persediaan untuk implantasi.

Sekiranya telur tidak disenyawakan, ia akan meninggalkan tubuh melalui faraj, bersama dengan lapisan dalam dinding rahim, muncul dalam bentuk pendarahan faraj, atau apa yang kita sebut haid.

Tanda sebelum haid

Semasa haid, wanita biasanya mengalami pendarahan ringan atau berat. Banyak wanita berdarah ringan pada awal dan akhir haid mereka. Jangkamasa darah sering berubah warna, konsistensi, dan mengalir dari satu hari ke hari berikutnya.

Anda mungkin merasakan tanda-tanda ketika hari haid tiba. Tanda-tanda biasa termasuk:

 • keputihan
 • Payudara terasa sakit malah membengkak
 • Rasa sesak perut
 • Sakit belakang bawah
 • Rasa hiba atau perubahan mood

Kenali tanda-tanda kehamilan

Sebilangan besar wanita menyalahi pendarahan implantasi sebagai tanda pendarahan haid kerana ia berlaku begitu awal sehingga mereka tidak menyedari bahawa mereka hamil.

Dilaporkan dari healthline.com, kira-kira 20% wanita telah melihat selama tiga bulan pertama kehamilan mereka. Selalunya darah muncul pada beberapa hari pertama kehamilan, ketika telur yang disenyawakan melekat pada lapisan rahim.

Pendarahan ini biasanya berlaku satu hingga dua minggu setelah pembuahan dan boleh menyebabkan bercak.

Bintik-bintik hanya boleh berlangsung beberapa hari, anda juga mungkin mengalami kekejangan ringan. Sekiranya kehamilan berlanjutan, anda akan mengalami bintik kecil sepanjang trimester pertama.

Titik pada kehamilan ektopik

Bintik-bintik juga boleh berlaku pada wanita yang mengalami kehamilan ektopik. Kehamilan ini berlaku apabila telur yang disenyawakan menanam dirinya ke dalam tisu di luar rahim. Tanda-tanda kehamilan ektopik termasuk:

 • Sakit perut
 • Rasa tidak selesa di pelvis
 • Pening tiba-tiba
 • Sakit perut yang teruk
 • Kehilangan haid

Sekiranya anda merasakan gejala kehamilan ektopik, segera berjumpa dengan profesional perubatan. Kehamilan ini boleh menyebabkan pendarahan dalaman yang mengancam nyawa jika tidak dirawat.

Perbezaan antara bintik-bintik haid dan tanda-tanda kehamilan

Ramai wanita tidak tahu sama ada dia mengalami haid atau kehamilan. Ini berlaku kerana keduanya sangat serupa.

Berapa banyak bintik-bintik yang dihilangkan adalah perbezaan utama antara kehamilan dan noktah. Selain itu, terdapat juga perbezaan lain seperti berikut:

 • Alam dan kuantiti

Bintik-bintik semasa haid biasanya disertai dengan pendarahan berat dan merah, yang berlangsung selama tiga hingga tujuh hari. Walaupun tanda-tanda kehamilan tidak melibatkan pendarahan sebenar, biasanya ditandai dengan bintik-bintik merah jambu dan coklat.

 • Gejala Berkaitan

Anda juga dapat mengetahui perbezaan antara bintik haid dan kehamilan melalui simptomnya. Tidak seperti gejala yang berkaitan dengan haid, anda tidak akan mengalami kesakitan dan kekejangan atau sakit belakang semasa bintik-bintik implantasi.

 • Masa berlakunya

Dalam kebanyakan kes, penentuan kehamilan berlaku beberapa hari (tiga hingga tujuh) sebelum tarikh akhir anda. Ini mungkin menjadi sebab banyak wanita menyalah anggap sebagai titik haid, tetapi tidak.

Anda mesti menunggu satu atau dua hari untuk tempoh anda bermula. Sekiranya pendarahan tidak menjadi lebat maka ia hanya dapat dilihat sebagai tanda kehamilan.

 • Tempoh

Jangka masa adalah faktor penting untuk mengetahui perbezaan antara bintik haid atau bintik kehamilan. Biasanya bintik-bintik tanda-tanda kehamilan tidak bertahan lama.

Jangan lupa untuk berunding dengan masalah kesihatan dengan Doktor Baik. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!