Kesihatan

Bolehkah Gigi yang Telah Dikeluarkan sebagai Orang Dewasa Tumbuh Lagi?

Gigi yang tercabut boleh meninggalkan ruang di antara gigi. Sekiranya gigi yang hilang terletak di bahagian depan, tentu ini boleh membuat seseorang tidak selamat. Kemudian, apabila gigi jatuh pada masa dewasa, bolehkah gigi tumbuh semula?

Baiklah, untuk mengetahui jawapan untuk soalan ini, mari kita lihat ulasan penuh di bawah.

Baca juga: Karies gigi membuat anda tidak selesa, apakah faktor penyebabnya?

Ketahui lebih lanjut mengenai gigi pada masa dewasa

Berdasarkan Garis Kesihatan, gigi susu boleh diganti dengan gigi dewasa sebaik sahaja kita berumur 5 tahun. Orang dewasa mempunyai 32 gigi, ini termasuk gigi seri, gigi taring, premolar dan geraham.

Berikut adalah penjelasan penuh.

  • 8 gigi seri: Keempat gigi depan di bahagian atas dan bawah berfungsi untuk menahan dan memotong makanan. Alat pemotong juga membantu anda merasakan tekstur makanan
  • 4 taring: Taring mempunyai injap untuk merobek makanan
  • 8 premolar: Premolar kelihatan seperti geraham tetapi mempunyai dua injap. Premolar digunakan untuk memotong dan merobek makanan
  • 12 geraham: Orang dewasa mempunyai 8 geraham di bahagian atas dan bawah. Geraham mempunyai permukaan yang besar untuk mengunyah makanan. Geraham juga merangkumi gigi kebijaksanaan, yang boleh muncul seawal usia 20-an.

Apabila gigi jatuh pada masa dewasa, bolehkah gigi tumbuh semula?

Terdapat pelbagai faktor yang boleh menyebabkan gigi gugur, dari penyakit gusi, kerosakan gigi, hingga kecederaan pada gigi. Gigi yang tercabut pada masa dewasa adalah salah satu soalan yang sering diajukan.

Telah diketahui bahawa gigi bayi akan diganti dengan gigi dewasa. Malangnya, gigi yang jatuh pada masa dewasa tidak lagi dapat kembali ke badan. Ini kerana gigi dewasa kekal.

Sebaliknya, enamel, alias lapisan terluar gigi yang berfungsi untuk melindungi tisu di dalamnya, juga tidak dapat tumbuh kembali. Enamel gigi adalah tisu yang paling sukar di dalam badan, tetapi bukan tisu hidup, jadi ia tidak dapat tumbuh semula secara semula jadi.

Walaupun begitu, Mark Wolff, DDS seorang profesor pergigian di Universiti New York mengatakan bahawa walaupun pertumbuhan semula enamel tidak mungkin dilakukan, pengingat semula enamel dapat dilakukan.

Bagaimana untuk?

Berdasarkan WebMD, kandungan fluorida dapat membantu menguatkan enamel yang ada. Ini kerana fluorida dapat menangkap mineral dari air liur anda dan memaksa mereka kembali ke gigi anda.

Bukan hanya itu, penting juga untuk menjaga kebersihan enamel. Sebaiknya hadkan penggunaan soda dan gula-gula berkarbonat, kerana kedua-duanya boleh menyebabkan hakisan atau kehausan enamel.

Apabila anda mengambil minuman berasid, anda harus minum menggunakan straw. Selepas itu, pastikan anda membilas mulut dengan air untuk meneutralkan asid di dalam mulut.

Sekiranya anda menggunakan pemutih gigi, gunakan secara sederhana. Ini kerana kebanyakan pemutihan gigi di kaunter juga sangat berasid.

Pelbagai prosedur untuk menangani gigi yang tercabut

Setelah mengetahui jawapan sama ada gigi yang hilang dapat tumbuh semula atau tidak sebagai orang dewasa, terdapat beberapa rawatan yang boleh anda lakukan untuk mengganti gigi yang hilang.

Berikut adalah beberapa prosedur yang perlu anda ketahui bersama dengan kelebihan dan kekurangan masing-masing.

1. Implan gigi

Implan gigi adalah prosedur yang boleh dilakukan jika anda ingin mengganti salah satu gigi anda. Walau bagaimanapun, prosedur ini juga dapat dilakukan untuk mengganti beberapa gigi di kawasan mulut yang berlainan.

Peletakan implan gigi melibatkan prosedur pembedahan untuk memasang skru logam titanium ke rahang. Kemudian, gigi gantian akan dilekatkan pada implan, sehingga ini dapat membiarkan gigi berada di tempatnya.

Implan gigi kelihatan seperti gigi sebenar dan boleh bertahan lama, bahkan beberapa dekad.

Walau bagaimanapun, proses penyembuhan prosedur ini memerlukan masa yang lama. Bukan hanya itu, proses memasang implan gigi lebih mahal daripada prosedur lain untuk mengganti gigi yang hilang.

Baca juga: Lebih Tahan Lama Daripada Gigi Gigi, Ini adalah Selok-belok Implan Gigi yang Perlu Anda Ketahui!

2. Jambatan

Prosedur seterusnya yang boleh dilakukan untuk mengganti gigi yang hilang yang tidak dapat tumbuh kembali adalah prosedur jambatan. Prosedur ini berkesan untuk menggantikan satu atau lebih gigi yang hilang di kawasan yang sama.

Pada dasarnya, prosedur ini dapat membantu merapatkan jurang pada gigi yang hilang menggunakan gigi palsu atau gigi palsu.

Kelebihan prosedur ini ialah gigi tiruan yang digunakan kelihatan seperti gigi sebenar. Jika dibandingkan dengan implan pergigian, jambatan mempunyai kos yang lebih rendah.

Walaupun begitu, jambatan Ia juga mempunyai kekurangannya, salah satunya ialah prosedur ini melibatkan penggantian gigi yang tinggal. Sebaliknya, sukar untuk membersihkan kawasan di sekitar gigi berpasangan dengan prosedur ini.

3. Gigi palsu yang boleh ditanggalkan

Dalam prosedur ini, pangkal gigi dirancang agar sesuai dengan warna gusi dan gigi palsu dirancang untuk menyamai warna gigi semula jadi. Prosedur ini boleh menjadi pilihan untuk mengganti beberapa gigi di kawasan yang sama.

Gigi palsu yang boleh ditanggalkan kelihatan seperti gigi semula jadi. Di samping itu, gigi palsu boleh ditanggalkan. Ia juga lebih murah dan senang dibaiki daripada prosedur lain.

Walau bagaimanapun, gigi palsu yang boleh ditanggalkan mesti mendapat rawatan yang betul. Gigi palsu mesti dibersihkan setiap hari, dan gigi palsu juga harus dikeluarkan sebelum tidur. Pengendalian berterusan ini boleh menjadikan gigi palsu mudah rosak.

Itulah beberapa maklumat mengenai gigi yang tercabut pada masa dewasa sama ada ia boleh tumbuh semula atau tidak. Sekiranya anda mempunyai pertanyaan lain mengenai keadaan ini, jangan ragu untuk berjumpa doktor, ok?

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui Good Doctor dalam perkhidmatan 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found