Kesihatan

Makanan Selalunya Terasa Dada? Inilah sebabnya dan bagaimana merawatnya!

Sebilangan orang mungkin mengalami kesukaran untuk menelan sehingga makanan terasa seperti tersekat di dada. Keadaan ini, yang biasanya disebut sebagai disfagia, boleh menyebabkan gejala seperti penurunan berat badan dan jangkitan dada yang berulang.

Orang yang sukar menelan mungkin tersedak makanan atau cecair ketika cuba menelannya. Baiklah, untuk mengetahui beberapa penyebab makanan sering terasa tersekat, mari lihat penjelasan berikut.

Baca juga: Manfaat Salmon untuk Kesihatan, Membantu Menurunkan Tekanan Darah untuk Meningkatkan Ingatan!

Apa yang menyebabkan makanan terasa tersekat di dada?

Dilaporkan oleh Institut Nasional Pekak dan Gangguan Komunikasi Lain, disfagia sering menyukarkan pengambilan kalori dan cecair yang mencukupi untuk menjaga kesihatan tubuh. Oleh itu, seseorang yang mengalami disfagia boleh menderita masalah perubatan serius yang lain.

Apabila anda mengira anda mengalami disfagia, gejala tertentu mungkin muncul bersamaan dengan kesukaran menelan. Beberapa tanda yang akan dirasakan termasuk batuk atau tercekik ketika menelan, suara serak, sukar mengunyah makanan pejal, dan sakit ketika menelan.

Biasanya, gejala ini akan mudah dikesan pada orang dewasa tetapi sukar bagi kanak-kanak. Cara mengetahui ciri-ciri kanak-kanak dengan disfagia adalah menolak makanan tertentu, sering muntah ketika makan, mengalami kesukaran bernafas, dan penurunan berat badan tanpa sebab yang jelas.

Disfagia mempunyai banyak kemungkinan penyebab dan paling kerap berlaku pada orang dewasa yang lebih tua. Beberapa penyebab makanan sering terasa tersekat di dada, termasuk yang berikut:

Refluks asid dan GERD

Gejala refluks asid disebabkan apabila kandungan perut mengalir kembali ke esofagus. Ini boleh menyebabkan aduan seperti pedih ulu hati, sakit perut, dan sakit perut. Oleh itu, sesetengah orang dengan keadaan ini dapat merasakan makanan tersekat di dada.

Pedih ulu hati

Pedih ulu hati adalah sensasi terbakar di dada yang sering berlaku dengan rasa pahit di tekak atau mulut. Selain itu, penghidap pedih ulu hati kadangkala juga merasa seperti makanan tersekat di dada, menyebabkan rasa tidak selesa.

Epiglottitis

Epiglottitis dicirikan oleh tisu yang meradang pada epiglotis di dalam badan. Biasanya, penghidap juga akan merasa seperti makanan tersekat di dada dan merupakan keadaan yang berpotensi mengancam nyawa jika tidak dirawat dengan segera.

Kanser perut

Kanser perut atau adenokarsinoma gastrik berlaku apabila sel barah terbentuk di lapisan perut. Kerana sukar untuk dikesan, barah perut selalunya tidak didiagnosis lebih jauh. Walau bagaimanapun, jika makanan sering terasa tersekat di dada, berjumpalah dengan doktor anda untuk mengetahui keadaan kesihatan anda.

Esofagitis herpes

Espagitis herpes disebabkan oleh virus herpes simplex jenis 1 atau HSV-1. Jangkitan ini boleh menyebabkan sakit dada dan sukar menelan. Untuk mengelakkan penyakit menjadi lebih berbahaya, segera berjumpa pakar.

Nodul tiroid

Nodul tiroid adalah benjolan yang dapat berkembang di kelenjar tiroid di mana ia terasa pejal atau dipenuhi dengan cecair. Biasanya, penghidapnya akan mengalami nodul tunggal atau muncul dalam kumpulan, menyebabkan rasa tidak selesa.

Pengendalian yang betul yang boleh dilakukan

Terdapat beberapa kaedah rawatan yang boleh dilakukan untuk mengatasi rasa sakit di dada akibat disfagia. Doktor perubatan dan ahli patologi boleh melakukan pelbagai ujian untuk melihat proses menelan.

Setelah penilaian selesai, pakar boleh mengesyorkan beberapa rawatan yang sesuai untuk disfagia. Pengendalian yang dapat dilakukan adalah pengubahsuaian diet, senaman menelan, oropharyngeal untuk menguatkan otot, strategi menelan, dan postur badan yang mesti diikuti ketika makan.

Sekiranya masalah menelan berterusan, ia boleh menyebabkan kekurangan zat makanan dan dehidrasi terutama pada orang dewasa yang sangat muda atau lebih tua.

Selain itu, semua komplikasi serius dan mengancam nyawa juga mungkin terjadi, seperti jangkitan pernafasan berulang dan pneumonia aspirasi.

Seseorang yang mempunyai ulser peptik boleh diberi ubat preskripsi untuk mengubatinya. Sekiranya terdapat pertumbuhan yang tidak normal pada kerongkongan, pembedahan mungkin diperlukan untuk menghilangkan tisu parut.

Baca juga: Faedah Tidur, Meringankan Tekanan untuk Meningkatkan Ingatan!

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found