Kesihatan

Adakah normal mempunyai najis hitam? Dengar, inilah sebabnya dan bagaimana memperbaikinya!

Najis hitam umumnya mempunyai penampilan yang berbeza dan kadang-kadang menunjukkan keadaan kesihatan tertentu. Atas sebab ini, penting untuk diperhatikan jika anda mempunyai najis atau najis hitam.

Terdapat banyak sebab mengapa najis atau najis boleh menjadi hitam yang perlu anda ketahui. Nah, untuk mengetahui lebih lanjut mengenai penyebab pergerakan usus hitam, mari lihat penjelasan berikut.

Baca juga: Ciri-ciri Kekurangan Sel Darah Merah Yang Tidak Harus Diabaikan

Adakah najis hitam normal?

Perubahan najis hitam tidak selalu menjadi tanda masalah besar, jadi ini adalah perkara biasa. Dilaporkan dari Berita Perubatan Hari Ini, pelbagai makanan dan ubat boleh menjadikan najis seseorang menjadi hitam.

Selain itu, keadaan ini juga berlaku untuk orang yang pernah menjalani pembedahan ostomi atau kolektomi. Ini kerana makanan tidak dapat dicerna sepenuhnya seperti pada orang yang tidak pernah menjalani pembedahan perut.

Punca najis hitam

Terdapat beberapa penyebab najis hitam yang lain, seperti berikut:

Makanan tambahan besi

Penyebab najis hitam boleh disebabkan oleh kesan sampingan pil besi yang diambil untuk anemia. Anemia adalah keadaan yang berlaku apabila anda tidak mempunyai sel darah merah yang cukup untuk membawa oksigen ke seluruh badan anda.

Beberapa kesan sampingan lain dari pengambilan makanan tambahan zat besi, seperti sakit perut, mual, sembelit, dan bisul. Untuk itu, beritahu doktor anda sekiranya anda mengetahui ada masalah setelah mengambil makanan tambahan zat besi.

Makanan berwarna gelap

Kadang kala, makanan berwarna gelap juga boleh menjadikan najis menjadi hitam. Beberapa makanan yang dimaksudkan, seperti licorice hitam, kek lapisan coklat, blueberry, jus anggur, dan bit.

Oleh itu, warna gelap najis dapat hilang setelah berhenti memakan makanan yang menyebabkannya.

Ubat sakit perut

Ubat sakit perut, seperti bismuth subsalicylate atau Peptobismol dan Kaopectate mengandungi bismut untuk menenangkan perut. Bismut ini boleh menjadikan lidah dan kotoran menjadi hitam.

Gejala ini pada amnya tidak berbahaya dan akan hilang setelah berhenti mengambil ubat. Walau bagaimanapun, anda perlu menghubungi doktor anda dan berhenti mengambil ubat jika anda terdengar di telinga anda atau tidak dapat mendengar dan merasa lebih teruk setelah mengambil bismut.

Ulser perut atau ulser

Ulser adalah sejenis kesakitan pada lapisan perut yang boleh menyebabkan pendarahan dan mencetuskan najis hitam. Ulser perut biasanya disebabkan oleh jangkitan bakteria yang disebut Helicobacter pylori atau H.

Penggunaan ubat penahan sakit jangka panjang yang dikenali sebagai ubat anti-radang nonsteroid atau NSAID adalah penyebab lain dari pedih ulu hati. NSAID boleh mengganggu perut dengan melemahkan keupayaan lapisan untuk melawan asid yang dibuat di dalam perut.

Vena varikos esofagus

Vena varikos adalah urat bengkak di kerongkongan, tiub yang membawa makanan dari tekak ke perut. Saluran darah yang tidak normal ini kadangkala berdarah atau pecah. Biasanya, keadaan ini lebih biasa pada orang dengan penyakit hati.

Untuk itu, jika vena varikos adalah penyebab najis hitam maka mungkin anda akan mengalami beberapa gejala. Gejala atau tanda-tanda varises esofagus, termasuk menguning kulit dan mata, lebam, pembengkakan perut, muntah darah, pening, pingsan, dan pendarahan di kerongkongan.

Pengendalian najis hitam

Dalam kebanyakan kes, najis hitam yang disebabkan oleh makan makanan pada umumnya bukanlah sesuatu yang perlu dibimbangkan. Walau bagaimanapun, jika anda mempunyai najis hitam yang tidak ada kaitan dengan makanan atau zat besi, berjumpa doktor dengan segera.

Untuk ulser yang berdarah, doktor biasanya akan menetapkan ubat penurun asid untuk mengubatinya. Ubat antibiotik dan imunosupresan juga dapat menenangkan jangkitan.

Najis hitam boleh dirawat dengan minum banyak air dan makan makanan berserat. Air dan serat dapat membantu melembutkan najis atau najis, memudahkan mereka keluar dari badan.

Beberapa makanan yang mengandungi serat termasuk raspberry, pir, biji, dan kacang polong.

Walau bagaimanapun, anda perlu berjumpa terlebih dahulu jika anda ingin memutuskan diet tinggi serat kerana sebilangan buah-buahan termasuk buah beri boleh merengsakan dan menyebabkan radang perut.

Baca juga: Warna dan tekstur lilin telinga anda menunjukkan keadaan kesihatan tertentu!

Pastikan untuk memeriksa kesihatan dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Jaga kesihatan anda dan keluarga anda dengan berunding secara berkala dengan rakan doktor kami. Muat turun aplikasi Doktor Baik sekarang, klik pautan ini, OK!

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found